Google Developers: Το μέλλον της τεχνολογίας -και της ΔΕΘ- είναι εδώ!

Google Developers: Το μέλλον της τεχνολογίας -και της ΔΕΘ- είναι εδώ!
Photo: REUTERS

Ο ιδρυτής της GDG Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τζίνης, μιλάει για τα προβλήματα αλλά και τη δυναμική των Ελλήνων «technogeeks»

O Παναγιώτης Τζίνης, με τις ρίζες του να μοιράζονται ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα -κάτι που το καταλαβαίνεις και στην προφορά του- μοιράζει και τον χρόνο του ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Μιλάνο όπου συνεργάζεται με το European Alliance of Innovation. Ως στατιστικός οικονομολόγος που είναι, παρακολουθεί μαζί με τους συνεργάτες του δημιουργικές ομάδες από τον χώρο της τεχνολογίας, τις οποίες, αφού κρίνουν ότι το προϊόν τους είναι οικονομικά βιώσιμο, φροντίζουν να φέρουν σε επαφή με μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

tzinis

 

Με το άλλο του «καπέλο», αυτό του ιδρυτή των Google Developer Group (GDG) Θεσσαλονίκης αυτές τις ημέρες έχει καταφέρει κι έχει δώσει μία νότα αισιοδοξίας για το μέλλον της ΔΕΘ, η οποία τα τελευταία χρόνια ακροβατούσε μεταξύ περασμένων μεγαλείων και αναζήτησης νέας κατεύθυνσης.

Κάθε μέρα από το «playground» που φιλοξενεί τις συζητήσεις και τις παρουσιάσεις τους, περνούν χιλιάδες επισκέπτες, ενώ το πλέον σημαντικό είναι ότι σε ημερήσια βάση 150-200 developers συμμετέχουν ενεργά σε συζητήσεις και σε δράσεις της ομάδας. Οι μικρότεροι από αυτούς είναι 12 χρονών, υπάρχουν αρκετοί 15αρηδες, μία μεγάλη ομάδα νέων μεταξύ 18-25, ενώ, όπως μας λέει ο Παναγιώτης, η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα είναι αυτή που έχει πατήσει τα 30.

Διαβάστε ακόμη: H Google «ντύνει» τη ΔΕΘ

Έχοντας τη διεθνή εικόνα αντίστοιχων διοργανώσεων του ζητάμε να κρίνει το επίπεδο των Ελλήνων developers. Θα αποφανθεί μετά από πέντε ημέρες συνεργασίας μαζί τους ότι είναι αρκετά εξειδικευμένοι, αλλά παράλληλα και πολύ φοβισμένοι. «Οι περισσότεροι έχουν αρνητική ψυχολογία, δεν υποστηρίζουν με θέρμη αυτό που λένε, αισθάνονται πως ό,τι και να κάνουν δεν θα αλλάξει τίποτα, και αυτό είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό. Το καλό είναι ότι δεν είναι όλοι έτσι υπάρχουν και πάρα πολύ δυναμικά παιδιά που πραγματικά σε “κολλάνε στον τοίχο” με την γνώση του αντικειμένου που έχουν και την κατάρτιση. Μάλιστα για κάποια από αυτά έχουν έρθει email από το εξωτερικό που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα γύρω από τη δουλειά τους».

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Παναγιώτης, τον οποίον το αθηναϊκό κοινό γνώρισε πέρυσι τέτοια εποχή ως διοργανωτή του πρώτου «Ignite Athens», ζητά την ενεργοποίηση όλων όσων ασχολούνται στον χώρο της τεχνολογίας. «Δεν πρέπει να καθόμαστε στο “κλουβάκι μας” και να περιμένουμε ότι κάποιος θα έρθει να μας ανακαλύψει, πρέπει να βγαίνουμε μπροστά, να μιλάμε και να διεκδικούμε».

Στόχος του είναι να κρατήσει ενεργή τη νεοσύστατη κοινότητα των Google Developers Θεσσαλονίκης με συναντήσεις που θα γίνονται δύο φορές τον μήνα, και μέσα από δεκάδες εξειδικευμένες ομάδες, η συμπρωτεύουσα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη της τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη: Ποιος είναι ο τομέας που κυριαρχεί στην 78η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης;