«Είναι διαφορετική η αξία του ευρώ στη Γερμανία από ότι στην Ελλάδα»

«Είναι διαφορετική η αξία του ευρώ στη Γερμανία από ότι στην Ελλάδα»

Τι δήλωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη για τρίτο μνημόνιο, Grexit και τη συμφωνία ΔΕΣΦΑ - Socar.

Αποστολή στο Ευρωκοινοβούλιο: Μαρία Ακριβού

Για τις νομισματικές ανισότητες εντός της ευρωζώνης και το ενδεχόμενο υπογραφής ενός τρίτου μνημονίου, μίλησε η Μαρία Σπυράκη.

Όπως τόνισε από το Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας «το ευρώ πλέον βασίζεται στην ανισομετρία. Διαφορετική είναι στην πράξη η αξία που έχει στη Γερμανία από αυτή που έχει στην Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα».

Κληθείσα να σχολιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, η Μαρία Σπυράκη σημείωσε ότι «όπως όλα δείχνουν μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά σε ένα τρίτο μνημόνιο».

Σχολιάζοντας περαιτέρω τις κυβερνητικές κινήσεις κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, η Μαρία Σπυράκη υποστήριξε πως η έλευση ριζικών αλλαγών στην Ευρώπη ήταν απλώς η δημιουργία μιας αίσθησης που εξανεμίστηκε αμέσως. «Είμαστε στη φάση που πρέπει να πάρουμε βαθιές ανάσες και να συνεχίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις συζητήσεις περί ενός Grexit, η ευρωβουλευτής της ΝΔ είπε ότι δεν έχουν ακόμη σταματήσει, όμως είναι καθαρά στο χέρι της Ελλάδας εάν θα επιθυμήσει ή όχι μια έξοδο από το ευρώ.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, η Μαρία Σπυράκη παραδέχτηκε ότι αποτελεί έναν πόρο που πρέπει να μειωθεί σταδιακά και στη συνέχεια να αντικατασταθεί από κάτι άλλο. «Φοβάμαι ότι τα πράγματα δεν γίνονται με διαφορετικό τρόπο όπως υποστηρίζει η νέα κυβέρνηση, η οποία υποσχέθηκε τα πάντα τους πάντες δημιουργώντας ψευδαισθήσεις. Στην Ευρώπη το παιχνίδι έχει πολύ ισχυρούς κανόνες και θέλει αριθμούς».

Απαντώντας στα σενάρια περί συνεργασίας ΝΔ και Ποταμιού, η Μαρία Σπυράκη απαντά πως «και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για ανθρώπους που δουλεύουν και αντιλαμβάνονται την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο». Έκανε, μάλιστα, λόγο για μια φυσική συμμαχία στο εσωτερικό της χώρας με φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση. «Η παραμονή στο ευρώ και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι ένα κεκτημένο που πρέπει να διατηρηθεί», είπε.

Τέλος, όσον αφορά την υπόθεση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar, η ευρωβουλευτής έκανε λόγο για περίπτωση μονοπωλιακής πρακτικής, σημειώνοντας ότι το deal αναμένεται να μην προχωρήσει, «γιατί ο παραγωγός δεν μπορεί να είναι και ο διακινητής».

Διαβάστε ακόμη: Η πρόταση της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας