Η ΕΤΕ, το δημόσιο και η πίσω πόρτα για τους ιδιώτες μετόχους

Η ΕΤΕ, το δημόσιο και η πίσω πόρτα για τους ιδιώτες μετόχους

Έγκριση για την έκδοση CoCos με κάλυψη από ιδιωτικά κεφάλαια θα ζητήσει η ΕΤΕ από την συνέλευση.

Ελένη Κομίνη

Έγκριση για την δυνατότητα έκδοσης Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (CoCos) το οποίο θα καλυφθεί από ιδιώτες επενδυτές θα ζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας από την Γενική Συνέλευση των μετόχων της, παράλληλα με το CoCos που αφορά την κάλυψή του με κρατικά κεφάλαια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ατζέντα της πρόσκλησης των μετόχων, η διοίκηση της ΕΤΕ θα ζητήσει να της δοθεί η εξουσιοδότηση έκδοσης Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου με σκοπό την κάλυψή τους από ιδιώτες επενδυτές, καθώς και για τον καθορισμό των όρων που θα διέπουν το CoCos. Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση των μετόχων στην Γενική Συνέλευση ζητείται έγκριση για την “έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, έως του ποσού 4,6 δισ. ευρώ, με την έκδοση μη εξασφαλισμένων ομολογιών, υπό αίρεση μετατρέψιμων σε κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου μετοχές της Τράπεζας, υπό την προϋπόθεση λήψης της προγενέστερης έγκρισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την έκδοσή του. Κάλυψη του ομολογιακού δανείου με καταβολή σε μετρητά ή εισφορά εις είδος”.

Σημειώνεται ότι θα ζητηθεί εξουσιοδότηση στο Διοικητικό Συμβούλιο από την Γενική Συνέλευση για τον καθορισμό των όρων που θα διέπουν τα εν λόγω CoCos.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η Εθνική έχει ήδη έρθει σε επαφή με τους ιδιώτες επενδυτές που προτίθενται να επενδύσουν στα CoCos.

Οι ίδιοι λένε ότι απευθύνονται σε ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι υφιστάμενοι μέτοχοι και που δε θέλουν να χάσουν το ύψος της συμμετοχής που έχουν τώρα ή που προτίθενται να αυξήσουν τη συμμετοχή τους εφόσον οι όροι είναι πιο ελκυστικοί σε σχέση με το βιβλίο προσφορών. Υπενθυμίζεται ότι τα CoCos δε συμμετέχουν στην μετοχική σύνθεση της τράπεζας, ωστόσο η διάρκεια (όπως και οι υπόλοιποι όροι) καθορίζονται πριν την έκδοσή του και την πρόσκληση στους επενδυτές για τοποθέτηση κεφαλαίων. Και σημειώνεται ότι τα CoCos προσφέρουν ιδιαίτερα καλή απόδοση μέσω του κουπονιού, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 8 – 10%. Ωστόσο, το ΔΣ της τράπεζας θα μπορούσε να μειώσει αυτό το κουπόνι, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση εφόσον οι μέτοχοι δεν λαμβάνουν μερίσματα θα καταστήσει την τοποθέτηση αυτή ιδιαίτερα ελκυστική για τους επενδυτές και πιο δαπανηρή στην τράπεζα, προσελκύοντας ωστόσο ιδιωτικά κεφάλαια. Δηλαδή, σε κάθε περίπτωση εφόσον η Εθνική έχει βρει -ή βρει στη συνέχεια- ιδιώτες επενδυτές για να τοποθετήσουν κεφάλαια σε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, θα μειώσει την κρατική συμμετοχή, γεγονός που θα την φέρει πιο γρήγορα στον ιδιωτικό τομέα.

Η απόφαση για το αν θα εκδοθεί μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικής τοποθέτησης. Θα εξαρτηθεί από τα κεφάλαια που θα έχουν αντληθεί από ιδιώτες επενδυτές και στην πορεία της ενεργητικής διαχείρισης στοιχείων παθητικού, η Εθνική με την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή θα συναποφασίσουν πως θα καλυφθεί ενδεχόμενο υπόλοιπο κεφαλαιακών αναγκών.

Η Εθνική τράπεζα αναφέρει επίσης ότι θα κάνει πρόσκληση με δημόσια προσφορά στους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, σε αντίθεση με την Alpha Bank, την Πειραιώς και την Eurobank. Αυτό περιγράφεται και στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, μεταξύ άλλων δράσεων που αφορούν την κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΤΕ.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι “στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας για άντληση κεφαλαίων μέχρι ποσού 4.602.000.000 ευρώ, μέσω έκδοσης νέων, κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών, με καταβολή σε μετρητά ή/και με εισφορά εις είδος και διάθεση αυτών αφενός για το σκέλος της αύξησης που δύναται να καλυφθεί με μετρητά από ιδιωτική τοποθέτηση σε ειδικούς επενδυτές στο εξωτερικό και με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα ή και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εφόσον αυτό συμμετάσχει με μετρητά”.

Στην “μάχη” για την ενίσχυση των κεφαλαίων παίζει η Finansbank η οποία ήταν το μοναδικό στοιχείο του ενεργητικού της τράπεζας που συνέβαλε θετικά στον όμιλο της ΕΤΕ μετά το ξέσπασμα της κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα την παρατεταμένη ύφεση. Αν και δεν προλαβαίνει η διοίκηση της ΕΤΕ να προσμετρήσει τα κεφάλαια που θα λάβει από την πώληση της Finansbank στην τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση, ωστόσο με τα κεφάλαια από την πώληση του 100% των μετοχών της θα εξαγοράσει τα CoCos, τα δικαιώματα των οποίων θα έχει το κράτος ή/και των ιδιωτών.

Πηγή: news247.gr