Γιατί το Facebook μας παγιδεύει σε μια ουτοπία που όλα συμφωνούν μαζί μας

Γιατί το Facebook μας παγιδεύει σε μια ουτοπία που όλα συμφωνούν μαζί μας
Photo:

Οι άνθρωποι τείνουν να έλκονται από πληροφορίες που υποστηρίζουν την ήδη υπάρχουσα κοσμοθεωρία τους. Και τα κοινωνικά μέσα μάλλον ενισχύουν αυτή την τάση.

της Έλεν ΜακΓκίρτ

Σε μια πρόσφατη ομιλία της προς τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου του Yale, η Σαμάνθα Πάουερ, Πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, κάλεσε το κοινό της να αρχίσει να εξετάζει τον κόσμο μέσα από ριζικά διαφορετικές οπτικές.

Η Πάουερ ανέτρεξε στην καριέρα της ως δημοσιογράφος που κάλυψε τον πόλεμο στη Βοσνία, ως σύμβουλος πολιτικής που μελέτησε την αντίδραση των ΗΠΑ στη γενοκτονία, και ως διπλωμάτης που εξετάζει πλέον μερικά από τα σημαντικότερα ζητήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πλέον ευπαθείς πληθυσμοί. Και επεσήμανε ότι η κατανόηση ενός σύνθετου κόσμου συχνά απαιτεί το να βλέπεις τον κόσμο με μια φρέσκια οπτική.

Εκεί αρχίζει το πρόβλημα.

«Από τα feeds του Facebook και του Twitter που παρακολουθούμε μέχρι τους αλγόριθμους που καθορίζουν τα αποτελέσματα των αναζητήσεών μας στο διαδίκτυο βάσει των προηγούμενων αναζητήσεων, οι κύριες πηγές πληροφόρησής μας είναι έτσι φτιαγμένες ώστε να αντανακλούν σε μας τον κόσμο όπως τον βλέπουμε ήδη» τονίζει η Πάουερ.

Και συνεχίζει: «Με άλλα λόγια, μας παρέχουν την άνεση των απόψεών μας, χωρίς το ξεβόλεμα που προκύπτει από την σκέψη. Και γι’ αυτό πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να ξεφεύγουμε από την αντήχηση αυτού που ήδη συμμεριζόμαστε».

Η επισήμανση της Πάουερ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Η ανθρώπινη τάση να στρεφόμαστε σε πληροφορίες που υποστηρίζουν την ήδη κατεστημένη μας θεώρηση του κόσμου μπορεί να λειτουργεί ως αντίβαρο στον φόβο να εκτεθούμε ως απληροφόρητοι ή άσχετοι.

Όμως, για μια κοινωνία που ήδη χάνει την ικανότητά της να αντιλαμβάνεται τον άλλον με ενσυναίσθηση, η έλλειψη βούλησης ακόμα και να …δούμε το άλλο και το διαφορετικό έχει έναν μάλλον τρομακτικό αντίκτυπο.

Πάντως, η Facebook πρόσφατα ανακοίνωσε αλλαγές στην ενότητα trending news, αρνούμενη παράλληλα ότι περιόριζε σκόπιμα τις συντηρητικές απόψεις εντός της ενότητας αυτής, υπέρ των πιο προοδευτικών οπτικών.

Πηγή: fortune.com