«Έφυγε» η κυρία Zara

«Έφυγε» η κυρία Zara
Photo:

Ήταν η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας στον κόσμο.

Γεννήθηκε στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο, σε μία λαϊκή συνοικία της πόλης Λα Κορούνια στη Γαλικία, από μεροκαματιάρηδες γονείς. Παράτησε το σχολείο στα 11, για να γίνει μοδίστρα. Χθες, «έφυγε» από το μάταιο τούτο κόσμο, στα 69 της χρόνια, ούσα η πλουσιότερη γυναίκα στην πατρίδα της, την Ισπανία, αλλά και η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας σε όλο τον πλανήτη. Από τα καταστήματα της εταιρίας της, άλλωστε, όλο και κάτι θα έχετε κι εσείς ψωνίσει.

Παραμονή 15αύγουστου κι ενώ απολάμβανε τις οικογενειακές διακοπές της στην Μενόρκα, η Ροσάλια Μέρα Γκογενετσέα, συνιδρύτρια της εταιρίας Inditex SA -στην οποία ανήκουν οι αλυσίδες Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear, Oysho, Uterqü, Stradivarius, Tempe και Zara Home- υπέστη εγκεφαλικό κι εξέπνευσε ένα 24ωρο αργότερα, κατά την μεταφορά της σε νοσοκομείο της Μαδρίτης. Ο θάνατός της ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα, στην ιστοσελίδα της εταιρία που έχτισε από το μηδέν τη δεκαετία του ’70, μαζί με τον πρώην σύζυγό της, Αμάνθιο Ορτέγα.

Η οικογενειακή τους επιχείρηση άρχισε με μικρά βήματα, με την Ροσαλία να ράβει ρούχα στο σαλόνι του σπιτιού τους. Το 1975, άνοιξαν το πρώτο μαγαζί Zara στην Λα Κορούνια -λέγεται μάλιστα ότι η πρώτη τους επιλογή για την επωνυμία ήταν το Zorba, αλλά το λογότυπο ήταν ήδη καταχωρημένο στο ισπανικό εμπορικό μητρώο.

Δέκα χρόνια αργότερα, κι ενώ οι δουλειές πήγαν εξαιρετικά καλά, οι δυο τους ίδρυσαν την εταιρία Holding Inditex και η Zara άρχισε να ανοίγει το ένα μετά το άλλο μαγαζιά εκτός ισπανικών συνόρων. Σήμερα, η Inditex SA είναι μία καθ’ όλα επιχειρηματική αυτοκρατορία, με οκτώ γνωστές φίρμες ως «κόσμημα», πωλήσεις που το 2012 έφθασαν τα 15,9 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από 6.000 μαγαζιά ανά την υφήλιο και προσωπικό περίπου 120.000 υπαλλήλους.

Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο -κι ενώ η τύχη τους χαμογελούσε πλατιά- η Ροζαλία και ο Ορτέγα χώρισαν, ακολουθώντας ξεχωριστούς δρόμους. Εκείνος παραμένει μέχρι και σήμερα ο κύριος μέτοχος της Inditex SA, σε ποσοστό 59,3% και μέλος του ΔΣ της εταιρίας. Πλέον, θεωρείται ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος τον κόσμο.

Η κυρία Zara αντίθετα, ούσα πια δισεκατομμυριούχα -με μετοχικό μερίδιο περίπου 7% στην Inditex SA, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά τον Ορτέγα- αφοσιώθηκε περισσότερα στα παιδιά της: την Σάντρα και τον Μάρκος, ο οποίος γεννήθηκε διανοητικά καθυστερημένος. Και με εφαλτήριο τα προσωπικά της βιώματα, ανέπτυξε επιχειρηματική και φιλανθρωπική δράση.

Το 1986 η Ροσαλία συνίδρυσε το ίδρυμα Fundación Paideia, που βοηθά ανθρώπους με μαθησιακά και κινητικά προβλήματα να βρουν δουλειά και να εξαρτώνται λιγότερο από τρίτους. Παράλληλα, επέκτεινε -μέσα από την επενδυτική Rosp Corunna– την επιχειρηματική της δραστηριότητα σε ότι ποθούσε η καρδιά της: σε έναν όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών, στην εταιρία Zeltia SA (5% μετοχικό μερίδιο) που ερευνά θεραπείες του καρκίνου με προϊόντα από τους ωκεανούς, στην κατασκευάστρια εταιρία ενός μηχανήματος για την λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων σε νεογνά, στο πολυτελές ξενοδοχείο Bulgari Hotel στο Λονδίνο, στην εταιρία τηλεοπτικών παραγωγών Continental Prods της Γαλικίας -μέσω της οποίας οργάνωνε διαγωνισμούς για νεαρά ταλέντα στην τζαζ μουσική της Ισπανίας- και στις εταιρίες κινηματογραφικών παραγωγών Milou Films και Tornasol Films. Με αυτά και με άλλα, η καθαρή περιουσία της άγγιξε τα έξι δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία αναμένεται τώρα να μοιραστούν οι νόμιμοι κληρονόμοι.

Διαβάστε ακόμη: Εταιρική κοινωνική ευθύνη, τότε και τώρα