Η&Μ vs Zara : Η αντεπίθεση των Σουηδών

Η&Μ vs Zara : Η αντεπίθεση των Σουηδών

Η Ελλάδα από τις πλέον δυναμικές αγορές στην Ευρώπη για τη σουηδική εταιρεία. 

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η αύξηση των κερδών της Η&Μ κατά το τελευταίο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου (Οικονομική χρήση Δεκεμβρίου – Νοεμβρίου), οδηγώντας την μετοχή της σουηδικής εταιρείας να κλείσει με άνοδο 6,74% στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, σε ιστορικά υψηλά.

Συγκεκριμένα τα κέρδη την καλοκαιρινή περίοδο παρουσίασαν αύξηση κατά 22% και διαμορφώθηκαν σε 512,1 εκατ. ευρώ. Για τους αναλυτές αναπόφευκτη ήταν η σύγκριση (αν και πρόκειται για διαφορετικές χρονικές περιόδους) με τα μεγέθη του ομίλου Zara – Inditex, ο οποίος είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες σχεδόν αμετάβλητα κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

Η Σουηδική εταιρεία γιόρτασε πριν από λίγες ημέρες τα εγκαίνια του καταστήματος Νο 3.000, που άνοιξε τις πόρτες του στην Κίνα, ενώ συνεχίζει να αυξάνει το δίκτυο της κατά 10-15% ετησίως δίνοντας πλέον βάρος σε αγορές εκτός Ευρώπης οι οποίες είναι και αυτές που φέρνουν την μεγαλύτερη ώθηση στις πωλήσεις. Για παράδειγμα στην Τουρκία οι πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου έτρεξαν με αύξηση 72%, στην Νότιο Κορέα με 48% και στην Κίνα με 37%.

Μr Zara: Από κλητήρας ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην Ευρώπη

Αξιοπρόσεκτο είναι ότι στην Ευρώπη, μία από τις πλέον δυναμικές αγορές της H&M από πλευράς αύξησης πωλήσεων είναι η ελληνική, η οποία βρίσκεται στην δεύτερη θέση πίσω από την Ουγγαρία την ώρα που οι περισσότερες μεγάλες αγορές είτε κινούνται οριακά, είτε παρουσιάζουν πτώση. Μόνο το φετινό καλοκαίρι οι πωλήσεις το σουηδικού ομίλου στην χώρα μας διαμορφώθηκαν σε 27,4 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση της τάξης του 16%, ενώ στο εννεάμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου οι πωλήσεις παρουσίασαν βελτίωση κατά 13% αγγίζοντας τα 80,3 εκατ. ευρώ. Συνολικά η H&M λειτουργεί στην Ελλάδα 27 καταστήματα από τα οποία τα τρία άνοιξαν μέσα στο 2013, ενώ την ίδια περίοδο πραγματοποίησε και διακοπή λειτουργίας ενός καταστήματος.