Οι αστερίσκοι του ΔΝΤ στη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα

Οι αστερίσκοι του ΔΝΤ στη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πράσινο» από το Ταμείο για την έξοδο στις αγορές, παραμονή ως σύμβουλος στο πρόγραμμα, αλλά και επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε αμέσως μετά το Eurogroup, ότι συμμερίζεται τη συγκίνηση του Πιερ Μοσκοβισί για την Ελλάδα.

Τόνισε ότι το ΔΝΤ, την επόμενη εβδομάδα, θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση του άρθρου 4. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πια χρόνος για να ενεργοποιήσει το Ταμείο ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά επισήμανε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει πλήρως δεσμευμένο στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή περίοδο, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου όταν βγήκαν από το πρόγραμμα.

Η Κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι το ΔΝΤ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν, σε συνδυασμό με το υψηλό ταμειακό απόθεμα που δημιουργείται δίνουν «χωρίς αμφιβολία», τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.

«Λαμβάνουμε υπόψη την δέσμευση του Eurogroup ότι θα παρακολουθεί την πορεία της βιωσιμότητας χρέους και ότι θα πάρει επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί», τόνισε.

Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει την αντίδραση των αγορών. Χαρακτήρισε σημαντικά τα μέτρα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σημειώνοντας ότι δεν έχει αμφιβολία ότι η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές. Ωστόσο τόνισε ότι είναι επιφυλακτική μακροπρόθεσμα, αλλά σημείωσε ότι λαμβάνει υπόψη τη δέσμευση που έχει αναλάβει το Eurogroup.

Όπως εξήγησε απαντώντας σε ερώτηση δεν έχει αμφιβολίες για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα αλλά το Ταμείο εξετάζει τη βιωσιμότητα του χρέους μέχρι το 2060, γι’ αυτό και λαμβάνει υπόψη τη δέσμευση του Eurogroup ότι θα παρθούν επιπλέον μέτρα μακροπρόθεσμα, αν αυτό απαιτηθεί.