Οι διαπραγματεύσεις στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

Οι διαπραγματεύσεις στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει τους υπουργούς του – Ικανοποίηση από την Κομισιόν για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων.

Για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση που ξεκινά το απόγευμα. Επιπλέον, στην ημερήσια διάταξη του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνεται ενημέρωση για τα σχέδια νόμου αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Επιπλέον, θα γίνει ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για τα αμέσως επόμενα βήματα εφαρμογής του νόμου για την ΕΡΤ Α.Ε. (ν. 4324/2015) και εισήγηση για το σχέδιο νόμου (σε επεξεργασία) για την προκήρυξη νέων αδειών τηλεοπτικών μέσων.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται ακόμα συζήτηση για τον προγραμματισμό νομοθετικού έργου άλλων υπουργείων για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και για την εφαρμογή της Α.Π. Υ155/1-4-2015 εγκυκλίου του Πρωθυπουργού για τους κανόνες, τις αρχές και τις διαδικασίες άσκησης της Κυβερνητικής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας.

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group
Εξάλλου ξεκινά σήμερα «σε θετικό κλίμα, όπως φάνηκε και στο χθεσινό Euro Working Group» όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, το Brussels Group στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής λύση.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι “η κυβέρνηση εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» της” και εξηγούν: «όχι μόνο για λόγους πολιτικής αλλά και για λόγους κοινωνικού και οικονομικού ορθολογισμού. Κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση παραμένουν τα εργασιακά, η μείωση μισθών και συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ».

Ξεκαθαρίζουν ότι «η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα εκφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών και γι’ αυτό δεν θα το πράξει. Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος».

Τέλος αναφέρουν ότι στο «σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο στις 5.00 το απόγευμα στην Βουλή θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, θα επιβεβαιωθούν οι «κόκκινες γραμμές».

Ικανοποίηση από Κομισιόν για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων
Από την πλευρά της η Κομισιόν εκφράζει την ικανοποίηση για την «εμβάθυνση και εντατικοποίηση» των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις του Brussels Group επαναλαμβάνονται σήμερα στις Βρυξέλλες με «εποικοδομητικό πνεύμα» και ότι η Επιτροπή αναμένει να δει πρόοδο.

Όπως εξήγησε ο Μ. Σχοινάς, στις διαβουλεύσεις εμπλέκονται ανώτεροι αξιωματούχοι και τεχνικοί εμπειρογνώμονες από όλες τις πλευρές. «Καλωσορίζουμε αυτό το βήμα για εμβάθυνση και εντατικοποίηση των επαφών και αναμένουμε να δούμε πρόοδο», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε και πάλι τη σημασία τα πρόσωπα που εμπλέκονται από ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις να έχουν σαφείς εντολές διαπραγμάτευσης.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις του Brussels Group θα συνεχιστούν ανελλιπώς ως και την Κυριακή και ότι θα τεθούν όλα τα θέματα στο τραπέζι. Οι ίδιες πηγές σημείωναν, ωστόσο, ότι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία ορισμένων δημοσιευμάτων ότι είναι ρεαλιστική η συμφωνία ως την Κυριακή.