Η χαρτογράφηση της τουριστικής κίνησης στην Αττική

Η χαρτογράφηση της τουριστικής κίνησης στην Αττική
Τουρίστες περπατούν στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, στο κέντρο της Αθήνας, Κυριακή 1 Ιουνίου 2014. ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Τι δείχνουν τα στοιχεία της φετινής περιόδου και τι απαντά η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού.

Του Αναστάσιου Σ. Τσομπανίδη*

Μάχη , για να ανακτηθεί όλο το χαμένο έδαφος από το 2008, δίνουν οι ξενοδόχοι της Αττικής. «Αυτό εν μέρει έχει κερδηθεί» δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΞΑΑ Α. Βασιλικός. Όμως, όπως λέει, η άνοδος της πληρότητας δεν συνοδεύθηκε από άνοδο της μέσης τιμής ανά δωμάτιο

Η διαπίστωση αυτή δεν αφορά μόνον την Αττική αλλά ολόκληρη την χώρα αφού σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η μείωση του συνολικού τουριστικού συναλλάγματος έφθασε το 4,8% για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Φυσικά σε ένα τέτοιο μέγεθος καταγράφονται διαφοροποιήσεις αφού τα ξενοδοχεία της Αττικής ανέκτησαν τη συνολική μείωση της πληρότητας τους που για την περίοδο 2008-2012 είχε φθάσει το 60% περίπου. Από εκεί ξεκίνησε μία σταδιακή αντιστροφή, που έλαβε χώρα μέσα στην τελευταία τριετία χωρίς όμως να βασίζεται σε οργανωμένη άσκηση πολιτικής αλλά περισσότερο σε ευνοϊκές για την χώρα μας, διεθνείς συγκυρίες. (Τουρκία,Αίγυπτος). «Προσέξτε όμως», συνεχίζει ο κ.Βασιλικός. Στα τελευταία οκτώ χρόνια δεν υπάρχει πραγματική μεγέθυνση της αγοράς στην οποία απευθυνόμαστε. Αντίθετα από τα μέλη της ΕΈωσης μας χάθηκαν περί τα 5000 δωμάτια ενώ την ίδια στιγμή οι νέες ενάρξεις απέφεραν μόλις 1500 δωμάτια.

Μελλοντική εικόνα

Ποιο είναι λοιπόν το μέλλον της Αθήνας ως προορισμός Εδώ και ο Α. Βασιλικός επαναλαμβάνει τα κοινότυπα. «Η Πολιτεία δεν έχει χαράξει κάποια μεσοπρόθεσμη στρατηγική την οποία να πλαισιώσει ώστε ο κάθε επαγγελματικός φορέας να βρίσκει τον ρόλο του». Είναι επίσης χιλιοειπωμένο αλλά θα προσθέσω και εγώ ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αξιοποίηση των ολυμπιακών υποδομών. Επίσης η κωλυσιεργία οδηγεί σε καθυστερήσεις έργων μακράς πνοής όπως το «Ελληνικό» παρ’ όλη την πρόσφατη ψήφιση της σύμβασης παραχώρησης από την Βουλή.

Χρειάζεται επίσης λεπτομερής στρατηγικός σχεδιασμός και εξειδίκευση του περιεχομένου της διαφήμισης στα επί μέρους τουριστικά μας προϊόντα, συνεχίζει ο Πρόεδρος της ΕΞΑΑ. Μία επικοινωνιακή καμπάνια της πόλης των Αθηνών θα μπορούσε να συμβάλλει σε επιμήκυνση του μέσου χρόνου παραμονής από τις περίπου 3 στις 4-5 ημέρες. Και αυτό διότι η πρωτεύουσα διαθέτει παγκοσμίως καταξιωμένα αξιοθέατα, με κυριότερα τα αρχαιολογικά, αλλά και πιο εξειδικευμένης μορφής αξιοθέατα που παραπέμπουν στον εκκλησιαστικό, αθλητικό αλλά και πεζοπορικό τουρισμό.

Επειδή όμως η ΕΞΑΑ εκπροσωπεί και τα καταλύματα των νησιών του Αργοσαρωνικού εκεί η εικόνα είναι, στο σύνολό της, περισσότερο αρνητική αφού ως προορισμός κυρίως των Ελλήνων δέχεται σε μεγαλύτερο βαθμό την μείωση της επισκεψιμότητας λόγω ύφεσης.

Η έρευνα της GBR CONSULTING

Στα σημαντικά αυτά ευρήματα της μελέτης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΕΞΑΑ, κατατάσσει τα αθηναϊκά ξενοδοχεία τέταρτα σε βαθμό πληρότητας μετά το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και τη Βαρκελώνη ενώ την φέρνει σχεδόν ταυτόσημη με το Βερολίνο.

Από την άλλη πλευρά σε αρνητική παράμετρο εξελίσσεται η μέση τιμή ανά δωμάτιο (93,34 ευρώ για το 2016) τιμή που την κατατάσσει χαμηλότερα από τις περισσότερες δημοφιλείς ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η Κωνσταντινούπολη φέρεται να υλοποιεί πιο πετυχημένες στρατηγικές προσέλκυσης επισκεπτών με αποτέλεσμα η αντίστοιχη μέση τιμή ανά δωμάτιο να διαμορφώνεται στα 96,86 ευρώ.

Βέβαια ο Πρόεδρος της ΕΞΑΑ τονίζει ότι αυτή ακριβώς η αναπόφευκτη σύγκριση με την Τουρκία, σε μία έντονα αρνητική μάλιστα περίοδο λόγω του πραξικοπήματος πού βίωσε η γείτονά μας καταδεικνύει πόσο δρόμο έχουμε να διανύσουμε για να τιμολογήσουμε σωστότερα το προϊόν μας. Ή πόση δουλειά πρέπει να κάνουμε για μας πάει η αγορά σε ακριβότερες τιμές και συνεπώς σε αποδοτικότερες κλίμακες λειτουργίας των μονάδων μας.

Τα «λαθραία» ξενοδοχεία της Αθήνας

Το πιο σημαντικό τελευταία θέμα που θίγουν οι εμπλεκόμενοι είναι η σχετικά πρόσφατη εμφάνιση της «λαθραίας ξενοδοχείας» μέσω του Airbnb. Μια τελευταία έρευνα, που έγινε μεταξύ των μελών της ΕΞΑΑ, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σήμερα στην χώρα μας λειτουργούν πάνω από 10.000 παράνομα καταλύματα και η Πολιτεία, πέραν κάποιων φραστικών διατυπώσεων, δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του αφού εκτός από τα παράνομα καταλύματα προκύπτει και σημαντική φοροδιαφυγή. Ο Α. Βασιλικός καταλήγει. «Το φαινόμενο αυτό είναι διεθνές. Να τονίσω ότι, για παράδειγμα, οι θεσμικοί φορείς και η γερμανική κυβέρνηση προσπαθούν συστηματικά να το αντιμετωπίσουν. Από την πλευρά μας και εμείς κάνουμε το καθήκον μας και συνδράμομε στην Πολιτεία για τον ακριβέστερο εντοπισμό του προβλήματος. Περιμένουμε όμως και τη δική της συνδρομή».

*Πιστοποιημένου Επενδυτικού Συμβούλου