Στέλεχος ΕΚΤ : Συμφωνία, αλλιώς κλείνουν οι κάνουλες

Στέλεχος ΕΚΤ : Συμφωνία, αλλιώς κλείνουν οι κάνουλες

Τι δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έρκι Λικάνεν.

Προειδοποίηση για διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, απηύθυνε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έρκι Λικάνεν.

«Εμείς (η ΕΚΤ) έχουμε τους δικούς μας κανόνες και θα ενεργήσουμε βάσει αυτών… Στην παρούσα φάση, η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου επομένως πρέπει να βρεθεί ένα είδος λύσης, ειδάλλως δε μπορούμε να συνεχίσουμε να δανείζουμε» επισήμανε ο Λικάνεν, που είναι στέλεχος της ΕΚΤ και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να κρυφτεί από τις πραγματικότητες της οικονομίας» τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε.

Σε ερώτημα που του τέθηκε για το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο τραπεζίτης απάντησε: «Μία σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους πραγματοποιήθηκε με τους ιδιώτες πιστωτές. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει απευθείας ένα κράτος, κάτι που θα ισοδυναμούσε με διαγραφή μέρους τους χρέους σε αυτήν την περίπτωση» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως μιλώντας στο Bloomberg ανέφερε πως η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά τα δάνεια της σε ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Διαφορετική προσέγγιση από τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ
Ο Βίτουρ Κονστάνσιου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση σχετικά με το εάν και κατά πόσον θα χορηγηθεί στην Ελλάδα έκτακτη χρηματοδότηση επαφίεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Ο Κονστάνσιου έκανε το σχόλιο αυτό αναφερόμενος στις διαθέσιμες επιλογές για τις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας βγει από το πρόγραμμα στήριξης της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Ο Κονστάνσιου είπε ότι ο μηχανισμός επείγουσας ενίσχυσης διαμέσου της χορήγησης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance, ELA), ο οποίος αποτελεί ένα μέσο για την υπέρβαση προσωρινών προβλημάτων ρευστότητας των τραπεζών, είναι μια εναλλακτική επιλογή που θα μπορούσε να εξεταστεί, αλλά για αυτό θα χρειαστεί η έγκριση του 25μελούς ΔΣ της ΕΚΤ.

«Υπάρχει η δυνατότητα του λεγόμενου ELA. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει εντέλει για αυτό μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την οποία δεν θέλω να προβλέψω σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Κονστάνσιου κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων έπειτα από μια ομιλία που εκφώνησε στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.