Γιούνκερ: Πιθανό ένα νέο «κούρεμα» του χρέους

Γιούνκερ: Πιθανό ένα νέο «κούρεμα» του χρέους

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν μίλησε για «υπερβολική κοινωνική σκληρότητα» των πακέτων λιτότητας και εκτίμησε πως η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο.

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και νυν υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ενώ παραδέχτηκε πως τα προγράμματα βοήθειας συνοδεύονταν πολλές φορές από «υπερβολική κοινωνική σκληρότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση της Stuttgarter Zeitung σχετικά με το εάν με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της η Ελλάδα μπορεί να λάβει νέο «κούρεμα» του χρέους της, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι την πρώτη φορά διαπραγματευόταν νυχθημερόν με εκπροσώπους τραπεζών και διεθνείς δανειστές. «Δεν εύχομαι σε κανέναν πρόεδρο της Ευρωομάδας να αναγκαστεί να το ξανακάνει, αλλά είναι κάτι που δεν αποκλείω οριστικά», δήλωσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είπε ακόμη ότι θεωρεί πως η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ενώ απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγου.

Ο κ. Γιούνκερ αναγνωρίζει ότι οι δανειστές δεν ασχολήθηκαν αρκετά έντονα με την κατάσταση επιτόπου στις χώρες που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα βοήθειας και δεσμεύεται ότι, ως πρόεδρος της Επιτροπής, θα προσπαθήσει να υπάρχει, για μελλοντικά προγράμματα, μελέτη των κοινωνικών συνεπειών. +γαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που έχει ήδη κάνει η Ιρλανδία. Και η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο» δηλώνει ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, σημειώνει ότι έφερε το ζήτημα προς συζήτηση στο τέλος του 2010 διότι δεν υπήρχαν εργαλεία στην άμυνα εναντίον της κρίσης. «Σήμερα δεν είναι πλέον έτσι. Για αυτό και δεν τίθεται θέμα επί του παρόντος» επαναλαμβάνει και υπενθυμίζει ότι «ούτε το SPD του Μάρτιν Σουλτς έβαλε τίποτα τέτοιο στη συμφωνία για την κυβέρνηση συνασπισμού» στη Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Κομισιόν: Βιώσιμο το χρέος αν εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα

Η τρόικα υπολογίζει αλλιώς το πρωτογενές πλεόνασμα