Η Ελλάδα εξαιρείται από τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν

Η Ελλάδα εξαιρείται από τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν

Όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, η χώρα μας βρίσκεται στη λίστα των κρατών που δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα κατά των εξαγωγών πετρελαίου.

 

Εκτός της αμερικανικής λίστας των κυρώσεων κατά του Ιράν για την εξαγωγή πετρελαίου, βρίσκεται η Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι προσωρινές εξαιρέσεις για το ιρανικό πετρέλαιο χορηγούνται στην Κίνα, την Ινδία, την Νότια Κορέα, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.

Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι περισσότερες από 20 χώρες έχουν ήδη διακόψει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, μειώνοντας τις ιρανικές εξαγωγές κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Νωρίτερα σήμερα οι ΗΠΑ εφάρμοσαν εκ νέου και ενίσχυσαν τις οικονομικές κυρώσεις στους κλάδους πετρελαίου, τραπεζών και μεταφορών του Ιράν, μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης του Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015, και δεσμεύθηκαν σε περαιτέρω ενέργειες για να πιέσουν την Τεχεράνη.

«Η επιβολή, από το υπουργείο Οικονομικών, πρωτοφανούς οικονομικής πίεσης στο Ιράν αναμένεται να καταστήσει σαφές στο ιρανικό καθεστώς ότι θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενο οικονομικό απομονωτισμό και οικονομική στασιμότητα έως ότου αλλάξουν θεμελιωδώς την αποσταθεροποιητική τους συμπεριφορά», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Οι κυρώσεις καλύπτουν 50 ιρανικές τράπεζες και θυγατρικές, περισσότερα από 200 πρόσωπα και σκάφη στον ναυτιλιακό κλάδο, και στοχοθετούν την εθνική αεροπορική εταιρία της Τεχεράνης, την Iran Air, και πάνω από 65 από τα αεροσκάφη της, ανέφερε η ανακοίνωση.

Ροχανί: Οι κυρώσεις είναι «παράνομες και άδικες»

«Η Αμερική θέλει να μειώσει στο μηδέν τις πετρελαϊκές πωλήσεις του Ιράν … όμως θα συνεχίσουμε να πωλούμε το πετρέλαιό μας … για να σπάσουμε τις κυρώσεις», δήλωσε ο Ροχανί σε οικονομολόγους, υπογραμμίζοντας ότι οι κυρώσεις είναι παράνομες και άδικες.

«Αυτός είναι ένας οικονομικός πόλεμος εναντίον του Ιράν όμως … η Αμερική θα πρέπει να μάθει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη γλώσσα της ισχύος εναντίον του Ιράν … Είμαστε έτοιμοι να αντισταθούμε σε κάθε πίεση», δήλωσε ο Ροχανί.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ δήλωσε πως η Ουάσινγκτον απομονώθηκε περισσότερο επιβάλλοντας τις κυρώσεις.

«Το μπούλινγκ των ΗΠΑ έγινε μπουμερανγκ… Οι ΗΠΑ είναι απομονωμένες και όχι το Ιράν», ανέφερε ο Ζαρίφ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Γερμανία: Μπορούμε να έχουμε νόμιμες σχέσεις με το Ιράν

Η Γερμανία είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να έχει νόμιμες επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν και εξετάζει πώς θα προστατεύσει τις εταιρίες που επηρεάζονται από τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που επανέφερε η Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Εξετάζουμε τώρα πώς θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τη βάση των επιχειρηματικών δεσμεύσεών μας εκεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.