Γιούνκερ: Κανείς δεν μπορεί να θέλει ένα Grexit

Γιούνκερ: Κανείς δεν μπορεί να θέλει ένα Grexit
Jean Claude Junker makes a statement on the provisional results of the European elections in Brussels May 25, 2014. REUTERS/Eric Vidal (BELGIUM - Tags: POLITICS ELECTIONS) - RTR3QTLP

«Δεν θα υπάρξει λύση σήμερα - Πρέπει να παρακάμψουμε τους εγωισμούς μας και να διαπραγματευθούμε ξανά» ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Να ξαναγυρίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το ελληνικό ζήτημα και κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης και επίτευξης συμφωνίας.

Θα πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit. Είμαι κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Κανείς δεν μπορεί να θέλει να πετάξει την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη. Χρειάζεται να κατανοήσουμε τι σημαίνει το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν σαρωτικά όχι, αλλά σε ένα κείμενο το οποίο δεν υφίσταται».

Επίσης, σημείωσε ότι θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να εξηγήσει την ψήφο του ελληνικού λαού, τονίζοντας πάντως ότι «πρέπει να επιδείξουμε σεβασμό στην λαϊκή ετυμηγορία».

«Τώρα είναι η ώρα για όσους έχουν λογική και συναίσθημα να διαπραγματευτούν. Η ελληνική ομάδα έφυγε από τις διαπραγματεύσεις. Ήταν λάθος. Δεν φεύγεις όταν δεν έχει τελειώσει η συζήτηση» ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σημείωσε ότι καταλαβαίνει την ψήφο του ελληνικού λαού αλλά ήθελε εξηγήσεις όσον αφορά το ερώτημα του δημοψηφίσματος: «Θα σας ρωτήσω αναλυτικά τι ερώτημα τέθηκε. Αλλά ας μην παρατείνουμε τη διασκέδαση εδώ μέσα». Και συνέχισε ο κ. Γιούνκερ: «Τι σημαίνει να σεβαστούμε την ψήφο των Ελλήνων; Το κείμενο που είπαν Όχι είχε ήδη ξεπεραστεί. Δεν ήταν το κείμενο που ανταποκρινόταν στο κείμενο των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να βάλουμε το Εγώ μας σε δεύτερη μοίρα. Οι απλές απαντήσεις είναι οι λανθασμένες απαντήσεις. Είμαι κατά των απλών απαντήσεων».

Όπως είπε «πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι και να βρούμε λύση. Δεν θα έρθει σε μια ημέρα. Αν αποφασίζαμε κάτι σήμερα θα ήταν μια απλοϊκή λύση. Αυτό που θα κάνουμε σήμερα θα είναι να συζητήσουμε και να επαναφέρουμε την «τάξη» στη συζήτηση και να δείξουμε ανοχή».

Είναι ώρα να σταματήσουν οι «πυροβολισμοί» και οι αντεγκλήσεις, σημείωσε κάνοντας αναφορά στον όρο «τρομοκράτες» που του αποδόθηκε από την ελληνική πλευρά και τον πρώην Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη.

«Δεν δέχομαι να αποκαλούνται τρομοκράτες από την ελληνική κυβέρνηση συνάδελφοί μου. Το ”μπαλάκι” είναι στο γήπεδο της Ελλάδας. Πρέπει να μας εξηγήσουν ποιες είναι οι απόψεις της, έτσι ώστε εντός των χρονικών ορίων να καταλήξουμε σε συμφωνία».