Είναι ο Μάριο Ντράγκι ο «σωτήρας» του ευρώ;

Είναι ο Μάριο Ντράγκι ο «σωτήρας» του ευρώ;

Ο λιτός αυτός και πάντα καλοντυμένος Ιταλός αποφεύγει τις δεξιώσεις, απεχθάνεται τις πολύωρες συσκέψεις και δεν αντέχει τους φλύαρους συνεργάτες του.

Δείπνο της Μπούντεσμπανκ, 27 Φεβρουαρίου, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φραγκφούρτης. Μπροστά στην αφρόκρεμα της γερμανικής οικονομίας, ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ξεκινά κάπως πρωτότυπα την ομιλία του. «Παρατηρώ ότι οι σκελετοί γύρω μας δεν έχουν καρδιά. Αυτό μου θυμίζει ένα ανέκδοτο. Ένας ηλικιωμένος φτάνει στο νοσοκομείο για μια μεταμόσχευση καρδιάς. Οι γιατροί τού προτείνουν το όργανο ενός οκτάχρονου παιδιού. `Όχι`, λέει εκείνος, `η καρδιά αυτή είναι πολύ νεαρή`. Ύστερα του προτείνουν την καρδιά ενός τραπεζίτη που πέθανε σε ηλικία 40 ετών. `Όχι, δεν την εμπιστεύομαι`. Η τελευταία πρόταση του γιατρού είναι η καρδιά ενός ηλικιωμένου διοικητή κεντρικής τράπεζας. `Αυτή την παίρνω. Είμαι σίγουρος ότι δεν λειτούργησε ποτέ!»

Και ο Ντράγκι πρόσθεσε: «Και η ιστορία μπορεί να λειτουργήσει με τον εγκέφαλο ενός υπουργού Οικονομικών…»

Να λοιπόν που ο Ιταλός αυτός είναι ικανός για αυτοσαρκασμό όταν θέλει να ειρωνευτεί τους γερμανούς οικονομολόγους που δυσπιστούν με τη νομισματική πολιτική την οποία ακολουθεί εδώ και δυόμιση χρόνια στο τιμόνι της ΕΚΤ. Τον Ιούλιο του 2012, ο «Ντοτόρε Ντράγκι» είχε προκαλέσει αίσθηση λέγοντας ότι ήταν έτοιμος να κάνει ο,τιδήποτε – «whatever it takes» – για να υπερασπιστεί το ενιαίο νόμισμα και να οδηγήσει τα κράτη στην έξοδο από την κρίση. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά ήταν και η εξαγορά χρέους από την ΕΚΤ, κάτι που αποτελεί ταμπού για τους Γερμανούς. Και μόνο η απειλή αυτή, πάντως, ήταν αρκετή για να σταματήσει η κερδοσκοπία εις βάρος του ευρώ.

Αλλά ο Ντράγκι δεν σταμάτησε εκεί. Σήμερα, ο «ισχυρότερος άνδρας της Ευρώπης» – σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο – δηλώνει έτοιμος να λάβει μη συμβατικά μέτρα για να δοθεί τέλος στην άνοδο του ευρώ και να αποτραπεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού. Ο Ντράγκι λοιπόν εναντίον του ισχυρού ευρώ; Πρόκειται γι’αυτό που η γαλλική κυβέρνηση ονειρεύεται εδώ και χρόνια! Η ΕΚΤ θα μπορούσε αύριο να εξαγοράσει χρέος από τις ευρωπαϊκές τράπεζες ώστε να τους επιτρέψει να διοχετεύσουν νέο ρευστό στις οικονομίες.

«Θαυμάζω απεριόριστα τον Μάριο Ντράγκι», λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί. Ο διοικητής της ΕΚΤ χαρακτηρίζεται όλο και συχνότερα σωτήρας του ευρώ. «Το ευρώ είναι σαν τον κηφήνα», είπε στην ομιλία του στο Λονδίνο, τον Ιούλιο του 2012. «Πρόκειται για ένα μυστήριο της φύσης. Αλλά τώρα πρέπει να γίνει μια πραγματική μέλισσα».

Ο λιτός αυτός και πάντα καλοντυμένος Ιταλός αποφεύγει τις δεξιώσεις, απεχθάνεται τις πολύωρες συσκέψεις και δεν αντέχει τους φλύαρους συνεργάτες του. Προσπαθεί να περιορίζει τα ταξίδια του, ενώ ο προκάτοχός του, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, όργωνε τον πλανήτη. Συνεντεύξεις δίνει σπανίως, με εξαίρεση τον γερμανικό Τύπο, με τον οποίο είναι πάντως πολύ προσεκτικός. Το βέβαιο είναι ότι μέσα σε λίγα χρόνια μεταμόρφωσε την ΕΚΤ. «Είναι πολύ πραγματιστής», λέει ο Φιλίπ Γκιντέν, ένας οικονομολόγος της τράπεζας Barclays. Παρήλθαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που η ΕΚΤ ήταν κλώνος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, γνωστής ως «Buba», για την οποία το μόνο που έχει σημασία είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της κυκλοφορίας του χρήματος. Η ΕΚΤ εποπτεύει πλέον το output gap (δηλαδή την απόσταση ανάμεσα στην πραγματική ανάπτυξη και την πιθανή ανάπτυξη), ένας εύσχημος τρόπος να μιλά για ανάπτυξη.

Η ΕΚΤ θα γίνει έτσι υπό την επιρροή του ιταλού διοικητή της πιο αμερικανική από ευρωπαϊκή; «Ο Ντράγκι δεν είναι ούτε Αμερικανός ούτε Γερμανός, θα έλεγα ότι είναι του ΜΙΤ», σημειώνει ο Ζιλ Μεκ, από την Deutsche Bank. Το ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης) είναι το γνωστό αμερικανικό πανεπιστήμιο στο οποίο σπούδασε. Με όπλο λοιπόν τις επιστημονικές έρευνες, ο Ντράγκι διεύρυνε τον ρόλο της ΕΚΤ ώστε να περιλάβει τη σωτηρία της ευρωζώνης, τον έλεγχο των τραπεζών και εσχάτως την πολιτική των ισοτιμιών. «Όλα αυτά τα έκανε στο όνομα της σταθερότητας των τιμών», υπογραμμίζει η γαλλίδα ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρ. Και κάθε τρίμηνο δίνει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον μόνο θεσμό που ελέγχει τον πιο καλοπληρωμένο αξιωματούχο της Ευρώπης: 378.240 ευρώ τον χρόνο, τα διπλά από τον μισθό του διοικητή της Fed

Απέναντι στους πολιτικούς, ο Ντράγκι είναι πολύ διαφορετικός από τον προκάτοχό του. Πιο παιδαγωγικός, θα έλεγε κανείς. Όταν μιλά με ξένους συναδέλφους του, προτιμά τα αγγλικά. Ακόμη κι όταν συνάντησε τον Φρανσουά Ολάντ στο Ελυζέ ανάμεσα στους δύο γύρους των δημοτικών εκλογών, εκείνος μιλούσε αγγλικά, ενώ ο γάλλος πρόεδρος γαλλικά! Εξαίρεση κάνει μόνο με τον νέο Γάλλο υπουργό Οικονομικών, τον Μισέλ Σαπέν, ο οποίος δεν χειρίζεται με ιδιαίτερη μαεστρία τη γλώσσα του Σαίξπηρ.

Δεν έχει βέβαια σημασία η γλώσσα από τη στιγμή που περνάει το μήνυμα! Και το μήνυμα της ΕΚΤ στη Γαλλία είναι σαφές: πρέπει να σεβαστεί τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις και το περίφημο όριο του 3%. «Ο Μάριο Ντράγκι ακολουθεί σκληρή γραμμή», λέει ο Μοσκοβισί. Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι όλοι οι γείτονες της Γαλλίας έχουν σεβαστεί τις δεσμεύσεις τους και έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά τους. Και γνωρίζει φυσικά ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει. Όταν εγκατασταθεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη θα πρέπει να εξετάσουν την εμβάθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης, αν όχι τον φεντεραλισμό που έχει προτείνει η Αγγελα Μέρκελ.

Αυτό που ανησυχεί πάντως πάνω απ’όλα τον Ντράγκι είναι η πτώση των τιμών, ως αποτέλεσμα του ισχυρού ευρώ. Ξέρει ότι για να απορροφηθεί το χρέος των κρατών, χρειάζεται λίγο μεγαλύτερος πληθωρισμός. Πατέρας και παππούς, ο διοικητής της ΕΚΤ ανησυχεί για τις επιπτώσεις της ανεργίας στην ευρωπαϊκή νεολαία. Ποιος είπε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν έχουν καρδιά;

Πηγή: Le Nouvel Observateur

Διαβάστε επίσης: Πώς ο «Σούπερ Μάριο» μπορεί να αλλάξει το μέλλον της Ευρωζώνης