HouseID: Με στυλ και φινέτσα στους φιναλίστ του ReTech Innovation Challenge

HouseID: Με στυλ και φινέτσα στους φιναλίστ του ReTech Innovation Challenge

Η startup που φιλοδοξεί να φέρει πιο κοντά τα μικρά καταστήματα επίπλων και ντεκόρ με τους καταναλωτές παρουσιάζει την πλατφόρμα της.

 

Οι λάτρεις του design και των επίπλων ή ντεκόρ υψηλής αισθητικής δεν ικανοποιούνται εύκολα. Η διαρκής αναζήτηση για κάτι μοναδικό που αντανακλά στον χώρο τους ένα μεγάλο μέρος της προσωπικότητάς τους είναι μεν μέρος ενός συναρπαστικού παιχνιδιού, αλλά μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε μια κουραστική και πολυέξοδη αναζήτηση. Κι αυτό διότι η επαφή με τα μικρά καταστήματα σε μια πολύ μεγάλη πόλη, όπως η Αθήνα, δεν περνά πάντα μέσα από τον ψηφιακό κόσμο και τις επιλογές που προσφέρει.

Αυτό το πρόβλημα φιλοδοξεί να λύσει η HouseID, η startup που βρίσκεται μεταξύ των δέκα φιναλίστ του διαγωνισμού καινοτομίας ReTech Innovation Challenge, που εγκαινίασε η Lamda Development και διοργανώνεται με στρατηγικό συνεργάτη τους Industry Disruptors Game Changers (ID – GC) και φέρνει στις οθόνες των χρηστών μια σειρά από επιλογές που στο παρελθόν μόνο από στόμα σε στόμα μπορούσαν να εξαπλωθούν.

Η εταιρεία θα έχει την ευκαιρία στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού να παρουσιάσει την ιδέα της στο Τhe Mall Athens τον Φεβρουάριο, σε ειδικά pop upstands, αλλά και να διεκδικήσει μια θέση στην τελική τριάδα του διαγωνισμού, η οποία θα προκύψει μέσα από μια ζωντανή «μάχη» των δέκα φιναλίστ σε μια μεγάλη εκδήλωση στις 21 Φεβρουαρίου στα Village στο The Mall Athens. Xρηματικά έπαθλα ύψους 10.000 ευρώ, συναντήσεις με μεγάλες επιχειρήσεις που φιλοξενούνται στα εμπορικά κέντρα της Lamda Development και υπηρεσίες καθοδήγησης από μεγάλες εταιρίες περιμένουν τις startups που ξεχώρισαν στη νέα πρωτοβουλία της Lamda Dnt.

Ο Γιώργος Φωτόπουλος*, ιδρυτής της HouseID παρουσιάζει στο Fortune τις λειτουργίες της πλατφόρμας και περιγράφει τους μελλοντικούς της στόχους για την εξάπλωση στον χώρο του design.

Ποιο είναι το αντικείμενο της επιχείρησης σας;

Το HouseID είναι η πρώτη πλατφόρμα που περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων επίπλου και decor, καθώς και έργων τέχνης, που είναι διαθέσιμα στην Αθήνα. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, έναντι άλλων ακριβών και μη ελκυστικών επιλογών διαφήμισης,  το HouseID διασφαλίζει μια άμεση προβολή σε ένα στοχευμένο κοινό που λατρεύει το design, παρέχοντας μια αποδοτική και υψηλής αισθητικής online παρουσία σε κάθε συσκευή. Ταυτόχρονα, η ομάδα του HouseID αντιμετωπίζει ολιστικά την επιχείρηση, βοηθώντας στην ανανέωση της παρουσίας της στην πλατφόρμα και δημιουργώντας υλικό για digital marketing. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνουμε στο ελάχιστο το χρόνο και τα κόστη του επιχειρηματία, φέρνοντας υψηλή προστιθέμενη αξία στην online προβολή του. Το HouseID, ουσιαστικά, συνδέει εύκολα τις τοπικές επιχειρήσεις με τους καταναλωτές και design lovers.

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό καινοτομίας ReTech Innovation Challenge;

Αποστολή μας είναι να διευκολύνουμε τον καταναλωτή να δημιουργήσει ένα χώρο που θα αντανακλά την προσωπικότητα του και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Ταυτόχρονα, φιλοδοξούμε η πλατφόρμα να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τον επαγγελματία αρχιτέκτονα, διακοσμητή, interior designer κ.λπ. Τέλος, βασικός στόχος μας είναι να αναδείξουμε το εγχώριο design και τα καταστήματα της πόλης. Θέλουμε να το επικοινωνήσουμε αυτό μέσω του διαγωνισμού ώστε να μάθουν ακόμα περισσότεροι καταναλωτές αλλά και πιθανοί πελάτες την πλατφόρμα που έχουμε αναπτύξει. Τέλος, η συνάντηση μας με άλλες 10 εταιρείες που καινοτομούν στον χώρο του retail θα μας δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε νέες συνεργασίες που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε την τοπική αγορά.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα;

Σε Ελλάδα και εξωτερικό το HouseID είναι η πρώτη curated πλατφόρμα που φέρνει όλα τα προϊόντα υψηλής αισθητικής και ποιότητας που υπάρχουν στα φυσικά καταστήματα της πόλης online.

Από τη μία πλευρά ο καταναλωτής μπορεί γρήγορα να βρει decor ή έπιπλα για το χώρο του ενώ η επιχείρηση μπορεί να προβληθεί εύκολα και οικονομικά μπροστά σε ένα στοχευμένο κοινό.

Ποιο είναι το μοντέλο εσόδων και οι στόχοι της εταιρείας σας;

Αυτή τη στιγμή το μοντέλο εσόδων είναι αρκετά απλό. Κάποια επιχείρηση, σύμφωνα με τις ανάγκες της, μπορεί να διαλέξει το πλάνο που της ταιριάζει και με μία ετήσια συνδρομή μπορεί να παραμείνει στην πλατφόρμα για 12 μήνες. Ταυτόχρονα, εκτός από καταστήματα, εταιρείες που είναι σχετικές με τον χώρο του design και του retail (π.χ. αρχιτεκτονικές εταιρείες, εταιρείες δομικών υλικών, logistics) μπορούν να διαφημιστούν μέσα σε ειδικά σημεία της πλατφόρμας για το χρονικό διάστημα που επιθυμούν. Μέσα στον επόμενο χρόνο θέλουμε να τελειοποιήσουμε τις υφιστάμενες και να διανθίσουμε με νέες λειτουργίες την πλατφόρμα,  καθώς και να δούμε το HouseID να εδραιώνεται στην πόλη της Αθήνας ενισχύοντας έτσι την τοπική αγορά.

Ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για να καταφέρει ένας επιχειρηματίας ή καλλιτέχνης να αυξήσει την αναγνωρισιμότητά του μέσω της πλατφόρμα σας;​

Κάνοντας πολύ απλά και βασικά πράγματα κάποιος μπορεί να διασφαλίσει δεκάδες χιλιάδες προβολές και clicks για τα προϊόντα του και την επιχείρησή του. Για να επιτευχθεί αυτό, η επιχείρηση έχει έναν διαχειριστικό λογαριασμό όπου μπορεί να κάνει προσθαφαιρέσεις προϊόντων και ανανεώσεις σχετικά με το προφίλ της. Όσο αυτό συμβαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και υπάρχουν εμπλουτισμένες περιγραφές προϊόντων με καλό φωτογραφικό υλικό η επιχείρηση διασφαλίζει χιλιάδες προβολές και clicks μπροστά σε ένα στοχευμένο κοινό. Συνυπολογίζοντας ότι σε αυτή τη διαδικασία βοηθάμε πολύ την επιχείρηση, ο χρόνος που χρειάζεται μειώνεται πραγματικά στο ελάχιστο.

* Ο Γεώργιος Φωτόπουλος κατάφερε στα 28 του να δημιουργήσει το πρώτο του επιτυχημένο προϊόν, το οποίο βοήθησε στο να διασφαλιστούν 2.000.000$ για το energy efficiency programme του οργανισμού United Nations World Food Programme. Τα τελευταία δύο χρόνια αναπτύσσει το HouseID.