Η επιλογή σύγκρουσης της κυβέρνησης διώχνει τις καταθέσεις

Η επιλογή σύγκρουσης της κυβέρνησης διώχνει τις καταθέσεις

Μόνο την Τετάρτη σύμφωνα με το Reuters «σηκώθηκαν» περίπου 300 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες.

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι των τραπεζικών στελεχών για νέες εκροές καταθέσεων λόγω της εντεινόμενης αβεβαιότητας και των υψηλών τόνων από την ελληνική πλευρά, αλλά και από τους δανειστές. Σύμφωνα με το Reuters, μόνο την Τετάρτη καταθέσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες, εκροές που είναι οι μεγαλύτερες ημερησίως από την συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις από δύο υψηλόβαθμους τραπεζίτες με γνώση του θέματος. «Η αβεβαιότητα και η αρνητική ειδησεογραφία επηρεάζουν την ψυχολογία του κόσμου», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες. Ο τραπεζίτης πρόσθεσε ότι το ποσό δεν είναι τεράστιο, ωστόσο υπάρχει ανησυχία μήπως πρόκειται για την απαρχή μιας τάσης που θα μπορούσε να επιδεινωθεί.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ για το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα. Παράλληλα σημειώθηκε μπαράζ δηλώσεων Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίες επιδείνωσαν το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, δηλώσεις που συνεχίστηκαν με ένταση και χθες.

Στο περιβάλλον αυτό οι τράπεζες ανησυχούν για ένα νέο κύκλο εκροών τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο, με την ΕΚΤ να παρέχει ρευστότητα με το σταγονόμετρο. Ενδεικτικά χθες η ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) που είναι διαθέσιμη για τις ελληνικές τράπεζες κατά 400 εκατ. ευρώ.

Ετσι, το συνολικό διαθέσιμο ποσό αυξάνεται σε 70 δισ. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες δεν έχουν χρησιμοποιήσει από τον ELA περίπου 2-3 δισ. ευρώ, «μαξιλάρι», το οποίο θεωρείται αρκετό ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες εκροές καταθέσεων.

Η ΕΚΤ πρόκειται να συνεδριάσει για τον ELA πάλι την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) τον περασμένο Δεκέμβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ και τον Ιανουάριο κατά 12 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα οι εκροές καταθέσεων αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης το 2010, ενώ η ομαλή λειτουργία των τραπεζών εξασφαλίζεται από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος.