Η Samsung «εκθρόνισε» την Intel από την παγκόσμια κυριαρχία των chip

Η Samsung «εκθρόνισε» την Intel από την παγκόσμια κυριαρχία των chip
A woman walks past Samsung Electronics Co. signage outside the company's Seocho office building in Seoul, South Korea, on Friday, Feb. 17, 2017. Samsung Group's Jay Y. Lee was formally arrested on allegations of bribery, perjury and embezzlement, an extraordinary step that jeopardizes the executive's ascent to the top role at the world's biggest smartphone maker. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Images Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η τάση των smartphones έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο σε μια ιστορική αλλαγή.

Η Intel έχασε από την Samsung την παγκόσμια πρωτιά στην κατασκευή chip υπολογιστών έπειτα από τη δημοσιοποίηση των πρόσφατων οικονομικών αποτελεσμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η βιομηχανία ημιαγωγών της Samsung σημείωσε πωλήσεις ύψους 15,8 δισ. δολαρίων έναντι 14,76 δισ. στο τελευταίο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το Associated Press η Intel ήταν πρώτη στον κόσμο στις πωλήσεις ημιαγωγών από το 1992, αλλά εξαιτίας της πτώσης των πωλήσεων των σταθερών υπολογιστών και την τεράστια άνοδο των έξυπνων φορητών συσκευών και ιδίως των smartphones, η Samsung έχει κερδίσει πολύ σημαντικό έδαφος.

Εκτός από την πώληση συσκευών όπως οι τηλεοράσεις και τα κινητά, η Samsung πουλά έναν πολύ μεγάλο αριθμό chip μνήμης για κινητές συσκευές και σέρβερ.

Η Intel, από την άλλη, είναι πασίγνωστη για τους μικροεπεξεραστές της για υπολογιστές σπιτιών, αλλά και για κέντρα δεδομένων – στα οποία είναι ακόμη κυρίαρχη.

Τα κέντρα δεδομένων βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της Intel ενώ η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στους υπολογιστές.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Samsung ανακοίνωσε ότι επενδύει 18 δισ. δολάρια στη Νότια Κορέα για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις κατασκευής ημιαγωγών.