Οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία υπόσχονται οι ΗΠΑ

Οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία υπόσχονται οι ΗΠΑ

Στο Κίεβο θα παραμείνει για μερικές ώρες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Έφτασε σήμερα το απόγευμα στο Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, την ώρα που Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει οικονομική και τεχνική βοήθεια στην Ουκρανία με στόχο να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση της χώρας, καθώς αυξάνεται η ένταση με τη Ρωσία.

1/6

Διαβάστε ακόμη: Πούτιν: Ύστατη, αλλά νόμιμη επιλογή η χρήση βίας

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους καθ’ οδόν προς το Κίεβο ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εγκρίνει ένα δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων -υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων- για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στους Ουκρανούς από τις προτεινόμενες μειώσεις στις επιδοτήσεις για την ενέργεια.

Επίσης οι ΗΠΑ θα στείλουν τεχνικούς συμβούλους για να βοηθήσουν την κεντρική τράπεζα της χώρας καθώς και το υπουργείο Οικονομικών να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

Ο αξιωματούχος αυτός σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την επέμβασή της στην Κριμαία «το πιθανότερο πολύ σύντομα», σε διάστημα μερικών ημερών και όχι εβδομάδων.

Διαβάστε ακόμη: «Κουνάει μαντήλι» στην Ευρώπη η Gazprom;

Αποκλεισμένα τα στενά του Κερτς από ρωσικά πλοία
Ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αποκλείσει τα Στενά του Κερτς που χωρίζουν την Κριμαία από τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική υπηρεσία φύλαξης των συνόρων.

Οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες δήλωσαν ότι Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν την ουκρανική πλευρά των Στενών και ότι έχουν δει ρωσικά τεθωρακισμένα στη ρωσική πλευρά.

«Δύο ρωσικά πλοία έχουν κλείσει τα Στενά του Κερτς, από τον βορρά και τον νότο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάβελ Σισούριν, ο αναπληρωτής διοικητής των συνοριοφυλάκων.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters