Η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία του κόσμο ετοιμάζεται να «κατακτήσει» την αγορά του Χονγκ Κονγκ

Η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία του κόσμο ετοιμάζεται να «κατακτήσει» την αγορά του Χονγκ Κονγκ
epa04778386 A vendor of cigarettes, drinks and snacks receives payment from a customer at his store in Beijing, China, 01 June 2015. Beijing is implementing a new smoking ban starting 01 June in efforts to curb smoking in public and work places and indoor areas of commercial establishments. EPA/ROLEX DELA PENA

Όταν μιλάμε για το κινεζικό κρατικό μονοπώλιο, τότε τα ποσά είναι τεράστια.

 

Η China National Tobacco, κρατικό μονοπώλιο και με διαφορά η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιγάρων στον κόσμο, σχεδιάζει να βάλει το τμήμα διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που κορυφώνονται οι πιέσεις για περιορισμό του καπνίσματος στην Κίνα.

Η θυγατρική της εταιρείας, China Tobacco International, ως βασική της δραστηριότητα έχει την προμήθεια φύλλων καπνού από χώρες όπως η Βραζιλία και ο Καναδάς για τον εταιρικό κολοσσό που παράγει 4 από τα 10 τσιγάρα που διατίθενται παγκοσμίως. Μάλιστα, η μητρική εταιρεία ίσως εξασφαλίσει περισσότερα κέρδη απ’ ό,τι η HSBC Holdings ή η Walmart, βάσει κάποιων οικονομικών δεδομένων από το 2012.

Το συγκεκριμένο τμήμα της εταιρείας αντιπροσωπεύει ένα μικρό μόνο μέρος των δραστηριοτήτων της China Tobacco, η οποία έχει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από εκείνο που έχουν συνολικά οι πέντε αμέσως επόμενες εταιρείες τσιγάρων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η είσοδος στο χρηματιστήριο συνιστά ένα σπάνιο άνοιγμα του κρατικού μονοπωλίου, το οποίο είναι αντιμέτωπο με εντεινόμενες ανησυχίες στην Κίνα αναφορικά με τα υψηλά ποσοστά καρκίνου και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Η Κίνα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση και παραγωγή τσιγάρων στον κόσμο, και οι επικριτές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να αποτρέψει τη διάδοση του καπνίσματος, εξαιτίας των φορολογικών εσόδων που εξασφαλίζει από τον συγκεκριμένο κλάδο. Πέρυσι, τα μέλη του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας απαίτησαν αύξηση των φόρων στα τσιγάρα ώστε να περιοριστεί το κάπνισμα μεταξύ των νέων.

Η μονάδα της εταιρείας που πρόκειται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο κατέγραψε έσοδα ύψους 651 εκατομμυρίων δολαρίων για το 9μηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο – ποσό μειωμένο κατά 21% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη. Επιπλέον, παρουσίασε μικτό περιθώριο κέρδους 5,8%, από 6,5% που ήταν το περασμένο έτος.