Οι επενδυτές πάντα θέλουν περισσότερα από την Apple

Οι επενδυτές πάντα θέλουν περισσότερα από την Apple

Η εταιρεία έκλεισε ένα «καταπληκτικό τρίμηνο», βλέποντας τις πωλήσεις των smartphones να εκτινάσσονται.

Υψηλότερα των αναμενόμενων ήταν ξανά τα οικονομικά αποτελέσματα της Apple για ένα ακόμα τρίμηνο (Q3), το δεύτερο του 2015, με την εταιρεία να καταφέρνει να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street χάρις κυρίως στις εντυπωσιακές πωλήσεις των έξυπνων κινητών της.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Apple κατάφερε να αυξήσει τα καθαρά της έσοδα κατά 32,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, στα 49,6 δισεκατομμύρια δολάρια (1,85% ανά μετοχή, αύξηση 44,5% σε σχέση με πέρυσι).

Η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις των iPhones κατά 35% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, πουλώντας 47,534 εκατομμύρια κομμάτια που απέφεραν έσοδα 31,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (αύξηση 59% σε σχέση με το 2014).

Αύξηση 8,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 παρουσίασαν και οι πωλήσεις των Macs. Η εταιρεία κατάφερε να πουλήσει 4,796 εκατομμύρια υπολογιστές, σημειώνοντας έσοδα 6,03 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αντίθετα, οι πωλήσεις των iPad συνέχισαν να κινούνται αρνητικά, μειωμένες κατά 17,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όπως αναμενόταν, η εταιρεία δεν έδωσε κανένα επίσημο ξεχωριστό στοιχείο για τις πωλήσεις του νέου της προϊόντος, του Apple Watch. Τα έσοδα από της πωλήσεις του έξυπνου ρολογιού συμπεριλήφθηκαν στην κατηγορία των «Άλλων Προϊόντων», τα οποία πάντως παρουσίασαν μια εκπληκτική αύξηση της τάξης του 49% σε σχέση με το 2014 (έσοδα 2,64 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τα 1,76 της προηγούμενης χρονιάς). Όπως αποκάλυψε, πάντως, o CFO της Apple, Luca Maestri, στο Reuters, οι πωλήσεις τους κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προσδοκίες της εταιρείες.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των εσόδων από τις υπηρεσίες, που κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ποσό των 5,028 δισεκατομμυρίων δολαρίων (αύξηση 12% σε σχέση με το 2014). Ποσό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για την κατηγορία.

Μουδιασμένη υποδοχή στη Wall Street
Πάντως, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν έδειξε να συγκινεί ιδιαίτερα τους χρηματιστές της Wall Street, που φαίνεται πως δεν ενθουσιάστηκαν από το μέγεθος των επιδόσεων. Η μετοχή της Apple σημείωσε μάλιστα πτώση, λίγο πάνω από 7%, στη μετασυνεδριακή διαπραγμάτευση.

«Πιστεύουμε πως οι επενδυτές έχουν συνηθίσει να περιμένουν μεγαλύτερες διαψεύσεις των προσδοκιών από την Apple», ανέφερε ο Abhey Lamba, αναλυτής της Mizuho. «Η έλλειψη μιας ουσιαστικής επιτυχίας στα τρέχοντα αποτελέσματα μπορεί να ειδωθεί αρνητικά.»

Από την άλλη, η ικανοποίηση στην πλευρά της Apple είναι έκδηλη.
«Είχαμε ένα καταπληκτικό τρίμηνο, με τα έσοδα από τα iPhone να αυξάνονται κατά 59% σε σχέση με πέρυσι, με ισχυρές πωλήσεις των Mac, με ρεκόρ όλων των εποχών στα έσοδα από τις υπηρεσίες, στις οποίες ηγείται το App Store, και ένα υπέροχο ξεκίνημα για το Apple Watch», ανέφερε ο Tim Cook στην ανακοίνωσή του. «Ο ενθουσιασμός για το Apple Music είναι απίστευτος, και ανυπομονούμε για την κυκλοφορία του iOS 9, του OS X El Capitan και του watchOS 2 στους πελάτες μας το φθινόπωρο.»

Από την πλευρά του ο Maestri δήλωσε πως χάρις στον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης στο πρώτο μισό του 2015 η εταιρία κατάφερε να δημιουργήσει «πολύ ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και επέστρεψε πάνω από 13 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους μέσω του προγράμματος επιστροφής κεφαλαίου»

Αναλυτικά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Apple για το δεύτερο τρίμηνο του 2015 (Q3):

— Έσοδα: 49,6 δισ. δολάρια, άνοδος 32,5%

— Τιμή ανά μετοχή: 1,85 δολάρια ανά μετοχή, άνοδος 44,5%

— πωλήσεις iPhone: 47,53 εκατομμύρια, άνοδος 47,6%

— πωλήσεις iPad: 10,9 εκατομμύρια, πτώση 17,7%

—πωλήσεις Mac: 4,796 εκατομμύρια, άνοδος 8,8%

— έσοδα από Υπηρεσίες: 5,03 δισεκατομμύρια δολάρια, άνοδος 12%

— έσοδα από Άλλα προϊόντα: 1,641 δισεκατομμύρια δολάρια, άνοδος 49,5%

— Μικτό περιθώριο: 39,7%, άνοδος από 39,4%

— εκτίμηση Q4 – Έσοδα: 49 έως 51 δισεκατομμύρια δολάρια

— εκτίμηση Q4 – Μικτό περιθώριο: 38,5% έως 39,5%

Τόσο ο Τιμ Κουκ όσο και ο Luca Maestri δεν ξέχασαν να αναφέρουν στις τοποθετήσεις τους τη σημαντική πορεία των προϊόντων της Apple στην αγορά της Κίνας. Η εταιρεία είδε τα συνολικά έσοδά της να αυξάνονται σε ποσοστό 112% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 (13,230 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 6,230 δισεκατομμυρίων το 2014).

Η μέση τιμή πώλησης του iPhone αυξήθηκε κατά 99 δολάρια σε σχέση με πέρυσι, παρά τις δυσκολίες λόγω των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Διαβάστε ακόμη: 

Οι προβλέψεις για τα ετήσια αποτελέσματα της Apple