H κυβέρνηση δεν αποκλείει νέα μέτρα

H κυβέρνηση δεν αποκλείει νέα μέτρα

Τι λέει η επιστολή προς την τρόικα που φέρει τις υπογραφές Σαμαρά, Στουρνάρα, Προβόπουλου - Για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» μιλά η κυβέρνηση.

Μια συνημμένη επιστολή στην έκθεση του ΔΝΤ, όπως συμβαίνει πάντα με αντίστοιχες εκθέσεις, άναψε φωτιές σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα από Σεπτέμβριο.

Η επιστολή απευθύνεται στο ΔΝΤ και φέρει τις υπογραφές των Σαμαρά, Στουρνάρα και Προβόπουλου με ημερομηνία 14 Μαΐου 2014, λίγες ημέρες πριν τον πρώτο εκλογικό γύρο.

Την επιστολή έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Αυγή» και στέκεται σε μια παράγραφο της, στην οποία η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα πάρει όποια μέτρα κριθούν αναγκαία.

Συγκεκριμένα η παράγραφος αναφέρει:

«Και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα που μπορεί να αποδειχθούν αναγκαία για τον σκοπό αυτό, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν. Θα προβούμε σε διαβουλεύσεις με το Ταμείο (σ.σ. το ΔΝΤ) για την υιοθέτηση οποιωνδήποτε σχετικών δράσεων ενόψει των επικαιροποιήσεων των πολιτικών που περιέχονται στο Μνημόνιο, και σε συμφωνία με τις πολιτικές που προβλέπει το Ταμείο σε παρόμοιες διαβουλεύσεις».

Η επιστολή είχε ως αποδέκτες την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Σιμ Κάλλας (αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και Μάριο Ντράγκι.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφέρεται «πιστεύουμε ότι οι πολιτικές που ορίζονται από το συνημμένο MEFP (Μνημόνιο) είναι επαρκείς για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος».

Μέχρι στιγμής η εκάστοτε κυβέρνηση σε αντίστοιχες εκθέσεις του ΔΝΤ αναφέρει ότι  αν χρειαστεί θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ως παροχή εγγυήσεων. Πάντως τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρξουν νέα μέτρα πριν τις ευρωεκλογές και το γεγονός ότι η κυβέρνηση σε αυτή την επιστολή αφήνει «ανοιχτό» ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δημιουργεί πολιτικό θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ προβλέπεται δημοσιονομικό κενό 7,7 δισ. και χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ. έως το 2017 και είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους ακόμα και με «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Απάντηση της κυβέρνησης
Για εκστρατεία παραπληροφόρησης και διασπορά ψευδών ειδήσεων κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση, με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη.

«Δυστυχώς, όμως, για τους ενορχηστρωτές του ψεύδους η σημερινή “αποκάλυψη” της Αυγής φέρει ημερομηνία “15 Απριλίου 2014” και αφορά ακριβώς στην απόφαση για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος», δήλωσε η κ. Βούλτεψη.

Τόνισε δε ότι ο λαός γνωρίζει πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της, που δεν είναι άλλος από την τελική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

Ανταπάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Απαντώντας στη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου σχετικά με την επιστολή του πρωθυπουργού προς το ΔΝΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ότι το έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Αυγή αναρτήθηκε χτες στην επίσημη σελίδα του ΙMF με ημερομηνία 14/5.

Το ερώτημα είναι, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δημοσιεύτηκε μόλις χτες και όχι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και διατυπώνει την άποψη ότι «για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση συνειδητά εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, όπως συνεχίζει να κάνει μέχρι σήμερα».

Σχολιο της κυβέρνησης
Για συνειδητή εξαπάτηση του ελληνικού λαού που «αποτελεί την αγαπημένη προεκλογική και μετεκλογική ασχολία του ΣΥΡΙΖΑ», κάνει λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, δίνοντας νέα απάντηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Και για να τελειώνουμε: Η πρωτότυπη επίμαχη επιστολή φέρει ημερομηνία “15 Απριλίου 2014”. Όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Επίσης, αφού μίλησε για γκάφα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το ερώτημά του για τους λόγους για τους οποίους αναρτήθηκε χτες η επιστολή στην επίσημη ιστοσελίδα του ΔΝΤ, παρέπεμψε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους διαχειριστές της εν λόγω ιστοσελίδας.

Στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ παραπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβερνητική εκπρόσωπο
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στις θέσεις του για την επιστολή του πρωθυπουργού προς το ΔΝΤ και ανταπαντώντας στην κυβερνητική εκπρόσωπο επισημαίνει ότι “αν η κ. Βούλτεψη δεν γνωρίζει τι επιστολές στέλνει ο πρωθυπουργός, και για αυτό το λόγο δεν μπορεί να τις σχολιάσει, ευχαρίστως την ενημερώνουμε, περιμένοντας αυτή τη φορά να απαντήσει. Σας παραθέτουμε το σχετικό λινκ της επιστολής, με ημερομηνία 14/05/2014. http://www.imf.org/external/np/loi/2014/grc/051414.pdf

Διαβάστε ακόμη:

Βενιζέλος: «Προτεραιότητα μας η αποκατάσταση των αδικιών»

Σαμαράς: «Τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον»