Η πρώτη αντίδραση της Γερμανίας μετά την ενεργοποίηση του Brexit

Η πρώτη αντίδραση της Γερμανίας μετά την ενεργοποίηση του Brexit
epa05770435 Cherman Chancellor Angela Merkel speaks at the regional party conference of the CDU Schleswig-Holstein in Neumuenster, Germany, 04 February 2017. Federal state elections in Schleswig-Holstein will be held on 07 May 2017. EPA/CARSTEN KOALL

Για διαπραγματεύσεις που «δεν θα είναι εύκολες» έκανε λόγο η εκπρόσωπος της καγκελαρίου.

 

Η Γερμανία θα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit προκειμένου να διασφαλίσει ότι η αναταραχή που ενδεχομένως προκαλέσει η απόφαση του Λονδίνου να εγκαταλείψει την ΕΕ θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη στις ζωές των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης υπογράμμισε πως ελπίζει η Βρετανία και η ΕΕ να παραμείνουν στενοί εταίροι, επισημαίνοντας επιπλέον, ενώπιον στελεχών του κόμματός της, ότι η προοπτική του Brexit προκαλεί ανησυχία σε πολλούς πολίτες στην Ευρώπη σχετικά με το μέλλον τους.

«Αυτό συμβαίνει ειδικά σε πολλούς Γερμανούς και Ευρωπαίους πολίτες στη Βρετανία. Επομένως, η γερμανική κυβέρνηση θα εργαστεί εντατικά για να εγγυηθεί ότι ο αντίκτυπος στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερος».

Επιπλέον, η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής «δίκαιων και ισορροπημένων» διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία.

«Εμείς, στους κόλπους της ΕΕ, θα διεξάγουμε με τρόπο δίκαιο κι ισορροπημένο τις επικείμενες διαπραγματεύσεις κι ελπίζω ότι θα ισχύσει το ίδιο για τη βρετανική κυβέρνηση, η πρωθυπουργός της Βρετανίας με διαβεβαίωσε για αυτό στο τηλέφωνο» χθες, σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος από το Βερολίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας από την πλευρά του προειδοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι εύκολες για καμία πλευρά και ότι το σημαντικότερο πλέον είναι να διασφαλιστεί η συνοχή των υπόλοιπων 27 χωρών. “Οι διαπραγματεύσεις σίγουρα δεν θα είναι εύκολες”, είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απευθύνοντας παράλληλα στο Λονδίνο την έκκληση “να μείνουμε φίλοι”.

«Τα αρνητικά αισθήματα είναι κατανοητά. Για πολλούς είναι δύσκολο να καταλάβουν, ιδιαίτερα σε αυτές τις ταραχώδεις εποχές, πώς μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα μόνος του. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τον καθορισμό της μελλοντικής μας σχέσης», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος του Γκάμπριελ, ο Μάρτιν Σέφερ, επισήμανε ότι το χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις είναι “διαολεμένα σφιχτό” και διερωτήθηκε αν το Λονδίνο έχει αντιληφθεί το εύρος του έργου που αναλαμβάνει. “Η αβεβαιότητα είναι δηλητήριο για τους ανθρώπους: για τους πολίτες της ΕΕ, τους Γερμανούς που ζουν στη Βρετανία (…) και τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ. Και επιπλέον, είναι δηλητήριο για τις εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις”, επισήμανε. “Αναρωτιόμαστε καμιά φορά αν στο Λονδίνο έχουν πραγματικά αντιληφθεί τις συνέπειες, ιδίως για τη βρετανική οικονομία”, κατέληξε ο Σέφερ.

O πρόεδρος της ένωσης γερμανικών βιομηχανιών (BDI) Ντίτερ Κεμπφ ζήτησε να υπάρξει “ο μέγιστος περιορισμός των ζημιών” μετά το Brexit, σημειώνοντας όμως ότι αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Βρετανία. Σύμφωνα με τον Κεμπφ, θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθούν οι σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, ιδίως για τις εταιρείες που εδρεύουν στη Βρετανία. Κάλεσε επίσης τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να επικεντρωθούν στην ενότητα της Ευρώπης και να ενισχύσουν την ΕΕ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters