Οι αμερικανικές αρχές εγκρίνουν τη συγχώνευση των DELL-EMC

Οι αμερικανικές αρχές εγκρίνουν τη συγχώνευση των DELL-EMC

Ποιοι ανησυχούν για τη μεγαλύτερη τεχνολογική συγχώνευση όλων των εποχών. 

H Dell και η EMC βρίσκονται ένα βήμα μπροστά στην ολοκλήρωση της συγχώνευσής τους. Η συμφωνία έχει περάσει την περίοδο αναμονής FTC που σημαίνει ότι οι αμερικανικές αρχές ενέκριναν την παραπάνω συμφωνία.

Στη συγχώνευση των δυο εταιρειών φαίνεται να συμφωνεί και η Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής, οι μετοχές της EMC δεν έχουν ψηφιστεί, ωστόσο ένας από τους μετόχους των hedge funds, ο οποίος επιθυμούσε να γίνουν κάποιες αλλαγές στη συμφωνία των εταιρειών, δηλώνει έτοιμος να την υποστηρίξει.

Η Dell ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει την EMC για 67 δισ. δολάρια τον περασμένο Οκτώβριο. Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει ένα μεγάλο χρέος και μια περίπλοκη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένου και τη μετατροπή των μετοχών από VMware που είναι τώρα σε απόθεμα παρακολούθησης. Σήμερα, η EMC κατέχει περίπου το 81% της VMware.

Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία θα είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική συγχώνευση όλων των εποχών και εάν όλα κυλίσουν όπως έχουν προγραμματιστεί, η Dell θα είναι πλέον μια εταιρεία τεχνολογίας τρισεκατομμυρίων ισάξια με την HP και την IBM, όσον αφορά τις πωλήσεις και τον αριθμό του παγκόσμιου κοινού που εξυπηρετεί.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλά ερωτήματα και ανησυχίες. Επί παραδείγματι, η Dell έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο χρέος, ενώ σύμφωνα με κατάθεση της SEC αναμένεται να δανειστεί περίπου 50 δισ. δολάρια προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εν λόγω συμφωνία. Σημειώνεται ότι σήμερα η Dell «κουβαλά» ένα χρέος 11 δισ. δολαρίων.

Υπάρχει επίσης ο φόβος ότι μόλις κλείσει η συμφωνία, η Dell θα σπεύσει να καλύψει το χρέος της EMC, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά ο CEO Joe Tucci.

Όπως ήταν αναμενόμενο και οι εργαζόμενοι των εταιρειών έχουν δηλώσει την ανησυχία τους για τις πιθανές απολύσεις που μπορεί να προχωρήσουν οι τεχνολογικές εταιρείες. Η EMC έχει ήδη περάσει σε περικοπές θέσεων από τις αρχές του έτους, όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί πριν «κλείσει» η συμφωνία, ενώ ούτε οι μέτοχοι της VMware δηλώνουν ενθουσιασμένοι, καθώς η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 30% μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης.