Γράψε – σβήσε για τη συμφωνία

Γράψε – σβήσε για τη συμφωνία

Χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζει μαζί με τη διαπραγματευτική ομάδα τις διαβουλεύσεις και τις συνεννοήσεις με τους θεσμούς.

Αντώνης Αντζολέτος

Χαμηλούς τόνους επιλέγουν να κρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου παρά τις διαρροές και τη φημολογία που κυριάρχησε χθες για οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας. Η κινητικότητα στην Ηρώδου Αττικού είναι μεγάλη τα τελευταία 24ωρα με τον πρωθυπουργό να είναι σε συνεχή επαφή με την διαπραγματευτική ομάδα προκειμένου να γεφυρωθούν όλα τα σημεία που έχουν απομείνει.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές στόχος είναι να επέλθει η τεχνική συμφωνία ακόμα και πριν από τις 7 Απριλίου.

Ούτε από τις Βρυξέλλες, ούτε από το Μαξίμου ανοίγουν τα χαρτιά τους για το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις τηρώντας το κανόνα πως «η σιωπή είναι χρυσός» ειδικά τις συγκεκριμένες ώρες.

Είναι σαφές πως στην Ηρώδου Αττικού περιμένουν να έχουν κάτι τελικό στα χέρια τους αποφεύγοντας να προκαλέσουν περαιτέρω αναστάτωση στους βουλευτές ή υποσχέσεις που μπορεί μετά να μην υλοποιηθούν.

Σε συνομιλίες που είχε το NEWS 247 δεν επιβεβαιωνόταν, αλλά ούτε υπήρξε και διάψευση για τα εργασιακά και για το γεγονός πως φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση στα ζητήματα του λοκ άουτ, στις ομαδικές απολύσεις, καθώς και σε ένα κοινό αποδεκτό πλαίσιο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων ακόμα και μετά τον Αύγουστο του 2018. Πολλά είναι τα στελέχη, πάντως που βλέπουν πως μέσω των εργασιακών μπορεί να ξεκλειδώσει πολιτικά και η συμφωνία.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το σημερινό Euroworking Group και το σήμα που θα δώσει σχετικά με την επιστροφή ή όχι των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα από την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμα και με την μορφή τηλεδιασκέψεων.

Σε κάθε περίπτωση πρόθεση της κυβέρνησης είναι κάποια από τα θέματα που έχουν κλείσει και δεν έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος να ψηφιστούν από την επίτευξη της συμφωνία και μετά. Χρονικά υπολογίζεται στο μεσοδιάστημα από τις 7 – 21 Απριλίου που θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΔΝΤ. Τα «βαριά» ζητήματα θα περάσουν στη Βουλή από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει στα χέρια της και την πολυπόθητη συνολική συμφωνία για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά.

Ενόψει των ψηφοφοριών τη σκυτάλη έχει πάρει πλέον το οικονομικό επιτελείο. Σήμερα στις 12 στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Έφη Αχτσιόγλου θα ενημερώσουν τους βουλευτές των ΑΝΕΛ για τη πορεία της διαπραγμάτευσης, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να γίνει την επόμενη εβδομάδα και από τον Γιώργο Σταθάκη. Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ακολουθήσει νέα ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την διαπραγματευτική ομάδα. Σχεδιάζεται και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μαξίμου εμφανίζονται σίγουροι για το βαθμό συσπείρωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά σε κάθε περίπτωση μετά τις ανησυχίες που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις που έχουν γίνει ακόμα και δημόσια «θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο». Η αναφορά του Πάνου Σκουρλέτη πως θα κινηθεί μέσα στις συλλογικές αποφάσεις λειτούργησε κατευναστικά για όλο το κλίμα που έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες ειδικά για το ζήτημα της ΔΕΗ.

Πηγή: news247.gr