Γιατί το δίκτυο 5G θα αλλάξει τον κόσμο;

Γιατί το δίκτυο 5G θα αλλάξει τον κόσμο;

Ταχύτερο από το 4G και με 1.000 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα, θα σημάνει την οριστική μετάβαση στην ασύρματη δικτύωση των πάντων.

Από το 2007 και το δίκτυο EDGE που ήταν το πρώτο πραγματικά mobile δίκτυο (το GPRS ήταν ένα αστείο εξαρχής) μέχρι το 4G (δέκα φορές ταχύτερο από το 3G) που έχουν σχεδόν όλες οι συσκευές που πωλούνται σήμερα, η εξέλιξη της ταχύτητας ήταν καταιγιστική. Στις μέρες μας, η αλλαγή δείχνει να έχει επιβραδύνει λίγο κυρίως επειδή το 4G καλύπτει τις ανάγκες του δικτυωμένου πλήθους.

Όπως, όμως, έγινε φανερό στο Mobile World Congress που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, το δίκτυο πέμπτης γενιάς ήδη βρίσκεται στα σκαριά, θα έχει 1.000 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα από το 4G και θα είναι έτοιμο και λειτουργικό σε 5 χρόνια από σήμερα.

Πόσο ταχύτερο θα είναι το 5G από το 4G; Αυτό δεν έχει τόση σημασία καθώς οι απαιτήσεις των καιρών θα είναι για όλο και περισσότερες συσκευές, όχι μόνο κινητά και ταμπλέτες, αλλά αυτοκίνητα, μέσα συγκοινωνίας, μικροσυσκευές στο σπίτι και έξω, Internet of Things κ.ά. Έτσι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη χωρητικότητα με τον στόχο να είναι στις 7 τρισεκατομμύρια συσκευές, δηλαδή χίλιες για κάθε κάτοικο της Γης. Επιπλέον, το δίκτυο 5G θα καταναλώνει 90% λιγότερη ενέργεια με προφανές όφελος στο κόστος, στο περιβάλλον και τις εκπομπές άνθρακα.

Ως προς τις πρακτικές εφαρμογές, αυτές πάνε πολύ μακρύτερα από το να έχουμε απλώς τέλειο σήμα για το Spotify στο αυτοκίνητο. Θα συνδέσουν τους πάντες με τα πάντα και θα έχουμε, για παράδειγμα, προσωποποιημένες υπηρεσίες υγείας, καλύτερη διαχείριση των μετακινήσεων των ανθρώπων και της μεταφοράς των αγαθών, βελτιωμένη πρόσβαση στη γνώμη και τον πολιτισμό για όλους, ακόμα και ριζική αλλαγή των διαδικασιών των δημοσίων υπηρεσιών. Θα είναι παντού: στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, το νοσοκομείο, τις ΔΕΚΟ και, φυσικά, στο κινητό μας, όποια μορφή και αν έχει πάρει στο μεταξύ.

Ποια θα είναι αυτή ακριβώς; Κανείς δεν ξέρει. Με τα κινητά μας να γίνονται όλο και πιο ισχυρά, με κάμερες και οθόνες HD, άπειρους αισθητήρες και κεραίες και με εφαρμογές που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε, το μέλλον αναμένεται πολύ ενδιαφέρον και εντελώς ασύρματο.