H αρραβωνιαστικιά του Πρίγκιπα Χάρι και το «Άγγιγμα του Μίδα»

H αρραβωνιαστικιά του Πρίγκιπα Χάρι και το «Άγγιγμα του Μίδα»

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Μέγκαν Μαρκλ προσθέτει, αναμφισβήτητα, αξία στο …brand της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

της Κλερ Ζίλμαν

Με την ανακοίνωση των αρραβώνων του Πρίγκιπα Χάρι με την Αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ, η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας απέκτησε άλλη μία …brand ambassador – μία πρέσβειρα του εμπορικού της σήματος που προσθέτει αξία στη βρετανική μοναρχία.

Μια ανακοίνωση από την επίσημη κατοικία του Καρόλου, Πρίγκιπα της Ουαλίας, επιβεβαίωσε ότι ο Πρίγκιπας Χάρι και η Μαρκλ αρραβωνιάστηκαν και πρόκειται να παντρευτούν την ερχόμενη άνοιξη.

Όμως, η προστιθέμενη αξία που προσδίδει η Μαρκλ στη βρετανική μοναρχία δεν περιορίζεται μόνο στον γάμο, λέει ο Κόνραντ Γιαγκοζίντσκι της Brand Finance. Όπως το θέτει ο ίδιος, η Μαρκλ θα είναι ένα επιπλέον μέλος της βασιλικής οικογένειας που θα την αντιπροσωπεύει στην παγκόσμια σκηνή.

Ένα μεγάλο μέρος της αξίας της βρετανικής βασιλικής οικογένειας προκύπτει από τη σύνδεση της οικογένειας με το Ηνωμένο Βασίλειο και με το «να είσαι Βρετανός». Την ίδια στιγμή, όμως, ο Γιαγκοζίντσκι αντιλαμβάνεται την αμερικανική υπηκοότητα της Μαρκλ, την παλαιότερη διαμονή της στον Καναδά, και την καριέρα της στην τηλεόραση ως «περιουσιακά στοιχεία».

Τα χαρακτηριστικά αυτά σημαίνουν ότι η Μαρκλ μπορεί να παρουσιάσει τη μοναρχία σε ένα κοινό που μια πιο παραδοσιακή βρετανική φιγούρα δεν θα προσέγγιζε εύκολα, λέει ο Γιαγκοζίντσκι.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, σε αυτές τις αγορές το πιθανότερο είναι ότι η Μαρκλ «θα κινήσει το ενδιαφέρον για ό,τι συμβαίνει στη Βρετανία, καθώς και για τα βρετανικά brands που φοράει η ίδια και για οτιδήποτε άλλο αυτή υιοθετήσει άτυπα».

Εξάλλου, υπάρχει και το προηγούμενο της μέλλουσας συννυφάδας της Μαρκλ – της Κέιτ, Δούκισσας του Κέιμπριτζ.

Η Brand Finance έχει αναφερθεί συγκεκριμένα στο «Άγγιγμα του Μίδα» της δούκισσας, ή αλλιώς στο ‘Kate effect’, που ορίζεται ως «η ώθηση που λαμβάνουν τα εμπορικά σήματα που φορά, χρησιμοποιεί ή γενικότερα υιοθετεί» η δούκισσα.

Η αλυσίδα Asda, για παράδειγμα, η οποία ανήκει στη Walmart, είδε τις πωλήσεις των μπεζ ζακετών της να αυξάνονται κατά 300%, αφότου η δούκισσα εθεάθη να φορά ένα παρεμφερές σχέδιο Burberry.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της, η Brand Finance συγκέντρωσε όλα τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και εκτίμησε την αξία των «άτυπων προωθήσεων προϊόντων» απ’ αυτήν στα 200 εκατομμύρια λίρες για το 2017. Το 2015, το ποσό ήταν μεγαλύτερο – 325 εκατομμύρια λίρες – αλλά μειώθηκε επειδή η Κέιτ και ο Ουίλιαμ προσπαθούν έκτοτε να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η έκθεση της Brand Finance για το 2015 σημείωνε ότι η Κέιτ τροφοδοτεί ένα μεγάλο μέρος της αξίας που προσθέτει η βρετανική βασιλική οικογένεια στα brands – 152 εκατομμύρια λίρες, για την ακρίβεια.