Η Goldman Sachs χτυπά τον Τραμπ με προβλέψεις που προκαλούν φόβο

Η Goldman Sachs χτυπά τον Τραμπ με προβλέψεις που προκαλούν φόβο
epaselect epa05503479 Republican presidential nominee Donald Trump delivers remarks at a campaign rally in Fredericksburg, Virginia, USA, 20 August 2016. EPA/SHAWN THEW

Η επενδυτική τράπεζα περιγράφει με μελανά χρώματα το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας.

Ακόμη κι αν μερικοί παράγοντες της Wall Street λένε ότι η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να φέρει ισχυρότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ και άνοδο των μετοχών, μια ανάλυση της Goldman Sachs υπό τον στρατηγικό αναλυτή Charles Himmelberg δηλώνει ευθαρσώς ότι κάτι τέτοιο «δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί».

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, ο δείκτης S&P 500 αναμένεται να κλείσει το 2017 στις 2.200 μονάδες – δηλαδή 18 μόλις μονάδες πάνω από σήμερα. Επιπλέον, αναμένει πτώση των αμερικανικών ομολόγων στο 0,50% για την επόμενη χρονιά.

Τα σχέδια του Τραμπ για ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου και τις επενδύσεις στις υποδομές, σε συνδυασμό με τη μείωση της εταιρικής φορολογίας, μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη. Όμως οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι αυτό αναμένεται αν συμβεί μόνο στο εσωτερικό των ΗΠΑ με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί άμεση έλλειψη εργατικών χεριών, κάτι το οποίο αναμένεται να παγώσει τους πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να αυξήσει τον πληθωρισμό.

Την ίδια στιγμή η παραγωγικότητα των Αμερικανών αναμένεται να μειωθεί κι άλλο -παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας- κάτι το οποίο σημαίνει ότι το ΑΕΠ της χώρας δεν αναμένεται να δει θεαματικές αλλαγές.

Η Goldman Sachs αναμένει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,1% μέσα στο 2017 – ποσοστό το οποίο μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το φετινό, όμως όχι αυτό που περιμένει η Wall Street.

«Είμαστε πολύ σκεπτικοί», αναφέρει η ομάδα της Goldman Sachs που συνέταξε την έρευνα. «Μέχρις ότου μας παρουσιαστούν χειροπιαστά δεδομένα που θα καταδεικνύουν την πορεία της παραγωγικότητας και την θετική τάση της ανάπτυξης, οι ευκαιρίες που αναζητούν οι επενδυτές αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα».

Εξέλιξη για την οποία ο Τραμπ δεν μπορεί να κάνει τίποτα.