H κυβέρνηση δίνει αφορολόγητο – συντάξεις, ίσως πάρει τα εργασιακά

H κυβέρνηση δίνει αφορολόγητο – συντάξεις, ίσως πάρει τα εργασιακά
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, right, and Finance Minister Euclid Tsakalotos attend a parliament meeting in Athens, Thursday, July 16, 2015. Greece's Parliament has approved an austerity bill demanded by bailout creditors, despite a significant level of dissent from the governing leftist Syriza party. The bill to impose sweeping tax hikes and spending cuts was approved with the support of three pro-European opposition parties. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Συγκλίσεις σε οδυνηρά μέτρα, στόχος να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα.

Κοντά σε τεχνική συμφωνία φέρεται πως είναι κυβέρνηση και θεσμοί, καθώς τα βασικά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, όσον αφορά τα μέτρα και αντίμετρα, έχουν κλείσει ήδη.

Οι τελευταίες απαιτήσεις των δανειστών αφορούσαν σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ μια κι έξω το 2020, πώληση μονάδων της ΔΕΗ, μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ από το 2019 και αντίμετρα με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Το εργασιακό παραμένει ακόμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ανοιχτό. «Δίνουμε μάχη για τα εργασιακά» ανέφερε κυβερνητική πηγή, επαναλαμβάνοντας τη διατύπωση των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με την οποία όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν δώσει τα χέρια, σε αυτή τη φάση, να μην υπάρξουν διαρροές.

Σύμφωνα με τα Νέα, ελληνικές όσο και ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για ουσιαστικές συγκλίσεις στο Ασφαλιστικό για παράδειγμα -αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι το κεφάλαιο αυτό συγκαταλέγεται πλέον στα συμφωνηθέντα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, κανείς δεν αποκαλύπτει αν πέρασε αυτούσια η γραμμή του ΔΝΤ για περικοπές συντάξεων 1,8 δισ. ευρώ το 2020 ή η κυβέρνηση πέτυχε κάποια έκπτωση στο πακέτο ή χρονικό επιμερισμό των μειώσεων σε ορίζοντα τριετίας, όπως επιδίωκε.

Συμφωνία υπάρχει και για τα ενεργειακά και η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο αφορολόγητο, οι τελευταίες συζητήσεις γίνονταν στη βάση μείωσής του στα 5.900 ευρώ με πρώτο συντελεστή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα στο 22% και αντίμετρα τα οποία – εφόσον υπάρξει υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων – θα αφορούν μείωση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων και ενδεχομένως της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Οι αισιόδοξοι βλέπουν πιθανότητες για συμφωνία στα μέτρα ακόμα και στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα.

Ο ίδιος ο Τόμσεν ανέφερε σε ομιλία του στην Οξφόρδη ότι υπάρχουν συγκλίσεις ως προς τις παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Σύμφωνα με τον Τόμσεν, όταν κλείσει η διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις, θα ξεκινήσει μια εντατική συζήτηση ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρώπη, αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τα πλεονάσματα.

Διαβάστε σχετικά:

Τόμσεν: Έχουν περιοριστεί οι διαφορές – Εκκρεμότητα τα εργασιακά