Η σημασία της επίσκεψης Πούτιν στην Ελλάδα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο

Η σημασία της επίσκεψης Πούτιν στην Ελλάδα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο
Photo:

Θα συζητηθούν μεταξύ άλλων οι επενδύσεις σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΘ και South Stream II 

Μετά από περίπου ένα χρόνο θα ταξιδέψει σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Βλαντιμίρ Πούτιν, και η επιλογή της Ελλάδας κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ρωσικής πλευράς οι  οι συναντήσεις θα επικεντρωθούν στους τομείς κλειδιά των διμερών συνεργασιών στους κλάδους του εμπορίου, της οικονομίας και των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των κοινών σχεδίων στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Καθημερινή, ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέρεται στον ορθόδοξο πολιτισμό που ενώνει τις δυο χώρες, τις θετικές του προθέσεις για επενδύσεις στη χώρα μας, ενώ δεν παραλείπει να υπονοήσει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η στάσης της Ε.Ε για την επίτευξη οποιουδήποτε σχεδίου.

«Πέρυσι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε δύο φορές τη Ρωσία. Είχαμε πολύ χρήσιμες και ουσιαστικές συνομιλίες. Ενισχύονται οι επαφές μεταξύ υπουργείων και κρατικών οργανισμών, κοινοβουλίων και κοινωνικών οργανώσεων. Δυστυχώς, την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας εμποδίζει η κάμψη στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό επηρεάζει αρνητικά τη δυναμική των διμερών εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες σε σχέση με πέρυσι μειώθηκαν κατά ένα τρίτο – στα 2,75 δισ. δολ. ΗΠΑ. Η ζημία ήταν ιδιαίτερα βαριά για τους ‘Ελληνες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων» γράφει χαρακτηριστικά αφήνοντας αιχμές κατά της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας πως η Ρωσία, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να στηρίξει μέσω των εμπορικών της συναλλαγών την ελληνική οικονομία και την αγροτική ανάπτυξη.

Ανοιχτό παράθυρο για επενδύσεις σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΚΑΙ ΟΛΘ  

Μετά την δήλωση του υπουργού μεταφορών της Ρωσίας ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τις επενδύσεις σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΘ, η επιβεβαίωση έρχεται δια χειρός του ίδιου του Ρώσου πρόεδρου, ο οποίος γράφει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συμβάλει στην αναβάθμιση των ελληνικών υποδομών στο πεδίο των μεταφορών. «Πρόκειται για τν συμμετοχή ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων στους επικείμενους διαγωνισμούς για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων των σιδηροδρομικών εταιρειών και του λιμένα της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει και μια σειρά άλλων σχεδίων που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη διμερή συνεργασία». Οι Ρώσοι με την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα σιδηροδρομικό δίκτυο που θα ενώνει τις δυο ηπείρους. Για να επιτευχθεί αυτό, οι Ρώσοι χρειάζονται και τον ΟΛΘ, ώστε να έχουν πρόσβαση και στη Μεσόγειο.

Διαβάστε περισσότερα: Ο Πούτιν έρχεται και φέρνει μαζί του 170 μάνατζερ ρωσικών κολοσσών

Σε πρώτο πλάνο το ενεργειακό

Η προώθηση των διαδικασιών για τον αγωγό South Stream II που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας, Ιταλίας και Μαύρης θάλασσας είναι ένα από τα κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν. Μετά την θέσπιση του Μνημονίου Κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Gazprom, ΔΕΠΑ και Edison τον Φεβρουάριο, έχει ανοίξει ο δρόμος των συζητήσεων σχετικά με το θέμα του φυσικού αερίου κάτι που υπογραμμίζει ο Βλ. Πούτιν αναφέροντας  «Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα τη σημασία του ενεργειακού τομέα. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη διαφοροποίηση των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, η οποία θα αυξήσει τη σταθερότητα των προμηθειών και, συνεπώς, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά. […] Από το 2006 η Gazprom προωθούσε δυναμικά το σχέδιο «Νότιος Αγωγός». Αλλά σε κάποιο στάδιο η υλοποίησή του έγινε αδύνατη λόγω της μη εποικοδομητικής στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε το σχέδιο, το θέμα των νοτίων διαδρόμων διέλευσης των ενεργειακών πόρων μας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει στην ατζέντα».

Παράλληλα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ Ελληνικών Πετρελαίων και του πετρελαϊκού ομίλου “Rosneft”, στην οποία θα προβλέπεται ότι η ρωσική εταιρεία θα προμηθεύει την ελληνική με αργό και στη συνέχεια τα Ελληνικά Πετρέλαια θα δίνουν στην “Rosneft” diesel και άλλα διυλισμένα παράγωγα.

Δεν θα είναι μόνος
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει μαζί του πολυμελή αντιπροσωπεία και αναμένεται να ταξιδέψει με περίπου 170 στελέχη ρωσικών επιχειρήσεων (Gazprom, Rosneft, RZD κλπ.) ενώ θα συνοδεύεται μεταξύ άλλων και από τον  τον επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Κοινός τόπος η ορθοδοξία
Την μια από τις δυο μέρες της επίσκεψής του στην Ελλάδα θα αφιερώσει ο Ρώσος Πρόεδρος για προσκύνημα στο Άγιον Όρος. Με αφορμή το «αφιερωματικό έτος» Ελλάδας- Ρωσίας για τον εορτασμό της χιλιετηρίδας της (μοναστικής) ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος, οι κ. Πούτιν και Παυλόπολος, θα μεταβούν  στον Αθω όπου θα τους υποδεχθεί ο πατριάρης Μόσχας και πασών Ρώσων κ. Κύριλλος συνοδευόμενος από 50 μητροπολήτες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λόγω περιορισμένου χρόνου, θα επισκεφθεί μόνο την Ιερά Μονή Παντελεήμονος όπου ζουν ρωσικής και ουκρανικής καταγωγής μοναχοί.

Το πρόγραμμα του του Βλ. Πούτιν
Από το αεροδρόμιο, ο κ. Πούτιν θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων αντιπροσώπων θα γίνουν οι βασικές συνομιλίες, που συνδέονται με την επίσκεψη του κ. Πούτιν στην Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, οι κ. Πούτιν και Τσίπρας θα προβούν σε κοινές δηλώσεις ενώπιον των δημοσιογράφων ενώ αύριο το βράδυ, ο κ. Πούτιν θα παραστεί σε ειδική εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο. Οκ. Παυλόπουλος θα του παραθέσει επίσημο δείπνο το βράδυ της Παρασκευής και το Σάββατο θα αναχωρήσουν για το Αγ. Όρος.