Γιατί η Κίνα χάνει τους δισεκατομμυριούχους της

Γιατί η Κίνα χάνει τους δισεκατομμυριούχους της
Photo:

Δύσκολη περίοδος για τους Κινέζους υπερ-πλούσιους.

Η πρόσφατη αναταραχή στη κινεζική χρηματιστηριακή αγορά έπληξε τους ζάπλουτους της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στην Ευρύτερη Κίνα, η οποία περιλαμβάνει την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ, μειώθηκε κατά 161 την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας πλούτου Hurun Report.

Οι περιουσίες των Κινέζων συμπιέστηκαν πέρυσι λόγω της πτώσης άνω του 25% των χρηματιστηρίων της χώρας, παράλληλα με τη βουτιά του κινεζικού νομίσματος, όπως ανέφερε η Hurun επ’ ευκαιρία της δημοσίευσης της λίστας Global Rich List.

Οι κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές επλήγησαν το 2018 από την ανησυχία που σχετίζεται με την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τον καταστροφικό εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αναλυτές αναμένουν την οικονομική ανάπτυξη να …πιάσει πάτο αργότερα φέτος, προτού επιταχυνθεί εκ νέου.

Ο αριθμός των Κινέζων δισεκατομμυριούχων μειώθηκε από 819 σε 658 το 12μηνο που έληξε στις 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη Hurun. Παρά την τεράστια μείωση, η χώρα συνεχίζει να φιλοξενεί περισσότερους δισεκατομμυριούχους από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν 584 – αριθμός αυξημένος κατά 13, όπως καταγράφει η Hurun.

Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων στην Κίνα ήταν ο Ma Huateng, διευθύνων σύμβουλος του γίγαντα του διαδικτύου Tencent, του οποίου η περιουσία μειώθηκε κατά 19% στα 38 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μετοχές της Tencent επλήγησαν από το πάγωμα στις εγκρίσεις πολλών από τα παιχνίδια της εταιρείας.

Ο Wang Jianlin του ομίλου Dalian Wanda ήταν κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας αλλά είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 37%, στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Wang συνήθιζε να υπερηφανεύεται για την επέκταση της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του αλλά τα τελευταία χρόνια είναι εστιασμένος στην πώληση στοιχείων ενεργητικού από τον όμιλο ακινήτων και ψυχαγωγίας που ελέγχει.

Άλλοι Κινέζοι, όμως, συνεχίζουν να διευρύνουν την περιουσία τους. Ο Jack Ma, ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, για παράδειγμα, μπορεί να πανηγυρίζει καθώς η περιουσία του αυξήθηκε κατά 20%, αγγίζοντας τα 39 δισεκατομμύρια δολάρια. Το νούμερο αυτό τον καθιστά τον πλουσιότερο άνθρωπο της Κίνας.