Αισιόδοξες οι βλέψεις της Goldman Sachs για την ελληνική οικονομία

Αισιόδοξες οι βλέψεις της Goldman Sachs για την ελληνική οικονομία
Photo:

Θετικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2014 προβλέπει ο χρηματοπιστωτικός οίκος, ο οποίος εντοπίζει πιθανή αδυναμία εκλογής ΠτΔ.

Το οικονομικό υπόβαθρο στην Ελλάδα παραμένει θετικό, τονίζει σε σημερινή έκθεσή του ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός οίκος Goldman Sachs (Greece Outlook update).

«Πιστεύουμε ότι το 2014 θα είναι το πρώτο έτος που ο ρυθμός ανάπτυξης θα γίνει θετικός (αν και σε χαμηλά επίπεδα)», σημειώνει ο οίκος, λόγω της ισχυρής τουριστικής περιόδου, της μείωση της δημοσιονομικής πίεσης, της περιορισμένης ζήτησης και μίας χαλάρωσης των χρηματοδοτικών συνθηκών.

Ειδική αναφορά κάνει ο οίκος στα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε ετήσια βάση κατά περίπου 4%. «Επιπλέον, η δυναμική των δημόσιων οικονομικών και η διάρθρωση του δημόσιου χρέους μειώνουν τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους χρεοκοπίας» αναφέρει η έκθεση.

Η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού εξακολουθεί να δείχνει ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο μπορεί να ανέλθει στο 7% του ΑΕΠ σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Οι συνθήκες στην αγορά παραμένουν ευνοϊκές, σύμφωνα με τη Goldman Sachs. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν σε σχέση με τα επίπεδά τους στα μέσα Απριλίου, όταν η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές (οι αποδόσεις των 5ετών τίτλων κινούνται τώρα κάτω από το 4,23%).

Η Goldman Sachs σημειώνει ότι ο κύριος οικονομικός κίνδυνος, καθώς αυξάνεται η οικονομική δραστηριότητα, είναι η επανάκαμψη της πολιτικής αβεβαιότητας, ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί, όπως αναφέρει στο σημείωμα, να αποκλεισθεί σε αυτή τη φάση.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, προσθέτει ο οίκος, αυξάνει τον κίνδυνο να μη μπορέσει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει την απαραίτητη ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, ένα ενδεχόμενο που θα οδηγούσε σε εκλογές.

Ο οίκος θεωρεί ότι είναι δύσκολο να επαναληφθεί το επίπεδο της αβεβαιότητας που υπήρχε το 2012, αλλά προσθέτει ότι ο κίνδυνος ασυνέχειας της πολιτικής θα μπορούσε να περιορίσει την επαρκή ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα και να οδηγήσει σε μία αύξηση της προληπτικής φυγής αποταμιεύσεων και καταθέσεων. Όσο και αν είναι πιθανόν περιορισμένα αυτά τα φαινόμενα, θα μπορούσαν να πλήξουν την εύθραυστη ανάκαμψη που είναι σε εξέλιξη, αναφέρει ο οίκος.

Το αποτέλεσμα του επόμενου ελέγχου της τρόικας και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος είναι κρίσιμοι παράγοντες που θα παρακολουθούνται, σημειώνει η Goldman Sachs. Από την πλευρά της Ελλάδας, μία ενεργητική στήριξη της προσαρμογής που έχει ήδη γίνει θα ήταν καθοριστική για να διατηρηθούν σε χαμηλό επίπεδο οι εγχώριες εντάσεις, σημειώνει ο οίκος. Από την ευρωπαϊκή πλευρά, η Goldman Sachs θεωρεί ότι θα είναι σημαντικό να διατηρηθεί η πίεση τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και προς την ελληνική αντιπολίτευση στην κατεύθυνση περαιτέρω μεταρρύθμισης της αγοράς και της ισχυρότερης έμφασης στις ιδιωτικοποιήσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Αυτό είναι το ακριβές σκορ του τελικού του Μουντιάλ!

H Goldman Sachs προειδοποιεί… για την Ελλάδα

Γιατί οι Δανοί είναι τόσο θυμωμένοι με τη Goldman Sachs;