Γιατί χωρίζουν οι δρόμοι eBay-PayPal

Γιατί χωρίζουν οι δρόμοι eBay-PayPal

Ο διευθύνων σύμβουλος της eBay Τζον Ντόναχοϊ εξηγεί το σκεπτικό πίσω από το διαχωρισμό της διαδικτυακής υπηρεσίας πληρωμών PayPal.

του Τζ. Π. Μανγκάλινταν

Την Τρίτη, η eBay ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την απόσπαση της διαδικτυακής υπηρεσίας πληρωμών PayPal από τη μητρική εταιρεία, και τη μετατροπή της σε μια ξεχωριστή εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την eBay, θα επωφεληθούν και οι δύο εταιρείες από τις νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη σε δύσκολες αγορές.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μήνες μιας εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού του ακτιβιστή επενδυτή Καρλ Άικαν για το διαχωρισμό της PayPal. Ο Άικαν, ο οποίος κατέχει 30,8 εκατομμύρια μετοχές της eBay και αναμένεται να αποκομίσει 180 εκατομμύρια δολάρια από αυτήν την εξέλιξη, υποστήριξε ότι η PayPal θα αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς και ως εκ τούτου θα είναι πιο πολύτιμη αν διασπαστεί από τη μητρική εταιρεία. Παρόλα αυτά τον Μάρτιο, ο Ντόναχοϊ είχε υποστηρίξει ότι η eBay και η PayPal ήταν ισχυρότερες μαζί.

Όμως, σε μια συνέντευξη στο Fortune, ο Ντόναχοϊ δήλωσε ότι η διαμάχη νωρίτερα μέσα στο έτος δεν πτόησε το διοικητικό συμβούλιο της eBay. Αντίθετα, η μεταστροφή ήρθε μετά από μια στρατηγική αναθεώρηση κατά τη διάρκεια ενός συμβουλίου τον Ιούνιο, η οποία έδειξε ότι η διάσπαση θα ωφελήσει και τις δύο εταιρείες.

«Οι συνέργειες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του PayPal μειώνονται με το χρόνο,» δήλωσε ο Ντόναχοϊ.

Ενώ η αγορά του eBay, η βασική δραστηριότητα της εταιρείας, αντιπροσωπεύει πάνω από το 30% των ετήσιων εσόδων της PayPal, ο Ντόναχοϊ προέβλεψε ότι αυτό θα μειωθεί σε μόλις 15% μέσα σε τρία χρόνια. Και ενώ τα 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα πέρυσι του eBay επισκίασαν τα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια του PayPal, η κατά 19% ετήσια αύξηση των εσόδων του PayPal ξεπέρασε την αύξηση κατά 10% της αγοράς του eBay. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, δήλωσε ο Ντόναχοϊ, η PayPal έχει φθάσει σε ένα τέτοιο μέγεθος και κλίμακα, όπου δεν είναι πλέον ανάγκη να είναι συνδεδεμένη με την αδελφή εταιρεία της.

Ο Ντόναχοϊ θα παραιτηθεί από το ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου μετά τη διάσπαση, η οποία αναμένεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Ο Ντέβιν Βένιγκ, ο οποίος είναι σήμερα επικεφαλής της διαδικτυακής αγοράς της eBay, θα γίνει διευθύνων σύμβουλος της ανεξάρτητης eBay ενώ ο Ντάνιελ Σούμαν της American Express θα αναλάβει τα ηνία στην PayPal.

Ο Άικαν είναι ευχαριστημένος με τη σημερινή είδηση. Σε δήλωσή του, ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο και η διοίκηση της eBay «ενήργησαν με υπευθυνότητα όσον αφορά τη διάσπαση – ίσως λίγο αργότερα απ’ ό,τι θα έπρεπε, αλλά νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε.»

«Αυτό είναι θετικό και η διάσπαση απελευθερώνει αξία,» ανέφερε σε μια έκθεση την Τρίτη ο Μαρκ Μαχάνεϊ, διευθύνων σύμβουλος και αναλυτής της RBC Capital Markets. Αλλά ο Μπεν Σάχτερ, αναλυτής της Macquarie Capital, υποστήριξε ότι ο διαχωρισμός θα προσφέρει ελάχιστα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της eBay και της PayPal έναντι της αύξησης του ανταγωνισμού. Ο Σάχτερ ανέφερε όμως ότι η διάσπαση θα καταστήσει ευκολότερο για τις ξεχωριστές εταιρείες να προβαίνουν σε εξαγορές και να προσελκύουν εταίρους.