Η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ έβγαλε… ραντεβού με τον Γιούνκερ

Η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ έβγαλε… ραντεβού με τον Γιούνκερ

Πολύ αισιόδοξος δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ η Μέρκελ κράτησε πιο χαμηλούς τόνους - Με τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ συναντάται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. 

Περίπου 2,5 ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά το δείπνο των «28» ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι βρίσκονται στη Ρίγα για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι από το ραντεβού δεν περίμενε να κλείσει κάποια συμφωνία, αλλά να συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα, ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας-πιστωτών εντός του Μαΐου.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί την Παρασκευή στις 2.30 το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις ηγέτες εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοικτά θέματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με έναν τέτοιο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούληση τους να συνδράμουν, ακόμα και προσωπικά αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

Η συζήτηση αφορούσε τόσο τους όρους της συμφωνίας όσο και την επόμενη μέρα. Υπήρξε θετικό κλίμα σε σχέση με ένα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο για την προώθηση της ανάπτυξης, για την επόμενη ημέρα, με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που θα κλείσει το τρέχον πρόγραμμα. Όπως επισήμαιναν οι κυβερνητικές πηγές, παραμένει αγκάθι η επιμονή στην ανάγκη να συμφωνήσει και το ΔΝΤ για να κλείσει η συμφωνία .

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι είμαστε κοντά για συμφωνία όσο και πριν από την αποψινή συνάντηση και πως ενδεχομένως πιο κοντά μετά τη συνάντηση. Από εκεί και πέρα, επισήμαιναν ότι η συζήτηση στις Βρυξέλλες συνεχίζεται.

Διαβάστε ακόμη: Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα βλέπει ο Φρανσουά Ολάντ

Μέρκελ: Χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά
Η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί εντατικά με τους πιστωτές της , ενώ χρειάζεται πολλή προσπάθεια προτού μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία, δήλωσε σε δημοσιογράφους η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Αναφερόμενη στην χθεσινή συνάντηση της ίδιας κα του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τον Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της ευρωπαϊκής Συνόδου, δήλωσε πως «ήταν μια πολύ φιλική, εποικοδομητική συνάντηση, όμως είναι επίσης ξεκάθαρο πως πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά με τους τρεις θεσμούς. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν».

«Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν προσφερθεί στην Ελλάδα και στον Έλληνα πρωθυπουργό όποτε υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να συζητηθούν, όποτε χρειαστεί να δοθεί βοήθεια, να γίνεται, όμως το συμπέρασμα πρέπει να βρεθεί με τους τρεις θεσμούς και πρέπει να υπάρξει πολύ έντονη δουλειά».

Τσίπρας: Είμαι πολύ αισιόδοξος
Την αισιοδοξία του για τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα. «Είμαι πολύ αισιόδοξος», αρκέστηκε να πει ο κ. Τσίπρας.

Nτομπρόσφκις: Δεν συζητήσαμε για κούρεμα χρέους
Aπό την πλευρά του αντιπρόεδρος της Κομισιόν B. Nτομπρόσφκις ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους. Πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να παρουσιάσει ένα περιεκτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων.