Οι δικές σας ερωτήσεις στο interview

Οι δικές σας ερωτήσεις στο interview

Γιατί σε μια συνέντευξη για δουλειά δεν είμαστε οι μόνοι που δίνουμε απαντήσεις.

Όταν γράφαμε πριν από λίγο καιρό για το πώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το LinkedIn, επισημάναμε πως σας επιτρέπει να παρακολουθείτε νέα και εξελίξεις για εταιρείες και ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν. Είναι σύνηθες να βρίσκει εκεί κανείς άρθρα και συμβουλές σημαντικών ανθρώπων που απλώς επέλεξαν να μοιραστούν τη γνώση τους με την κοινότητα.

Ο James Caan, CEO της εταιρείας συμμετοχών Hamilton Bradshaw, έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο LinkedIn για το ποιες είναι εκείνες οι ερωτήσεις που ο υποψήφιος για πρόσληψη σπάνια ρωτά τον υποψήφιο εργοδότη του. Ερωτήσεις που προτείνει σε όλους μας να μην διστάζουμε να κάνουμε.

Διαβάστε ακόμη: Πέντε σιωπηρές ερωτήσεις που πρέπει να «απαντήσετε» για να προσληφθείτε

«Πάντα με εντυπωσίαζαν οι συνεντευξιαζόμενοι που ρωτούσαν εμένα. Η διαδικασία δεν μπορεί ποτέ να είναι μονόπλευρη, πρέπει και εσείς να έχετε και λίγο τον έλεγχο. Και ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνετε και εσείς σχεδόν όσες ερωτήσεις σας κάνουν», γράφει και ξεχωρίζει τις σημαντικότερες:

Ποιος θα ήταν για εσάς ο ιδανικός υποψήφιος;
Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά θέτει αμέσως τη βάση της συζήτησης και δίνει μια ακριβή εικόνα για το ποιο είναι το ζητούμενο. Θυμηθείτε: σκοπός της συνέντευξης είναι να αποδείξετε πως εσείς είστε το πρόσωπο που αναζητούν και χρειάζονται. Γνωρίζοντας ακριβώς τι αναζητούν μπορείτε να κατευθύνετε τη συζήτηση προς όφελός σας.

Διαβάστε ακόμη: Η καλύτερη συμβουλή από μία «σταρ» του Facebook

Τι προοπτικές προσωπικής ανέλιξης έχει κάποιος στην εταιρεία σας;
Είναι σημαντικό να δείξετε στον υποψήφιο εργοδότη σας πως είστε άτομο φιλόδοξο που παίρνει στα σοβαρά την καριέρα του. Κανείς δεν θέλει να προσλάβει κάποιον που απλώς θέλει να «αράξει» σε μια θέση. Κάθε εταιρεία με σημαντικό όραμα και δημιουργική σκέψη ψάχνει ανθρώπους με παρόμοια φιλοσοφία. Με την ερώτηση αυτή θα φανεί αμέσως ότι έχετε το εσωτερικό κίνητρο για πρόοδο.

Υπάρχει κάτι που έχετε δει στους άλλους υποψηφίους και που δεν βλέπετε σε μένα;
Τη βρίσκω καταπληκτική ερώτηση για μια συνέντευξη που πλησιάζει στο τέλος της. Θυμάμαι ότι κάποιος υποψήφιος με είχε ρωτήσει αυτό ακριβώς και έμεινα να χαμογελάω γιατί δεν μπορούσα να αποφύγω την απάντηση. Τις περισσότερες φορές θα λάβετε μια πολύ καλή εικόνα για το πώς τα πήγατε στη διαδικασία επιλογής, εικόνα που θα λάβετε υπόψη στις επόμενες προσπάθειες αν η παρούσα δεν πετύχει. Είναι και λίγο ριψοκίνδυνη ερώτηση, με την έννοια ότι μπορεί να λάβετε μια απάντηση που δεν θα σας αρέσει καθόλου. Αλλά είναι ένα ρίσκο που σίγουρα αξίζει.