Η Goldman Sachs εισέρχεται στα δάνεια υψηλού κινδύνου

Η Goldman Sachs εισέρχεται στα δάνεια υψηλού κινδύνου
Photo:

Η Wall Street δείχνει και πάλι όρεξη για δάνεια τα οποία πριν την οικονομική κρίση είχαν υψηλούς ρυθμούς μη εξυπηρέτησης.

του Στίβεν Γκάντελ

Η Goldman Sachs εισέρχεται πάλι στη χρηματοδότηση επικίνδυνων δραστηριοτήτων στην αγορά ακινήτων. Η τράπεζα έχει διαθέσει σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια για κατασκευή και ανάπτυξη, αποκαλούμενα C&D. Το ποσό αυτό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των 50 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από ένα χρόνο. Μέχρι πριν από πέντε χρόνια, η Goldman δεν είχε συνάψει κανένα τέτοιο δάνειο.

Πρόσφατα, η Goldman, η οποία για χρόνια παρήγαγε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από επικίνδυνες συναλλαγές και επενδύσεις σε περιουσία, έχει τονίσει πόσο θέλει να είναι κάτι περισσότερο από μια βαρετή τράπεζα. Σε μια παρουσίαση τον περασμένο μήνα σε ένα επενδυτικό συνέδριο, ο COO της Goldman Γκάρι Κον δήλωσε ότι η εταιρεία επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη των χορηγήσεων. Η Goldman είχε σχεδόν 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκκρεμή δάνεια στο τέλος του πρώτου τριμήνου – τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία – από 16 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο, ή αύξηση 57%.

Οι νέοι κανόνες εν μέρει δίνουν ώθηση στη μετάβαση αυτή που παρατηρείται στη Wall Street. Τα δάνεια, ακόμα και τα υψηλού κινδύνου, επιτρέπονται στο πλαίσιο του κανονισμού Volcker, που περιορίζει τα άλλα είδη επισφαλών δραστηριοτήτων. Και οι νέοι διεθνείς κανόνες τραπεζικού κεφαλαίου της Βασιλείας ΙΙΙ που θα θεσπιστούν, δίνουν προτεραιότητα στα δάνεια, ιδιαίτερα τα στεγαστικά.

Όμως, τα χαμηλά επιτόκια, η άνοδος στην οικονομία, και ένα φτωχό εμπορικό περιβάλλον επίσης οδηγούν περισσότερες επιχειρήσεις στη Wall Street στο να αυξάνουν της χορηγήσεις τους, ιδιαίτερα στην αγορά ακινήτων. «Στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών τα κεφάλαια στη Wall Street έχουν επικεντρωθεί σε αυτή τη δραστηριότητα», λέει ο Αγιούς Καπάχι, στέλεχος της HKS Capital Partners, η οποία βοηθά τις κατασκευαστικές εταιρείες να διασφαλίσουν δάνεια. «Η όρεξη για ρίσκο έχει αυξηθεί πολύ.»

Το επιτόκιο υπερημερίας για τα εμπορικά στεγαστικά δάνεια ήταν πάνω από 4%, μετά την οικονομική κρίση. Συγκριτικά, είναι 17% για τα δάνεια C&D.

Τον Φεβρουάριο, η Goldman σύναψε ένα δάνειο 120 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή και ανάπτυξη ακίνητων περιουσιών σε ένα δωδεκαώροφο κτίριο απέναντι από το Central Park στο Upper East Side του Μανχάταν. Το δάνειο είναι δίχως εγγυήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η Goldman δεν μπορεί να κυνηγήσει τον κύριο του έργου αν αθετήσει τις πληρωμές. Πολλές παραδοσιακές τράπεζες αποφεύγουν τέτοια δάνεια. Ο Καπάχι, ο οποίος μεσολάβησε για το δάνειο, δήλωσε ότι η Goldman ήταν ο υψηλότερος πλειοδότης.

Η Goldman έχει επίσης εμπλακεί στη χρηματοδότηση του One Santa Fe, ενός συγκροτήματος κατοικιών και καταστημάτων αξίας 160 εκατομμυρίων στο Arts District στο κέντρο του Λος Άντζελες. Δάνεισε επίσης 50 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη εμπορικών χώρων στο ισόγειο ενός κτιρίου που χρησιμοποιείται για να στεγάσει το φημισμένο ξενοδοχείο Milford Plaza στο Μπρόντγουεϊ του Μανχάταν.

Η Goldman αρνήθηκε να σχολιάσει.

Διαβάστε ακόμη: 

Αισιόδοξες οι βλέψεις της Goldman Sachs για την ελληνική οικονομία