Γιατί όποιος λέει ότι οι startups πρέπει να μετακομίσουν στην Silicon Valley δεν έχει ιδέα από εταιρείες

Γιατί όποιος λέει ότι οι startups πρέπει να μετακομίσουν στην Silicon Valley δεν έχει ιδέα από εταιρείες

Μήπως τελικά η «Μέκκα των startups» είναι ένα απατηλό όνειρο;

Όποιος έχει κάτσει στο ίδιο τραπέζι με επιχειρηματίες ή έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις για startups θα έχει ακούσει κάποιον να λέει «αν είχαν μυαλό οι επιχειρηματίες θα μετακόμιζαν στην Silicon Valley».

Την απάντηση σε αυτή τη τοποθέτηση δίνει Adeo Ressi, Co-Founder & CEO του Founder Institute με το άρθρο του «Stop Talking About Moving to Silicon Valley and Just Build a Great Company Where You Are».

Ας δούμε, λοιπόν, γιατί η δημιουργία μιας ισχυρής επιχείρησης δεν έχει να κάνει με γεωπολιτικούς παράγοντες και η σκέψη για μετακίνηση στην «Μέκκα των startups» δεν είναι απαραίτητο ότι θα οδηγήσει στην επιτυχία.

Ο Ressi διευκρινίζει πως η εμπειρία του όλα αυτά τα χρόνια τον έχει φέρει σε επαφή με χιλιάδες επιχειρηματίες. Τα δεδομένα που έχουν συλλέξει από επιχειρηματίες από πάνω από 110 χώρες δείχνουν ότι υπάρχουν ταλαντούχοι επιχειρηματίες παντού, και ότι κάθε περιοχή έχει μοναδικές επιχειρηματικές δυνατότητες.

Ενδεικτικά:

  • Στη Λατινική Αμερική βρίσκονται οι περισσότεροι ευσυνείδητοι επιχειρηματίες στον κόσμο. Η ευσυνειδησία είναι ένα απ’ τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (The Big Five personalities traits) των ανθρώπων που είναι ιδιαίτερα οργανωτικοί, έχουν αυτοπειθαρχία, είναι επιμελείς και εργατικοί.
  • Οι ιδρυτές από τη Σιγκαπούρη έχουν δείξει υψηλό δείκτη ρέουσας νοημοσύνης (fluid intelligence), η οποία σχετίζεται με την ικανότητα του ανθρώπου για νοητική προσαρμογή, νέα μάθηση και επίλυση προβλημάτων.
  • Οι ιδρυτές με έδρα την Ινδία έχουν υψηλό δείκτη «Συγκαταβατικότητας» (Agreeableness). Άλλο ένα απ’ τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, το οποίο ξεχωρίζει εκείνους που είναι πιο συνεργάσιμοι και λιγότερο ανταγωνιστικοί.
  • Οι ιδρυτές από την Αυστραλία έχουν δείξει το υψηλότερο επίπεδο «Συναισθηματική Σταθερότητας» στον κόσμο. Η συναισθηματική σταθερότητα σχετίζεται με τη νεύρωση (άλλο ένα απ’ τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας), και τα άτομα με υψηλή συναισθηματική σταθερότητα έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των παρορμήσεων τους και μπορούν να παραμείνουν ήρεμοι σε στρεσογόνες καταστάσεις.
  • Οι ιδρυτές απ’ την Ευρώπη είναι περισσότερο ανοιχτοί προς νέες εμπειρίες. Σύμφωνα με το «Big Five»,  μοντέλο προσωπικότητας, ένα άτομο που είναι ανοικτό προς νέες εμπειρίες δέχεται πιο εύκολα νέους τρόπους σκέψεις και προσέγγισης και μπορεί πιο εύκολα να δεχτεί αλλαγές.
  • Οι ιδρυτές από την Αθήνα έρχονται πρώτοι στο «Overall Predictive Entrepreneurship Score» έναν συνδυασμό πολλών χαρακτηριστικών που το Founder Institute έχει βρει ότι σχετίζονται με την επιχειρηματική επιτυχία. Μετά την Αθήνα ακολουθούν το Τελ Αβίβ, τη Ρώμη, το Περθ, και το Ντένβερ.
  • Η Σίλικον Βάλλεϋ δεν είναι ανάμεσα σε καμία απ’ αυτές τις κατηγορίες.

Ακόμα, όπως τονίζει ο ίδιος οι πιθανότητες σας να βγάλετε χρήματα δεν πρόκειται να αυξηθούν αν μετακομίσετε στη Σίλικον Βάλλεϋ. Συνήθως, όταν ένας επιχειρηματίας αναρωτιέται σχετικά με το αν θα πρέπει να μετακομίσει εκεί, είναι γιατί δε μπορεί να σηκώσει χρήματα στη δική του χώρα.

Ας μην εθελοτυφλούμε, όποιος δεν μπορεί να σηκώσει χρήματα για μια εταιρεία που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο στην πατρίδα του ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει στο έπακρο το δίκτυο και τα εργαλεία, τότε οι πιθανότητες να μετακομίσει στην Σίλικον Βάλλεϋ και να σηκώσει χρήματα με την ίδια ομάδα και το ίδιο προϊόν είναι σχεδόν αδύνατο. Εκεί, η επιχείρηση αυτή θα είναι απλά ένα ψάρι στον ωκεανό.

Που καταλήγουμε, λοιπόν, όπως πολύ σωστά τονίζει και ο Ressi οι καλές ιδέες θα πάνε μπροστά ανεξάρτητα με το που είναι η έδρα της εταιρείας τους.

Κύριο μέλημα είναι η δημιουργία μιας δυνατής και σταθερής εταιρείας και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν (αν είναι να γίνει αυτό!).