«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα αξιόπιστο Μεσοπρόθεσμο»

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα αξιόπιστο Μεσοπρόθεσμο»

Ο Γεργκ Άσμουσεν τονίζει την ανάγκη να συνεχίσει η Ελλάδα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

«Πρέπει να δούμε πόσο μεγάλο θα είναι το δημοσιονομικό κενό για τα έτη 2015-2016 και να συζητήσουμε πως θα καλυφθεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές», δηλώνει ο Γεργκ Άσμουσενλίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Κατανοώ τη δύσκολη πολιτική κατάσταση και τη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά, όπως προανέφερα, δεν πρέπει κάποιος να γκρεμίσει όσα έχουν επιτευχθεί με τόση “πολιτική οδύνη” ως σήμερα», είπε το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξή του στο Βήμα.

Ο κ. Άσμουσεν δήλωσε ότι θεωρεί κάθε συζήτηση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους πρόωρη και πως η ανακοίνωση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 απαντά τόσο στο θέμα της μείωσης χρέους, όσο και στα περί τρίτου πακέτου βοήθειας.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο Γερμανός τραπεζίτης είπε πως «πολλά έχουν γίνει και πολλά απομένουν να γίνουν». Ο κ. Άσμουσεν παραδέχεται ότι τα «επίπεδα ανεργίας είναι απαράδεκτα», λέγοντας ότι «οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στις διαρθρωτικές αλλαγές και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους», ενώ εκτιμά ότι «ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι εφικτός», όπως και αυτός για «χαμηλό, αλλά θετικό ρυθμό ανάπτυξης το επόμενο έτος».

Τέλος, ο κ. Άσμουσεν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου του εφησυχασμού για την ευρωζώνη, μετά τις πρόσφατες θετικές ενδείξεις για έξοδο από την κρίση, πιστεύει ότι η παρουσία του ΔΝΤ είναι αναγκαία για την τρόικα, ενώ αναφερόμενος στην τραπεζική ένωση, την χαρακτηρίζει ως «τη μεγαλύτερη θεσμική αλλαγή μετά την εισαγωγή του ευρώ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Στα 321 δισ. ευρώ το χρέος