Guardian: Τρεις εβδομάδες προθεσμία για την Ελλάδα αλλιώς…

Guardian: Τρεις εβδομάδες προθεσμία για την Ελλάδα αλλιώς…
An EU and a Greek flag fly in front of the ancient Parthenon temple, in Athens, on Wednesday, April 9, 2014. Greece announced Wednesday it was returning to international bond markets for the first time in four years amid growing signs of confidence in the country at the forefront of the European debt crisis. (AP Photo/Petros Giannakouris) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα σενάρια για αδιέξοδο και Grexit επανέρχονται στα δημοσιεύματα του τύπου.

Ειδικό αφιέρωμα στην ελληνική κρίση έχει σήμερα ο Guardian που αναφέρεται στην κρίση στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση έχει 3 εβδομάδες περιθώριο να λύσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλιώς το ζήτημα της κρίσης χρέους θα επανέλθει δριμύτερο.

«Αντιμέτωπος με το δίλημμα επιπρόσθετη λιτότητα ή πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξέτασε τις επιλογές του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», αναφέρει ο Guardian.

Ο φόβος για ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα στο πιο «αδύναμο κράτος μέλος της Ευρώπης» εντείνεται καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε πως το χρέος της Ελλάδας μπορεί να ξαναγίνει «εκρηκτικό» έως το 2030.

«Είναι κρίσιμο να υπάρξει ένας συμβιβασμός» αναφέρει ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σημειώνοντας πως οι εκλογικές διαδικασίες στην Ευρώπη θα κάνουν την κατάσταση στην Ελλάδα μόνο χειρότερη.

«Αν οι διαπραγματεύσεις, δεν καταλήξουν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου (όταν θα ξανασυναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών) μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια καταστροφική πολιτική αναταραχή, γεγονός που θα επαναφέρει το σενάριο του Grexit».

Βασική διαφωνία μεταξύ των δανειστών παραμένει η ικανότητα της Αθήνας να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Χωρίς νομοθέτηση άλλων περικοπών σε συντάξεις και αυξήσεις στη φορολογία, το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Στη συνάντηση των υπουργών την περασμένη Πέμπτη, η Αθήνα βρέθηκε απομονωμένη, καθώς ακόμα και η υποστηρικτική Κομισιόν δεν έσπευσε να την υπερασπιστεί.

«Το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας μοιάζει ζοφερό. Σε μια εκτίμηση που βασίζεται σε ένα αρκετά καταστροφικό σενάριο – που μπορεί κάλλιστα να επικρατήσει – το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι ακόμη και αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και επιβληθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης του χρέους, το χρέος της Αθήνας είναι “καταδικασμένο να γίνει εκρηκτικό».

«Οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι», δήλωσε ο Γιώργος Παγουλάτος καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, θα χτυπήσει το καμπανάκι του εκλογικού ημερολογίου της Ευρώπης και θα παγώσει τις συνομιλίες μέχρι τον Μάιο, οπότε και θα είναι πολύ αργά», συμπλήρωσε.