Η καπνοβιομηχανία στη μάχη της …συσκευασίας

Η καπνοβιομηχανία στη μάχη της …συσκευασίας

Οι μεγάλες εταιρείες καπνού εντείνουν τον παγκόσμιο αγώνα τους κατά των κυβερνητικών προσπαθειών που θέλουν «ανώνυμες» συσκευασίες.

Η Philip Morris και η British American Tobacco δήλωσαν την Παρασκευή ότι έχουν καταθέσει αγωγές εναντίον ενός νέου βρετανικού νόμου που απαιτεί τα τσιγάρα να πωλούνται σε απλές συσκευασίες χωρίς την αναγραφή της μάρκας.

Ο νόμος τίθεται σε ισχύ το 2016, και έρχεται σε συνέχεια παρόμοιων πρωτοβουλιών στην Αυστραλία και αλλού. Τα λογότυπα και τα σήματα θα πρέπει να αντικατασταθούν με προειδοποιήσεις για την υγεία.

«Η νομική δράση δεν είναι κάτι που θα θέλαμε να πρέπει να εξετάσουμε, ούτε την αναλαμβάνουμε ελαφρά τη καρδία, αλλά η βρετανική κυβέρνηση δεν μας έδωσε καμία άλλη επιλογή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της British American Tobacco.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι ο νόμος παραβιάζει τα δικαιώματα εμπορικών σημάτων τους. Θέλουν αποζημίωση, αλλά δεν λένε το ύψος αυτής που επιδιώκουν.

«Σεβόμαστε την εξουσία της κυβέρνησης να ρυθμίζει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, αλλά ο αφανισμός των εμπορικών σημάτων μας …παραπάει» δήλωσε ο Μαρκ Φάιρστοουν, ανώτερος αντιπρόεδρος της Philip Morris.

Τον περασμένο μήνα, το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε επίσης την εμφάνιση προϊόντων καπνού στις βιτρίνες των καταστημάτων.

Η Philip Morris έχει προσπαθήσει να αντιπαλέψει νόμους σχετικούς με τη συσκευασία και στο παρελθόν. Για παράδειγμα, κατέθεσε μήνυση εναντίον της Ουρουγουάης στο διεθνές επενδυτικό δικαστήριο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Επίσης, μήνυσε την Αυστραλία επειδή ψήφισε έναν νόμο που απαγορεύει τα λογότυπα από τα πακέτα προϊόντων καπνού. Η εκδίκαση και των δύο υποθέσεων συνεχίζονται.

Οι παραγωγοί τσιγάρων δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να υπερασπιστούν τις επιχειρήσεις τους, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες εντείνουν τις προσπάθειές τους για να μειώσουν το κάπνισμα. Το κάπνισμα σκοτώνει σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, δήλωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η συσκευασία χωρίς λογότυπο και οι προειδοποιήσεις για την υγεία είναι αποτελεσματικές ως προς τη μείωση του αριθμού των παιδιών που αρχίζουν το κάπνισμα.