Γιατί ο Ομπάμα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα του Fortune με τους καλύτερους ηγέτες στον κόσμο

Γιατί ο Ομπάμα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα του Fortune με τους καλύτερους ηγέτες στον κόσμο
Ο κατάλογος με τους μεγαλύτερους ηγέτες του κόσμου, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δεν περιλαμβάνει τον σημερινό πρόεδρο.

 

του Άλαν Μάρεϊ

Δεν πρόκειται για πολιτική τοποθέτηση. Το Fortune, όπως και οι περισσότεροι από τους αναγνώστες του, βραβεύει την πρακτική επιτυχία, όχι την ιδεολογική αυστηρότητα. Η δική μου πολιτική θέση προσδιορίζεται μαχητικά στον κεντρώο χώρο και έχω ένα παρελθόν προεδρικών ψηφοφοριών που εναλλάσσεται μεταξύ των δύο πολιτικών κομμάτων. Ψήφισα υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, κυρίως λόγω της θέλησής του να ενώσει τις Δημοκρατικές και τις Ρεπουμπλικανικές πολιτείες με μια κοινή πολιτική ελπίδας. Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί.

Στη χώρα μας η πολιτική σκηνή μας είναι το ίδιο διαιρεμένη – και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι τόσο δυσλειτουργική – όσο ήταν και όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Στο εξωτερικό, τα πράγματα είναι χειρότερα. Πολλοί αναλυτές εξωτερικής πολιτικής πιστεύουν ότι η δημόσια στάση του Προέδρου στο ζήτημα της Συρίας όχι μόνο τροφοδότησε την τρομοκρατία του ισλαμικού κράτους, αλλά και ενθάρρυνε κακοποιούς σε όλο τον κόσμο, κυρίως τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρόεδρος απέρριψε την κριτική, λέγοντας ότι τον «απασχολούν ελάχιστα θέματα στυλ». Αλλά όταν πρόκειται για την ηγεσία μιας χώρας, το στυλ έχει σημασία.

Στο βιβλίο του On Becoming a Leader, ο αείμνηστος Γουώρεν Μπένις ανέφερε ότι οι διαφορές μεταξύ των ηγετών και των διαχειριστών είναι «οι διαφορές μεταξύ εκείνων που ελέγχουν το πλαίσιο και εκείνων που παραδίδονται σ ‘αυτό». Είναι μια καλή διάκριση. Αντιμέτωπος με δύσκολες συνθήκες, ο Πρόεδρος Ομπάμα παραδόθηκε.

Οι υπερασπιστές του Προέδρου θα ισχυριστούν ότι δεν είχε άλλη επιλογή. Η άνοδος του κομματισμού, η αύξηση του δημόσιου κυνισμού και μια αδυσώπητη 24ωρη ενασχόληση των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουν καταστήσει την ηγεσία στο εσωτερικό της χώρας σχεδόν αδύνατη. Και ο πολυπολικός κόσμος χωρίς αποτελεσματικούς πολυμερείς θεσμούς καθιστά την ηγεσία στο εξωτερικό εξίσου προβληματική.

Αλλά εμείς στο Fortune δεν πιστεύουμε σε αυτό το επιχείρημα. Ούτε συμμεριζόμαστε το θρήνο «Πού πήγαν όλοι οι ηγέτες;». Με τη βοήθεια μιας διακεκριμένης ομάδας συμβούλων, έχουμε εντοπίσει περισσότερες από 50 γυναίκες και άνδρες που έχουν επιδείξει ανώτερο ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, στην κυβέρνηση, στις επιχειρήσεις, σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και στις τέχνες. Φυσικά, οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν αντιμετωπίσει το είδος των πολύπλοκων πολιτικών και γεωστρατηγικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος Ομπάμα. Αλλά ο καθένας, με το δικό του τρόπο, έχει περάσει από το χωνευτήρι της ηγεσίας και θριάμβευσε. Καθένας τους έχει κυριαρχήσει επί του πλαισίου. Οι ιστορίες τους μας δίνουν ελπίδα.

Πηγή: Fortune.com

Δείτε τη λίστα με τους σημαντικότερους ηγέτες εδώ