Η EE έχει ένα μήνυμα για την Κίνα: Το παιχνίδι δεν παίζεται δίκαια

Η EE έχει ένα μήνυμα για την Κίνα: Το παιχνίδι δεν παίζεται δίκαια

Η Σύνοδος ΕΕ - Κίνας αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο αναμένεται να επικυρώσει μια κινεζική επένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα νέο επενδυτικό ταμείο της ΕΕ.

του Σκοτ Σεντρόφσκι

Στη σύνοδο αυτής της εβδομάδας αναμένεται να επικυρωθεί κινεζική επένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ένα νέο επενδυτικό ταμείο της ΕΕ.

Η Επίτροπος Εμπορίου της Ευρ. Ένωσης (ΕΕ) εκμεταλλεύεται την τρέχουσα επίσκεψή της στην Κίνα για να ασκήσει κριτική σχετικά με τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Σύμφωνα με την Σεσίλια Μάλμστρομ, οι διακρίσεις εναντίων των ευρωπαϊκών εταιρειών δεν έχουν περιοριστεί, ενώ και οι ζώνες ελεύθερου εμπορίου στη Σαγκάη και αλλού κινούνται με αργούς ρυθμούς.

«Οι ζώνες ελεύθερου εμπορίου παρουσιάζουν ελάχιστη πρόοδο ή έχουν εγκαταλειφθεί τελείως, και υπάρχει ακόμα ανησυχία γύρω από τον σεβασμό των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και τις διακρίσεις εναντίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων» δήλωσε η Επίτροπος σε μια ομιλία της μπροστά σε φοιτητές στο Πεκίνο, σύμφωνα με το Associated Press.

Την ίδια στιγμή, η Μάλμστρομ επανέλαβε το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον της ΕΕ στην ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με την Κίνα. Όλα παραμένουν ‘business as usual’ μετά το Brexit, δήλωσε χαρακτηριστικά

Η Σύνοδος ΕΕ – Κίνας αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο αναμένεται να επικυρώσει μια κινεζική επένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα νέο επενδυτικό ταμείο της ΕΕ και να μεταφέρει το μήνυμα ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στη σχέση ΕΕ και Κίνας αφότου η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ένωσης αποφάσισε να την εγκαταλείψει τον περασμένο μήνα.

Η ΕΕ έσπευσε να επισημάνει την επιτυχία της στην προσέλκυση κινεζικών κεφαλαίων, τονίζοντας παράλληλα ότι η Κίνα δεν έχει άμεση επιρροή επί των αποφάσεων που αφορούν το ταμείο. Ένας Επίτροπος που επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος δήλωσε στο Reuters: «Ξεκαθαρίσαμε ότι αυτό είναι ένα Ευρωπαϊκό ταμείο και η Κίνα δεν επηρεάζει τη λειτουργία του».

Η Κίνα διατηρεί αμυντική στάση αφότου εξήγαγε μια πλεονάζουσα ποσότητα ατσαλιού στις διεθνείς αγορές, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση και των ΗΠΑ.

Πηγή: Fortune.com