Eurogroup: Συμφωνία για την Ελλάδα για δόση, εποπτεία και ελάφρυνση του χρέους – Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Eurogroup: Συμφωνία για την Ελλάδα για δόση, εποπτεία και ελάφρυνση του χρέους – Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Στα 15 δισ. η τελική δόση, διαμορφώνοντας «μαξιλάρι» 25 δισ. ευρώ - Επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια. 

Συμφωνία επετεύχθη στο Eurogroup του Λουξεμβούργου για την Ελλάδα και τα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με την δήλωση του Eurogroup αλλά και τις δηλώσεις των αξιωματούχων, η συμφωνία αφορά τον προσδιορισμό του ύψους της τελικής δόσης των δανείων για την Ελλάδα στα 15 δισ. ευρώ και την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια, καθώς και 10 χρόνια χάριτος.

Το συνολικό «μαξιλάρι» που δημιουργείται πλέον για την ελληνική οικονομία ανέρχεται στα 25 δισ ευρώ -όπως εξήγησε και ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο- καθώς από τα χρήματα της δόσης τα 3,3 δισ. ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μείωση χρέους προς ΔΝΤ και ΕΚΤ.

«Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία. Το χρέος είναι πια βιώσιμο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. «Μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα οκτώ χρόνια. Θα πρέπει πολύ γρήγορα αυτός ο λαός να δει αποτελέσματα. Όλοι έκαναν λόγο για σημαντική στιγμή. Αυτό που πήραμε είναι άμεσα δέκα χρόνια να πάνε πίσω οι πληρωμές επιτοκίων και δέκα χρόνια επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μας και έξτρα για το μαξιλάρι ασφαλείας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η ανάπτυξη δεν θα είναι για λίγους, αλλά για όλους και αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Μάριο Σεντένο: Αυτό ήταν ένα Eurogroup που θα θυμόμαστε
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευδιάθετος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης.

«Αυτό ήταν ένα Eurogroup που θα θυμόμαστε. Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ισπανία και τη χώρα μου την Πορτογαλία, ανήκει στις χώρες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα στήριξης. Αυτό είναι. Δεν θα υπάρξει επακόλουθο πρόγραμμα στην Ελλάδα», τόνισε ο Πορτογάλος επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Σεντένο χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε και τις 88 προαπαιτούμενες ενέργειες. Συνολικά η Ελλάδα πραγματοποίησε πάνω από 450 μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες ήταν επώδυνες για τον πληθυσμό, ανέφερε ο Σεντένο.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της και το ίδιο έκανε και το Eurogroup. H ανάλυση του χρέους που εκπόνησαν οι θεσμοί, μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται μία ελάφρυνση χρέους για να είναι βιώσιμο», είπε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup θα υπάρξει 10ετής επέκταση στα δάνεια του EFSF και 10ετής επιμήκυνση των επιτοκίων. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγεις στις αγορές.

«Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ενεργά. Συνολικά η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με ένα μαξιλάρι ασφαλείας 25 δισ. για τους υπόλοιπους 22 μήνες. Το χρέος είναι βιώσιμο» ανέφερε ο Μάριο Σεντένο, προσθέτοντας ότι «με το μαξιλάρι ασφαλείας η Ελλάδα θα κάνει ο,τι και οι άλλες χώρες. Είμαστε ανοιχτοί στο να δουλέψουμε με την Ελλάδα για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης του μαξιλαριου τα επομενα χρόνια».

Ο πρόεδρος του Eurogroup δηλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές ενέργειες: «Το τέλος του προγράμματος επιφέρει κάποιες ευθύνες, η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό το ονομάζουμε ιδιοκτησία και αποτελεί προϋπόθεση ώστε η Ελλαδα να συνεχίσει να είναι στα πόδια της».

Κλάους Ρέγκλινγκ: Είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε και αυτός ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. Ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν η ευρωζώνη έζησε κρίσιμες στιγμές και χαιρέτισε την αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι θα υπάρξουν επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των δανείων. «Τα δάνεια του EFSF θα επιμηκυνθούν για 10 χρόνια και η Ελλάδα θα πληρώσει ξανά για αυτά τα δάνεια το 2028 και μετά», εξήγησε. 

«Είμαστε έτοιμοι να εκταμιεύσουμε 15 δισ ευρώ, τα 9,6 θα πάνε στο μαξιλάρι ασφαλείας μέχρι το 2020, τα εναπομείναντα θα πάνε στον ξεχωριστό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους», διευκρίνισε ακόμη ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Κριστίν Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ χαιρετίζει τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι συμμερίζεται και αυτή την αίσθηση των ευρωπαίων ιθυνόντων πως πρόκειται για ιστορική στιγμή υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η ευρωζώνη έζησε δύσκολες στιγμές. «Νιώθουμε αυτήν τη στιγμή μεγαλη συγκίνηση. Είναι σημαντικό που γυρίζουμε σελίδα όλοι μαζί. Αυτό που θέλουμε στο ΔΝΤ είναι να οδηγήσουμε την Ελλάδα και τους εταίρους στην ολοκληρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης», είπε η Κ. Λαγκάρντ. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι το ΔΝΤ χαιρετίζει τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα και ότι σημειώνει την δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας στην ευρωζώνη να λάβουν αν απαιτηθεί και νέα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Τα προσθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους μειώνουν τους κινδύνους για την Ελλάδα και βελτιώνουν τις προοπτικές χρέους της. Υπογραμμίζουμε τη δέσμευση της Ελλάδας και των εταίρων να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους και να λάβουν νέα μέτρα ελάφρυνσης εφόσον κριθεί αναγκαίο. Το ΔΝΤ θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικου χρέους κατά τη διάρκεια της επόμενης ανάλυσης του άρθρου 4 την επόμενη εβδομάδα από κοινού με την Ελλάδα.

«Το ΔΝΤ θα παραμείνει 100% δεσμευμένο ως προς την προσπάθεια να ανακάμψει η Ελλάδα. Η δεσμευση του ΔΝΤ συμπεριλαμβάνει τη μεταμνημονιακή εποπτεία όπως στην Κυπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία», διευκρίνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Πιερ Μοσκοβισί: Αξιόπιστο το πακέτο μέτρων για το χρέος
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι είναι μία ιστορική αλλά και ευτυχισμένη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη και ότι το Grexit ανήκει πλέον οριστικά στο παρελθόν. Ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι η σημερινή απόφαση επιτεύχθηκε επειδή η Ελλάδα έδειξε υπευθυνότητα και η ευρωζώνη αλληλεγγύη, ενώ αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού λέγοντας όμως ότι ήταν ανάγκες.

«Είναι μία στιγμη εξαιρετική, ιστορική στιγμή. Η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται απόψε. Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου. Μιλάμε για οκτώ χρόνια προσπαθειών και θυσιών που ολοκληρώνονται. Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Μπαίνει τελεία σε μία υπαρξιακη κρίση για το κοινό νόμισμα. Ευτυχισμένη στιγμή. Στην πρώτη συμμετοχή μου σε συζήτηση για την Ελλάδα ήμουν ΥΠΟΙΚ και ο φόβος για Grexit ήταν υπαρκτός. Αυτή η δαμόκλειος σπάθη βρισκόταν πολύ κοντά μας το 2012 και το 2015. Επιτέλους οι φίλοι μας οι Ελληνες να ξαναβρουν την ελπίδα τους», ανέφερε ο Μοσκοβισί. 

Κατά τον Γάλλο επίτροπο το πακέτο μέτρων που υιοθετήθηκε σήμερα για το ελληνικό χρέος είναι αξιόπιστο και θα αποδειχθεί αποτελεσματικό διότι θα γίνει δεκτό από τις αγορές.

Ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά ενισχυμένη συνεργασία, η οποία προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Έχουμε σχεδιάσει ένα πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για μετά το πρόγραμμα. Ήταν απαραίτητο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ένα νέο μεταμφιεσμένο πρόγραμμα. Θα είναι μία εποπτεία προειδοποιητική και εποικοδομητική, γιατί είναι ένα πλαίσιο που το συμφωνούμε όλοι μαζί», επεσήμανε.

Μάριο Ντράγκι: Βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους
Τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά τη σημερινή απόφαση του Eurogroup επισημαίνει με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ολόκληρη η δήλωση του Μ. Ντράγκι:

«Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτούμενων. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ. Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκε από το Eurogroup θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα. Η παραμονή της Ελλάδας στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συμπαγούς δημοσιονομικής πολιτικής είναι κλειδί. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών εξελίξεων».

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Οι προσπάθειες των Ελλήνων δεν ήταν μάταιες
Την απόφαση του Eurogroup για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μέσω Twitter.

«Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα για να βρίσκεται η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή προσήλωση του. Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες», έγραψε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Μπρούνο Λεμέρ: Η Ελλάδα έκανε το χρέος της κι εμείς το δικό μας
Η πρώτη αντίδραση μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος δήλωσε πως τα νέα είναι πολύ καλά και η συμφωνία δίκαιη για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. «Η Ελλάδα έκανε το χρέος της κι εμείς το δικό μας, για καλύτερες προοπτικές για την Ελλάδα», δήλωσε.

Επεισοδιακό Eurogroup λόγω της διαφωνίας για τη διάρκεια επιμήκυνσης των δανείων
Νωρίτερα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είχε διακοπεί καθώς είχαν εκδηλωθεί διαφωνίες ως προς τη χρονική διάρκεια επιμήκυνσης των δανείων του EFSF. Πηγή των διαφωνιών θεωρείται η σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας, που φέρεται να έχει προτείνει επιμήκυνση το πολύ κατά τρία έτη στο δάνειο του EFSF, για να δεχτεί στη συνέχεια ενδεχομένως μία πρόταση που να προβλέπει επιμήκυνση οκτώ έως εννέα ετών. Στον αντίποδα βρίσκεται η συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξε το πρωινό Euro Working Group, που, όπως καταγράφεται στο προσχέδιο που διέρρευσε, προβλέπει μια περαιτέρω παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και μια επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10-15 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της διακοπής του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας. Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, στη συνάντηση με τους Όλαφ Σολτς και Μπρούνο Λεμέρ συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης προς την Ελλάδα, αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.

Κατά την προσέλευσή τους στο Eurogroup οι Όλαφ Σολτς και Μπρούνο Λεμέρ είχαν εκφράσει τη βεβαιότητα ότι η διάσκεψη θα καταλήξει σε μια συνολική λύση για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους.

Δείτε ακόμη: 

Η δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα 

Financial Times: Η Eυρωζώνη κατέληξε σε μια «ιστορική» συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας