H άφιξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα

H άφιξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΒΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΥΠΟΔΟΧΗ

O Ρώσος πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πάνος Καμμένος υποδέχθηκε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας.

Ο Ρώσος πρόεδρος αρχικά πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Η επίσκεψη σας αυτή είναι το επιστέγασμα της ειλικρινούς, διαχρονικής συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των κρατών και των λαών μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ρώσο Πρόεδρο.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε πως η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Η ορθοδοξία μπορεί να εμπνεύσει τους ηγέτες, δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας-ΗΠΑ για να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από τη μεριά του, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πρόσκληση και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα με την οποία έχουμε βαθιές, διαχρονικές και παραδοσιακές σχέσεις. Σημασία, προσέθεσε, έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η συνάντηση των δύο Προέδρων. Στη συνέχεια ο Βλ. Πούτιν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες.

 

Ο  υπουργός  Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος (Α) και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ (Δ) υποδέχονται τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (Κ)  στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, Σπάτα,  Παρασκευή 27 Μαΐου 2016. Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος (Α) και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ (Δ) υποδέχονται τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (Κ) στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, Σπάτα, Παρασκευή 27 Μαΐου 2016. Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Το Σάββατο θα επισκεφθεί το Άγιο Όρος.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατεβαίνει από το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, Σπάτα,  Παρασκευή 27 Μαΐου 2016. Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατεβαίνει από το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, Σπάτα, Παρασκευή 27 Μαΐου 2016. Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Όπως σχολιάζει η DW είναι η τρίτη επίσκεψη του κ. Πούτιν σε ευρωπαϊκό έδαφος από το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης.

Την ώρα που, όπως επισημαίνει «οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 7 πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου ολοκληρώνουν σήμερα τις εργασίες της συνόδου κορυφής στη μακρινή Ιαπωνία για τρίτη φορά χωρίς τον Βλάντιμιρ Πούτιν λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας».

Η πρώτη (γράφει η αυστριακή der Standard) ήταν η επίσκεψη το 2014 στη Βιέννη, «όταν ήταν persona non grata για την πλειοψηφία των ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων», και η δεύτερη «πέρυσι το Νοέμβριο, στο Παρίσι, στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα, όπου και απομονώθηκε πλήρως».

Η επίσκεψή του στην Ελλάδα, γράφει, «Είναι η τρίτη “εξαίρεση” σε μια χώρα με παραδοσιακούς δεσμούς με τη Ρωσία, πολιτικούς και θρησκευτικούς». Ωστόσο «σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν μπει σε ρότα νηφαλιότητας».

Ο ανταποκριτής της πρώτης δημόσιας τηλεόρασης ARD στην Αθήνα υπενθυμίζει από την πλευρά του ότι ο Τσίπρας του σήμερα θυμίζει ελάχιστα τον Τσίπρα πριν από ένα χρόνο.

«Τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός ήθελε να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο με τους εταίρους και πολλοί Έλληνες έβλεπαν τον Βλάντιμιρ Πούτιν ως έναν λευκό ιππότη εναντίον των χωρών της ευρωζώνης», παρατηρεί ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφερόμενος και στην πολύκροτη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, τον Απρίλιο του 2015, και τις φήμες περί ρωσικού δανείου για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και οι αναλυτές παρατηρούν την επιστροφή της νηφαλιότητας στις ελληνορωσικές σχέσεις. «Η Ελλάδα επέτυχε νέα συμφωνία με τους δανειστές και έτσι η Ρωσία δεν έχει τη δυνατότητα να αναμειχθεί στην ελληνική δημοσιονομική κρίση», υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμων Γιώργος Τζογόπουλος στην αυστριακή εφημερίδα Kurier.

Έτσι, βασικός άξονας γύρω από τον οποίο θα περιστραφούν οι συζητήσεις είναι οι επενδύσεις στην ενέργεια, η εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ βλέψεις φαίνεται να έχουν οι Ρώσοι και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Από πολιτικής άποψης δεν αναμένονται μηνύματα μεγάλης εμβέλειας. «Και οι δύο πλευρές προκρίνουν τον πραγματισμό, συνεργάζονται σε διαφόρους τομείς, η Αθήνα θα ήθελε να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ρωσία και να βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων, αλλά όχι ως πρωταγωνίστρια» υποστηρίζει ο Θάνος Ντόκος, διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, στην ιστοσελίδα της ειδησεογραφικής εκπομπής του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης Τagesschau.

Διαβάστε ακόμη: Τι ψάχνει ο Πούτιν στην Ελλάδα