Η γυναίκα που θέλει να αλλάξει την General Motors

Η γυναίκα που θέλει να αλλάξει την General Motors
Photo: REUTERS

Το δύσκολο έργο της Μέρι Μπάρα, "φαβορί" για να αναλάβει το τιμόνι της GM,  που θέλει να βάλει τέλος στα «κακά» αμάξια.

της Μπεθ Κόουϊτ

Η Μέρι Μπάρα έχει μια εντολή προς τους υπαλλήλους της: «Το πιο απλό πράγμα που μπορώ να πω είναι τέρμα πλέον τα κακά αμάξια, και αυτό έχει απήχηση».

Η φράση αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων και διεθνών πωλήσεων στην αλυσίδα προμηθειών της General Motors (GM) για την κινητοποίηση των υπαλλήλων της. Πριν «υπήρχαν όρια που έπρεπε να τηρήσουν και δεν τους δίναμε τη συνταγή για την επιτυχία», είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Fortune για τις Πιο Ισχυρές Γυναίκες την Τετάρτη. «Τώρα λέμε, τέρμα οι δικαιολογίες». Τα αποτελέσματα, λέει, είναι ορατά πλέον για τη GM.

H Μπάρα είναι από τους πρώτους στη λίστα διαδοχής για την ηγεσία της General Motors και θεωρείται ότι έχει μια από τις δυσκολότερες δουλειές στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. «Πρέπει να μειώνεις το κόστος παραγωγής αλλά παρ’ ολ’ αυτά να φτιάχνεις αυτοκίνητα που προξενούν ενθουσιασμό», επεσήμανε η Μπέκι Κουίκ, συμπαρουσιάστρια στο Squawk Box του CNBC.  Πριν αναλάβει τα σημερινά της καθήκοντα, η Μπάρα ήταν αντιπρόεδρος στο παγκόσμιο τμήμα ανθρωπίνων πόρων. Ήταν μια κρίσιμη περίοδος για την εταιρεία καθώς μόλις εξερχόταν από μια χρεοκοπία. «Ήθελα να δημιουργήσω μια νέα νοοτροπία», λέει.

Δείτε ποιες είναι οι ισχυρότερες γυναίκες των business

Η χρεοκοπία έδωσε στην εταιρεία τη δυνατότητα να μηδενίσει τη μέχρι εκείνο το σημείο πορεία της και να ξαναρχίσει ακολουθώντας διαφορετικό δρόμο. Η Μπάρα μείωσε τον αριθμό των αναφορών από το τμήμα προσωπικού και τη γραφειοκρατία και χαλάρωσε τον ενδυματολογικό κώδικα. «Αυτή ήταν πιθανότατα η πιο ενδιαφέρουσα αλλαγή και το μεγαλύτερο μάθημα ως προς τη νοοτροπία». Ο μέχρι πρότινος ενδυματολογικός κώδικας ήταν δέκα σελίδες σε έκταση. Η εταιρεία εμπιστευόταν προϋπολογισμούς εκατομμυρίων δολαρίων στους υπαλλήλους της αλλά δε θεωρούσε ότι μπορούσαν να ντυθούν δίχως οδηγίες. Άλλαξε τον κανόνα και πλέον ο κώδικας λέει ότι πρέπει κανείς να ντύνεται καταλλήλως. «Αποτέλεσε παράθυρο για τις αλλαγές που θέλαμε να εφαρμόσουμε στη GM».

Η Μπάρα είναι μηχανικός 30 χρόνια και ήταν η πρώτη υπεύθυνη παραγωγής στη GM. Της άρεσαν τα μαθηματικά και οι επιστήμες από την πέμπτη δημοτικού και αποφάσισε να γίνει μηχανολόγος εξαιτίας των εφαρμοσμένων μαθηματικών. Η επιλογή καριέρας στη αυτοκινητοβιομηχανία ήταν εύκολη απόφαση – ήταν στο αίμα της. Ο πατέρας της δούλευε στη GM για 30 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για αυτοκίνητα εδώ