Grivalia: Ναι μιλάμε με τη Lamda Development

Grivalia: Ναι μιλάμε με τη Lamda Development
Áðü ôçí Óõíåäñßáóç ôïõ Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ óôçí Áßèïõóá Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ, óôç ÂïõëÞ, ÊõñéáêÞ 13 Ìáñôßïõ 2011. ÁÐÅ ÌÐÅ/www.papandreou.gr/ÂÁÓÉËÇÓ ÖÉËÇÓ

Η απάντηση της εταιρείας στα δημοσιεύματα σχετικά με ενδιαφέρον για ακίνητα της Lamda.

Τη διενέργεια προκαταρκτικών συζητήσεων με τη Lamda Development όπως και με άλλους ομίλους, διερευνώντας πιθανές συνέργειες επισημαίνει η Grivalia Properties σε ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα, η εισηγμένη, απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε συνέχεια έγγραφων και ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων τα οποία έλαβαν χώρα την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, επισημαίνει ότι στο πλαίσιο του επενδυτικού της προγράμματος και σε συνέχεια της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, η οποία ολοκληρώθηκε το 2014, η εταιρία βρίσκεται σε συζητήσεις με όσους ελληνικούς και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους κατά την κρίση της διαθέτουν ποιοτικά ακίνητα, τα οποία συνάδουν με το επενδυτικό της προφίλ.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, η εταιρία έχει διενεργήσει προκαταρκτικές συζητήσεις με τη Lamda Development, όπως και με άλλους ομίλους, διερευνώντας πιθανές συνέργειες που θα δημιουργήσουν αξία. Σε κάθε περίπτωση καμία συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί και συνεπώς δεν υπάρχουν δεσμευτικοί όροι και σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, η εταιρία θα προβεί ως οφείλει στις απαραίτητες ανακοινώσεις προς το επενδυτικό κοινό βάσει της ισχύουσας χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ενδιαφέρον από την Grivalia Properties AEEAΠ για απόκτηση μέρους ή και του συνόλου των εμπορικών κέντρων της Lamda Development.

Η Grivalia Properties, η πρώην Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, έχει την οικονομική στήριξη του καναδικού επενδυτικού ομίλου της Fairfax Holdings που ελέγχει ποσοστό μεγαλύτερο του 40% της εταιρείας.  Όπως αναφέρει η Καθημερινή, με βάση την πρόσφατη παρουσίαση της Lamda Development στους επενδυτές, προκύπτει ότι η αξία των τριών εμπορικών κέντρων της, δηλαδή το The Mall Athens, το Golden Hall (αμφότερα στην περιοχή του Αμαρουσίου) και το Mediterannean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, ανερχόταν στο τέλος του φετινού Ιουνίου σε 509,4 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, το The Mall σήμερα αξίζει 194,6 εκατ. ευρώ (το 50% του ακινήτου ελέγχεται από την HSBC), ενώ η εύλογη αξία του Golden Hall διαμορφώνεται σε σχεδόν 170 εκατ. ευρώ και του Mediterannean Cosmos σε 145 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η αξία με την οποία η Lamda Development εγγράφει τα εν λόγω ακίνητα στον ισολογισμό της.

Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία, ο κύκλος εργασιών στο Golden Hall αυξήθηκε κατά 5,5%, ενώ η λειτουργική κερδοφορία ενισχύθηκε κατά 11%, σε 7,1 εκατ. ευρώ. Στο The Mall ο τζίρος αυξήθηκε κατά 3,8% και η λειτουργική κερδοφορία διαμορφώθηκε σε 12,4 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 2%. Στο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 12%, σε 6,6 εκατ. ευρώ, ενώ άνοδο κατά 7% σημείωσε και ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων.