Η «νέα εθνική υπερηφάνεια» του Ντόναλντ Τραμπ

Η «νέα εθνική υπερηφάνεια» του Ντόναλντ Τραμπ
epaselect USA TRUMP PRESIDENTIAL ADDRESS

Η πρώτη ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο - Δήλωσε ότι η οικοδόμηση τείχους με το Μεξικό θα ξεκινήσει σύντομα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε στην πρώτη του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου την ανάδυση μιας «νέας εθνικής υπερηφάνειας» στη χώρα του, υποσχόμενος αυστηρότερη επιβολή του νόμου όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, συνώνυμο κατ’ αυτόν με την ασφάλεια και την απασχόληση.

«Ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο του αμερικανικού μεγαλείου», είπε στο ημικύκλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Καπιτώλιο, όπου βρίσκονταν επίσης γερουσιαστές, υπουργοί της κυβέρνησής του και μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Βλέπουμε την αναγέννηση του αμερικανικού πνεύματος».

Ο ρεπουμπλικάνος επανήλθε στις βασικές θεματικές της προεκλογικής του εκστρατείας, υποσχόμενος να φέρει πίσω στη χώρα «εκατομμύρια θέσεις εργασίας», καταγγέλλοντας τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που θεωρεί δυσμενείς για τις ΗΠΑ, και χαρακτηρίζοντας προτεραιότητα την πάταξη της εγκληματικότητας.

Ερχόμενοι σε ρήξη με την αμερικανική πολιτική παράδοση οι Δημοκρατικοί επιφύλαξαν παγερή υποδοχή στον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, με τους περισσότερους να παραμένουν καθισμένοι, απαθείς, με σταυρωμένα τα χέρια.

Αντιθέτως οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, τον επευφημούσαν συνεχώς, ακόμη πιο ζωηρά όταν αναφέρθηκε στα μεγάλα του σχέδια- την κατασκευή νέων πετρελαιαγωγών, την ανέγερση ενός «μεγάλου τείχους» στα σύνορα με το Μεξικό, τον αγώνα εναντίον της «ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας».

Οι Δημοκρατικοί αποδοκίμασαν ηχηρά την αποστροφή της ομιλίας του για το τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, ενώ γέλασαν ειρωνικά όταν ο Τραμπ είπε με ικανοποίηση πως άρχισε να «αποξηραίνει το βάλτο» της Ουάσινγκτον, μαχόμενος εναντίον των συγκρούσεων συμφερόντων.

Περίπου σαράντα στελέχη των δημοκρατικών είχαν ντυθεί στα λευκά, χρώμα που συμβολίζει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, σε μια σιωπηρή διαμαρτυρία.

«Το τείχος με το Μεξικό θα προχωρήσει»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι η οικοδόμηση ενός «μεγάλου» τείχους στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό θα αρχίσει «σύντομα», επαναλαμβάνοντας την εμβληματική υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατεία του.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την (σ.σ. εθνική μας) ακεραιότητα και την εφαρμογή του νόμου στα σύνορά μας. Για αυτόν τον λόγο, θα αρχίσουμε σύντομα την κατασκευή ενός μεγάλου, μεγάλου τείχους κατά μήκος των νότιων συνόρων μας», είπε ο Τραμπ, που έχει προκαλέσει διπλωματική κρίση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Μεξικό.

Πάντως, ο Τραμπ δεν επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα αναγκάσει το Μεξικό να πληρώσει για την ανέγερση του τείχους αυτού.

Για τη διεθνή πολιτική

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε εκ νέου ότι θα υποστηρίξει τους συμμάχους της χώρας του σε διεθνές επίπεδο, αλλά επέμεινε ότι οι φίλοι και οι εταίροι της Ουάσιγκτον, από την Ευρώπη ως τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό Ωκεανό, θα πρέπει να «συνεισφέρουν το μέρος του κόστους που τους αναλογεί».

«Η εξωτερική πολιτική μας καλεί να έχουμε μια άμεση, ισχυρή και ουσιαστική σχέση με τον κόσμο», ανέφερε ο Τραμπ μιλώντας στους αμερικανούς κοινοβουλευτικούς. «Είναι ο αμερικανικός ηγετικός ρόλος, που βασίζεται σε ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας, τα οποία μοιραζόμαστε με συμμάχους μας σε όλη την υφήλιο».

Προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στο NATO, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του στην Ατλαντική συμμαχία. Πάντως δεν έκανε ονομαστική αναφορά σε έναν από τους βασικούς λόγους των ανησυχιών των Ευρωπαίων, τον φιλικό του τόνο προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά το NATO, μια συμμαχία η οποία σφυρηλατήθηκε μέσα από δύο παγκόσμιους πολέμους που εκθρόνισαν τον φασισμό κι έπειτα από έναν ψυχρό πόλεμο στον οποίο νικήθηκε ο κομμουνισμός», είπε ο Τραμπ. «Αλλά οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις», πρόσθεσε. «Και τώρα, βάσει των πολύ σθεναρών και ειλικρινών συζητήσεών μας, αρχίζουν να κάνουν ακριβώς αυτό».

Κάνοντας ένα σχόλιο εκτός κειμένου, ο Τραμπ πρόσθεσε: «στην πραγματικότητα μπορώ να σας πω ότι τα χρήματα έρχονται σαν πλημμύρα. Πολύ ωραία». Δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια.

Ο Τραμπ επέμεινε πως περιμένει από τους συμμάχους της χώρας του να κάνουν περισσότερα, να «αναλάβουν άμεσο και ουσιαστικό ρόλο (…) σε στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Για το εμπόριο

Ο νέος Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την πρώτη επίσημη προεδρική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο, δήλωσε ότι ο Τραμπ αναφέρθηκε περιστασιακά στην ανισότητα που υπάρχει στη φορολογία των εξαγωγών μεταξύ των ΗΠΑ κι άλλων χωρών, χωρίς ωστόσο, να εξειδικεύσει πως θα αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ο Τραμπ είπε ότι αναζητεί μία αλλαγή στον τρόπο που φορολογούνται οι αμερικανικές εξαγωγές σε άλλες χώρες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι άλλες χώρες “μας υποχρεώνουν να πληρώνουμε υψηλούς δασμούς και φόρους.”

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δε χρεώνουν “τίποτα ή περίπου τίποτα” στις εισαγωγές άλλων προϊόντων στην αμερικανική αγορά.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε επίσης, στην επιβολή δασμών 100% από μερικές χώρες σε αμερικανικά προϊόντα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των μοτοσικλετών που παράγει η εταιρία Harley-Davidson Inc, τονίζοντας ότι η εταιρία αυτή έχει υποστεί «κακομεταχείριση» στις ξένες αγορές.

Σε ερώτηση σχετική με το αν τα σχόλια του Τραμπ για τους δασμούς εναρμονίζονται με το σχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων για την επιβολή δασμού 20% στα προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά, ο Ρος απάντησε: «Όχι»

Πώς αντέδρασαν οι αγορές

Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν σταθερά σήμερα, μετά την πρώτη επίσημη ομιλία του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο, ενώ διαφάνηκαν ελάχιστα τα σχέδια της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, για την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου.

Στην αγορά πετρελαίου διαμορφώνονται οι τάσεις από την προσπάθεια του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ενώ η διαμόρφωση των τιμών από την άλλη μεριά, επηρεάζεται κι από την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 11 σεντς ή 0,2% στα 54,12 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης, τύπου Brent, αυξήθηκαν κατά 15 σεντς ή 0,3% στα 56,66 δολάρια το βαρέλι.