Η κίνηση Μακρόν που δείχνει το δρόμο για τις startups στην Ευρώπη

Η κίνηση Μακρόν που δείχνει το δρόμο για τις startups στην Ευρώπη
epa06030069 French President Emmanuel Macron delivers a speech during the Viva Technology event dedicated to start-up development, innovation and digital technology in Paris, France, 15 June 2017. EPA/MARTIN BUREAU / AFP POOL MAXPPP OUT

Σκοπός του είναι να μετατρέψει τη Γαλλία σε μια «χώρα μονόκερων».

Η Γαλλία πρόκειται να θεσπίσει μια βίζα τεχνολογίας με στόχο την προσέλκυση παγκόσμιων ταλέντων.

Ο νέος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μίλησε για την ανάγκη να γίνει η Γαλλία «μια χώρα μονόκερων», παρουσιάζοντας το νέο μέτρο.

Μιλώντας στο συνέδριο Viva Tech στο Παρίσι, ο Μακρόν παρουσίασε πώς η κυβέρνησή του σκοπεύει να ενθαρρύνει τη δημιουργία παγκοσμίως ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, απλοποιώντας την εποπτική νομοθεσία, καθιστώντας ευκολότερο για τους ταλαντούχους ανθρώπους να εργαστούν στη Γαλλία, και υποστηρίζοντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις με χρήμα.

Η βίζα είναι διαθέσιμη σε ιδρυτές startup, εργαζομένους και επενδυτές, στα πλαίσια μιας ταχείας διαδικασίας εξασφάλισης άδειας παραμονής στη Γαλλία γνωστής και ως «διαβατήριο ταλέντου». Έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια και επεκτείνεται και στα άμεσα μέλη της οικογένειας.

«Θέλω η Γαλλία να προσελκύει νέους επιχειρηματίες και νέους ερευνητές, και να είναι η χώρα της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων» δήλωσε ο Μακρόν στο CNBC.

«Θέλω αυτή η χώρα να γίνει μια χώρα μονόκερων» προσέθεσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του την περασμένη Πέμπτη.

Ο Μακρόν επεσήμανε ότι συχνά ταλαντούχοι Γάλλοι εγκαταλείπουν τη χώρα επειδή το περιβάλλον δεν είναι αρκετά ελκυστικό. Το κλειδί είναι η διατήρηση του ταλέντου στη χώρα.

«Το στοίχημα του μέλλοντος είναι να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε τους φοιτητές μας, ώστε να φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα ακαδημαϊκής επιτυχίας. Πρέπει να υπερασπιστούμε το εκπαιδευτικό μας μοντέλο και να βοηθήσουμε τους φοιτητές μας να πάνε παραπέρα» τόνισε ο Μακρόν. «Κι αν καταλήξουν σε μια άλλη χώρα, πρέπει να επιστρέψουν επειδή εδώ βρίσκεται το μέλλον».

Μια άλλη πρόταση του Μακρόν αφορά τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών που να μπορεί να υποστηρίζει τις startup καθώς αναπτύσσονται. Και μίλησε επίσης και για την ανάγκη δημιουργίας της Ψηφιακής Κοινής Αγοράς – πρόκειται για πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στόχο έχει τον εναρμονισμό των κανόνων σε τομείς όπως οι υπηρεσίες streaming και τα τέλη roaming.