Glonatech: Νανοτεχνολογία made in Greece

Glonatech: Νανοτεχνολογία made in Greece
Photo:

Η θυγατρική της ONEX αντιπροσώπευσε πριν από λίγες ημέρες της Ελλάδα στον διαγωνισμό Cleantech Open στην Silicon Valey.

Είναι οι αφανείς ήρωες σε κάθε μικρή και μεγάλη εξέλιξη που γίνεται στον κόσμο της τεχνολογίας. Ο λόγος για τους ερευνητές που προσπαθούν μέσα στα εργαστήρια τους να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη, πιο γρήγορη, πιο ασφαλή. Είδος που δεν «ευδοκιμεί» ιδιαίτερα στην χώρα μας και αν τελικά δέσει καρπό έχει μεγάλες πιθανότητες αυτός να μην είναι για εγχώρια κατανάλωση και να συσκευαστεί προς εξαγωγή.

Η ομάδα της Glonatech είναι μία από αυτές που δίνουν την μάχη τους στην Ελλάδα σε ένα αντικείμενο, τα προϊόντα νανοτεχνολογίας, με στόχο τόσο την εσωτερική αγορά όσο και την παγκόσμια. Επιλέχτηκε πριν από λίγες εβδομάδες από τους Industry Disruptors – Game Changers, τους διοργανωτές της εκδήλωσης της Disrupt, Startup ScaleUp, να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό Cleantech Open στην Silicon Valley.

Εκεί μπορεί να μην κατάφεραν πριν από λίγες ημέρες να κερδίσουν το μεγάλο βραβείο, κέρδισαν όμως τις εντυπώσεις με την εφαρμογή τους. Μία βαφή πλοίων με προσθήκη νανοδομημένου άνθρακα με διπλάσιο χρόνο ζωής και φιλικότητα προς το περιβάλλον καθώς η επίστρωση απωθεί τους θαλάσσιους μικροργανισμούς και δεν τους σκοτώνει όπως συμβαίνει με τα υπάρχοντα προϊόντα.

Το FortuneGreece.com συνομίλησε με τον Πάνο Ξενοκώστα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ONEX του ομίλου στον οποίο ανήκει η Glonatech, για τη νανοτεχνολογία, τις προοπτικές της στην Ελλάδα και για το πως μας αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη: Οι νικητές που «αναστάτωσαν» το «Disrupt, Startup, ScaleUP»

Ποιο ήταν το έναυσμα να ασχοληθεί μία ομάδα ερευνητών με την νανοτεχνολογία, και πως προέκυψε η ομάδα της Glonatech;
Η νανοτεχνολογια προέκυψε μέσα από μια «εξίσωση». Η στρατηγική, της ΟΝΕΧ ΑΕ, μητρικής εταιρίας μας, σε επίπεδο ανάπτυξης υποδεικνύει μια επένδυση που θα συνδύαζε, πρωτοπορία, καινοτομία, υψηλό ρίσκο με μεγάλες αποδόσεις, διείσδυση μας σε στρατηγικούς τομείς της διεθνούς οικονομίας, πιστοληπτική αξιοπιστία πελατών και την ελάχιστη δυνατή επένδυση σε ανάπτυξη δικτύων πωλήσεων. Όλα αυτά μας έδειξαν «Νανοτεχνολογία» και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο ανάπτυξης εφαρμογών της τεχνολογίας υλικών με βάση την νανοτεχνολογια. Με άπλα ελληνικά «αν θέλει κάποια βιομηχανία να φτιάξει προϊόντα της επόμενης εικοσαετίας, τότε εμείς είμαστε η εταιρία που θα βασιστεί για να φτάσει εκεί».

Η ομάδα της Glonatech προέκυψε από τα σπάργανα της ΟΝΕΧ άλλα και την αναζήτηση στην Ελληνική αγορά. Αυτό είναι ένα άλλο εθνικό «στοίχημα» που πήραμε. Στόχος μας είναι να εμπιστευτούμε Ελληνόπουλα και να μην μεταφέρουμε από το εξωτερικό συνεργάτες, όπου ειδικά η βιομηχανική εμπειρία είναι πολύ πιο μπροστά. Είναι, αν θέλετε, το μέρισμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και η βαθιά απόδειξη πίστης πως η επόμενη γενιά Ελλήνων θα είναι η καλύτερη παρά ποτέ.

Σε ποιόν τομέα θεωρείται ότι διαθέτετε πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της νανοτεχνολογίας;
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα μας είναι η ευελιξία και πελατοκεντρική αντίληψή μας. Για εμάς «Αφεντικό» δεν είναι τα προϊόντα μας. Δεν προσπαθούμε να πείσουμε τους πελάτες μας πως έχουμε τα καλύτερα νανοϋλικά σε σχέση με ιδιότητες και εργαστηριακές μετρήσεις. Για εμάς «αφεντικό» είναι ο πελάτης μας. Έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε για αυτόν ότι απαιτεί ώστε να διατηρεί την ηγετική του θέση στην αγορά η να την κατακτήσει εφόσον το βάλει στόχο. Ξέρουμε πως θα τον πάμε στην επόμενη μέρα, αρκεί ο ίδιος να μας περιγράψει πως την θέλει.

Έχουμε την δυνατότητα να φτιάξουμε οποίο νανοϋλικό απαιτείται με βάση τους νανοσωληνες άνθρακα και να πετύχουμε καλύτερα συγκριτικά αποτελέσματα από οποιοδήποτε ανταγωνιστή. Το κυριότερο είναι πως όλα αυτά γίνονται τελείως προσωποποιημένα στον κάθε πελάτη και ο οποίος ορίζει στο τέλος την τεχνολογία, τη μεθοδολογία και το τελικό προϊόν. Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε πότε ανταγωνιστές των πελατών μας, όπως έχουν εξελιχτεί λόγω ανάγκης οι περισσότερες εταιρίες νανοτεχνολογιας.

Διαβάστε ακόμη: Ελληνική νανοτεχνολογία με παγκόσμιες προοπτικές

Το ότι η εταιρεία σας δραστηριοποιείται στην Ελλάδα είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα;
Αρχικά ας ξεκινήσουμε από μια εύκολη απάντηση που όλοι συμφωνούμε. Το να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εταιρίες υψηλής τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης άξιας υπηρεσιών αποτελεί πλεονέκτημα για τη χώρα και «κράχτη» για νέες επενδύσεις. Εμείς μέσα στην κρίση επενδύουμε στην υψηλή τεχνολογία και στην εταιρία μας. Έχουμε καταφέρει, στην Ελλάδα, έναν Όμιλο που όταν ξεκίνησε πριν εννιά χρονιά με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ, σήμερα η άξια του να υπερβαίνει τα 15 εκατ. δολάρια. Και όλα αυτά με την Ελλάδα στον «πάτο» της κρίσης.

Η Ελλάδα όλοι γνωρίζουμε πως δεν ήταν φιλική σε επενδύσεις. Δυστυχώς για λογούς μικρών συντεχνιακών συμφερόντων έχει συνδυαστεί το προοδευτικό και εθνικό με τη διατήρηση και εμμονή στην ιδέα των κρατικών εταιριών. Η προσέλκυση επενδύσεων, ειδικά σε βιομηχανικούς τομείς πρέπει να πάψει να είναι χώρος πολιτικών αντιπαραθέσεων. Τα θύματα σε αυτό τον πόλεμο θα είναι οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί και κυρίως η μεσαία τάξη. Όλοι μαζί πρέπει να αλλάξουμε το κλίμα. Εμείς είμαστε Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο διαφημίζουμε την χώρα μέσα από τα έργα μας. Με λίγες, άπλες άλλα συνάμα γενναίες αποφάσεις, το κλίμα και η χώρα μπορεί να γίνει προορισμός τεράστιων επενδυτικών κεφαλαίων. Το βλέπουμε και το βιώνουμε κάθε μέρα στην Νέα Υόρκη και στην Αμερική. Όλοι είναι έτοιμοι εκεί. Άπλα πρέπει όλοι να αφήσουμε τις επιχειρήσεις να κάνουν την δουλειά τους.

Πως σας αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό όταν αναφέρεται ότι είστε εταιρία νανοτεχνολογίας που προέρχεται από την Ελλάδα;
Η μητρική μας εταιρία με έδρα στην Νέα Υόρκη και γραφείο αντιπροσώπευσης στις Βρυξέλλες προωθεί τις δραστηρίοτητες στην Ελλάδα ως ένα πρότυπο ανάπτυξης. Ένα πρότυπο ανάπτυξης που βασίζεται στην πραγματικότητα της Νέας Ελλάδας, της Νέας Γενιάς και της αναγέννησης από τις στάχτες. Μέσα από μια τέτοια προοπτική και γωνία προσέγγισης, θα έλεγα πως στην αμερικάνικη αγορά γινόμαστε αποδεκτοί με ενθουσιασμό. Ανοίγουμε ένα δρόμο μέσα από τον οποίο ενεργοποιούνται ως φυσική εξέλιξη ιδιωτικά αμερικάνικα κεφάλαια επενδύσεων σε παραγωγικούς και βιομηχανικούς τομείς, κάτι που η Ελλάδα έχει περισσότερο ανάγκη από οποιονδήποτε βραχυπρόθεσμο δανεισμό αναχρηματοδότησης του χρέους. Μην ψάχνουμε τους «δαίμονες» των επενδύσεων, επιχειρήσεων και βιομηχανιών στην Ελλάδα ή εκτός Ελλάδας. Εκεί «έξω» άπλα ο καθένας σχεδιάζει και ακολουθεί την δίκη του στρατηγική και πολίτικη.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι «Πως βλέπουμε την Ελλάδα μετά από 6 χρονιά ύφεσης την νανοτεχνολογια στην Ελλάδα; Πως βλέπει η ίδια η Ελλάδα το μέλλον της;» Γιατί εάν βλέπει εταιρίες πρωτοπόρες, καινοτόμες που τολμούν και διακρίνονται με μια απλή «συμπάθεια» κι όχι ως πρότυπο αλλαγής όλου το επιχειρηματικο-οικονομικού μοντέλου της χώρας, το μέλλον της είναι πιο κοντά στο παρελθόν της. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στρατηγικών επιλογών. Σε αυτό το σημείο, από το εξωτερικό και ειδικά από την αμερικάνικη αγορά όπου και δραστηριοποιούμαστε, μόνο στήριξη, βοήθεια και καλή συμμαχία μπορεί να αναμένει η Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη: Από την Αντίπαρο στο Disrupt μέσω Αμερικής! 

Μια από τις εφαρμογές που έχετε αναπτύξει είναι και βαφές πλοίων με προσθήκη νανοδομημένου άνθρακα. Τι ανταπόκριση είχε αυτή η εφαρμογή από την ελληνική ναυτιλία;
Η εφαρμογή, της οποίας τα βασικά στάδια ανάπτυξης ενδιάμεσου προϊόντος τα έχουμε ολοκληρώσει, έχει γίνει από την πρώτη στιγμή επίκεντρο ενδιαφέροντος των Ελλήνων εφοπλιστών. Πολλοί από αυτούς μας έχουν εντάξει σε ομάδες εργασίας προκείμενου μαζί με βιομηχανίες επικαλύψεων να εξελίξουμε για αυτούς τελικό προϊών προσαρμοσμένο στις δίκες τους ειδικές απαιτήσεις. Η ελληνική ναυτιλία είναι το καμάρι της ελληνικής οικονομίας και οι Έλληνες εφοπλιστές αντιλαμβάνονται τη σημασία της πραγματικής επένδυσης. Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις τους θα είναι τεράστια.

Στην Cleantech, η Glonatech δεν κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση και την χρηματοδότηση που θα έφερνε η πρωτιά. Τι σας μένει από αυτή την συμμετοχή;
Ανεξαρτήτως έκβασης, η εμπειρία της Cleantech Open είναι σταθμός. Η έκθεση μπροστά σε ένα τέτοιο κρίσιμο κοινό, που όλο το κοινό αποτελεί τους «κριτές» σου, είτε πρόκειται για την ίδια την κριτική επιτροπή είτε τους επενδυτές είτε τους απλούς συμμετέχοντες, είναι ένα μάθημα ζωής. Η ανατροφοδότηση που λαμβάνεις αποτελεί ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο, είναι ιδανική για να αντιληφθείς αν βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο. Κι εμείς βρισκόμαστε! Η πρόταση της Glonatech ενθουσίασε – μιλήσαμε για τις καινοτόμες και οικολογικές βαφές πλοίων που μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων και άρα τη ρύπανση με ταυτόχρονη μείωση του κόστους συντήρησης των πλοίων. Η ανταπόκριση ήταν τεράστια, όπως και το δίκτυο επαφών που δημιουργήσαμε. Πέρα από την πολύτιμη εμπειρία έχουμε πλέον και την πολύτιμη γνώση για την προσέγγιση της παγκόσμιας αγοράς στην οποία στοχεύουμε. Και ανυπομονούμε για το αύριο.