Χρυσές δουλειές για τα αμερικανικά όπλα

Χρυσές δουλειές για τα αμερικανικά όπλα
An MV-22 Osprey, belonging to Marine Medium Tiltrotor Squadron 263, sits on the deck waiting for members of the 27th Infantry Brigade, 7th Iraqi Infantry Division and Marines with Military in Transition Team 0720 to load up after a heliborne operation today.

Οι συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή συντηρούν τη ροή των δολαρίων για αμυντικούς σκοπούς.

Με τις βίαιες συγκρούσεις και τις γεωπολιτικές εντάσεις να παραμένουν ανεξέλεγκτες σε όλη την υδρόγειο, οι αμερικανικές εταιρείες όπλων βρίσκουν πρόθυμους αγοραστές για τα προϊόντα τους σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, τη στιγμή που οι νομοθετικές αντιπαραθέσεις και οι περιορισμοί στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό απειλούν τον αμυντικό προϋπολογισμό των ίδιων των ΗΠΑ.

Τον Απρίλιο στις ΗΠΑ υπήρξε τριπλασιασμός της αξίας των νέων πωλήσεων όπλων στο εξωτερικό σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ μόλις την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου ανακοινώθηκαν πωλήσεις ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επηρεαζόμενες από τις περιφερειακές αναταραχές, οι ένοπλες δυνάμεις διεθνώς επιδιώκουν γενικά να αναβαθμιστούν με τα πιο σύγχρονα συστήματα που μπορούν να τους δώσουν ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα, λέει ο αμυντικός αναλυτής της Guggenheim Securities Ρόμαν Σβάιτσερ. Η ανάγκη για ασφάλεια τις ωθούν προς τους κατασκευαστές όπλων των ΗΠΑ, οι οποίοι διαθέτουν ό,τι θέλουν οι ξένοι στρατοί.

«Υπάρχει μια αρκετά ευρεία ζήτηση για αυτά τα είδη των στρατιωτικών συστημάτων και οι αμερικανικές εταιρείες διαθέτουν τεχνολογία που τις ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές», λέει ο Σβάιτσερ στο Fortune. «Αν οι ξένοι αγοραστές μπορούν να αγοράσουν αυτά τα όπλα, θα το κάνουν».

Εν μέρει, η σταθερή άνοδος στις πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό μπορεί να εξηγηθεί μέσω μιας γρήγορης ανάγνωσης των διεθνών ΜΜΕ. Η κινεζική επίδειξη ισχύος στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και αλλού ωθεί τους γείτονές της – την Ιαπωνία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα, ακόμα και τις Φιλιππίνες – να αναβαθμίσουν τις δυνατότητές τους, ιδιαίτερα στον αέρα και στη θάλασσα. Ομοίως, τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται από τη Σαουδική Αραβία στις αεροπορικές επιθέσεις της στην Υεμένη και εναντίον του Ισλαμικού Κράτους πρέπει να αναπληρώνονται.

Όμως, η πιο σημαντική κινητήρια δύναμη των ξένων στρατιωτικών πωλήσεων κατά τους επόμενους μήνες – και χρόνια μάλλον – μπορεί να είναι μια σύγκρουση που έχει υποχωρήσει από τα διεθνή πρωτοσέλιδα, προσωρινά. Αν και μια ισχνή κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία έχει μετριάσει τη βία εκεί, η επιθετική στάση της Ρωσίας αλλάζει τους αμυντικούς υπολογισμούς σε όλη την Ευρώπη, σημειώνει ο Σβάιτσερ.

«Αυτό που έκανε η ρωσική κυβέρνηση άλλαξε θεμελιωδώς ό,τι αποτελούσε το ευρωπαϊκό στρατηγικό πλαίσιο τις τελευταίες δύο δεκαετίες», καταλήγει.