Interfax: Η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει την πρόταση για μια νέα συνάντηση με τον Τραμπ

Interfax: Η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει την πρόταση για μια νέα συνάντηση με τον Τραμπ
epa06893445 US President Donald J. Trump (L) and Russian President Vladimir Putin (R) during a joint press conference following their summit talks at the Presidential Palace in Helsinki, Finland, 16 July 2018. EPA/ANATOLY MALTSEV

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές για την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον να προσκαλέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουάσιγκτον το φθινόπωρο, ανακοίνωσε απόψε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για τη συνάντηση αυτή.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει την πρόταση για μια νέα συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον πρεσβευτή της Μόσχας στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ.

Σύμφωνα με τον Αντόνοφ, ο Πούτιν διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις στον Τραμπ για την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Interfax, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα ποιες είναι αυτές.

Πάντως, το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δικές του πηγές, μετέδωσε ότι ο Πούτιν πρότεινε στον Τραμπ τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην πρότασή του στη διάρκεια συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών που είχε χθες με πρεσβευτές στη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται πρόσωπα τα οποία ήταν παρόντα.

Ο Τραμπ φέρεται ότι κάλεσε τον Πούτιν να μην αναφερθεί στην πρόταση αυτή κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους ώστε να πάρει χρόνο για να την επεξεργαστεί.

Ο Ρώσος πρεσβευτής δήλωσε ότι θα ήταν καλό να διοργανωθεί μια συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και στον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις και πρόσθεσε ότι μια ομάδα Αμερικανών βουλευτών σχεδιάζουν να επισκεφθούν τη Ρωσία.

Μια ομάδα ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου ταξίδεψαν στη Μόσχα αυτό τον μήνα και βουλευτές πιθανόν να επισκεφθούν και πάλι τη ρωσική πρωτεύουσα το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου, μετέδωσε το TASS επικαλούμενο τον βουλευτή Κονσταντίν Κοσατσίοφ.

Ο Τραμπ υπεραμύνθηκε των προσπαθειών του να οικοδομήσει μια σχέση με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεοπτική συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα, λέγοντας πως η συνομιλία τους είναι πάντα ευχάριστη. «Έτσι είχα μια συνάντηση που κράτησε περισσότερες από δύο ώρες. Δεν ήταν πάντοτε συμβιβαστική», δήλωσε ο Τραμπ στο CNBC στη συνέντευξη η οποία ηχογραφήθηκε την Πέμπτη (χθες). «Συζητήσαμε πολλά καλά πράγματα και για τις δύο χώρες, ειλικρινά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Βέβαια, ο Τραμπ απέρριψε το αίτημα του Πούτιν να επιτραπεί στις ρωσικές αρχές να ανακρίνουν Αμερικανούς πολίτες, σε αντάλλαγμα για την ανάκριση 12 Ρώσων, που κατηγορούνται για ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, από τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές.

«Είναι μια πρόταση που έγινε με ειλικρίνεια από τον Πρόεδρο Πούτιν αλλά ο Πρόεδρος Τραμπ διαφωνεί» ανέφερε σε μια δήλωση η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς. «Ελπίζουμε πως ο Πρόεδρος Πούτιν θα αφήσει τους 12 Ρώσους που έχουν ταυτοποιηθεί να έρθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αποδείξουν την αθωότητα ή την ενοχή τους».

Ο Πούτιν δήλωσε μετά μια συνάντηση κορυφής με τον Τραμπ στο Ελσίνκι τη Δευτέρα πως ενδεχομένως θα ήταν πρόθυμος να αφήσει ερευνητές του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να ανακρίνουν 12 Ρώσους σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνήσουν να αφήσουν Ρώσους ερευνητές να ανακρίνουν πολίτες των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς ανέφερε ότι είναι ήδη «σε εξέλιξη» οι συζητήσεις για την οργάνωση μιας δεύτερης συνόδου κορυφής μεταξύ Τραμπ και Πούτιν.

«Ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον πρεσβευτή Τζον Μπόλτον να προσκαλέσει τον πρόεδρο Πούτιν στην Ουάσινγκτον το φθινόπωρο και αυτές οι συζητήσεις είναι ήδη σε εξέλιξη» έγραψε η Σάντερς σε ανάρτησή της στο Twitter.

Από την άλλη, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κίρστεν Νίλσεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μια ενδεχόμενη απόπειρα της Ρωσίας να αναμιχθεί στις φετινές εκλογές και στις 50 Πολιτείες, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το έκανε στις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία στην κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών ή στο DHS (υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας) ότι οι Ρώσοι προσπάθησαν να παρεισφρήσουν και ότι παρενέβησαν στο εκλογικό σύστημά μας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι το έκαναν και πιστεύω ότι πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι δεδομένης αυτής της ικανότητας και της βούλησης – ότι θα το ξανακάνουν», είπε η υπουργός.

Στη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να κατηγορήσει τη Μόσχα για την ανάμιξη στις εκλογές του 2016, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι «κάποιοι άλλοι», ωστόσο την επόμενη ημέρα ανασκεύασε.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία διεξήγε μια εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων και προπαγάνδας σε μια προσπάθεια να δυσφημίσει την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και να βοηθήσει τον Τραμπ. Ο Πούτιν διαψεύδει ότι υπήρξε οποιαδήποτε ανάμιξη ενώ ο Τραμπ έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί ότι το προεκλογικό επιτελείο του συνέπραξε με τη Ρωσία.

Η Νίλσεν, όταν ρωτήθηκε για τη διαπίστωση των υπηρεσιών πληροφοριών ότι ο Πούτιν διέταξε αυτήν την εκστρατεία για να ευνοηθεί ο Τραμπ, απάντησε: «Δεν έχω δει κάποια απόδειξη ότι οι προσπάθειες παρέμβασης στο εκλογικό σύστημά μας έγιναν για να ευνοηθεί κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα. Νομίζω ότι αυτό που είδαμε (…) ήταν η προσπάθεια να προκαλέσουν χάος και στις δύο πλευρές».

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν πρέπει να συναντηθεί ξανά κατ’ ιδίαν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πριν οι Αμερικανοί μάθουν τι συνέβη στην πρώτη τους συνάντηση κορυφής στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

«Ωσότου να μάθουμε τι έγινε στη δίωρη αυτή συνάντηση στο Ελσίνκι, ο πρόεδρος δεν πρέπει να έχει άλλες κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πούτιν. Στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, ή οπουδήποτε αλλού», ανέφερε ο Σούμερ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα λίγη ώρα αφότου ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό πως ο Τραμπ θα προσκαλέσει τον Ρώσο ηγέτη στην Ουάσιγκτον κι εν μέσω του συνεχιζόμενου σάλου με αφορμή την κοινή συνέντευξη Τύπου στη φινλανδική πρωτεύουσα.